Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

Versie 1 Volgende »

In het kort

De Meststoffenwet stelt regels voor de handel, gebruik, transport en productie van dierlijke mest en meststoffen in Nederland.

Meststoffenwet, wetgeving, Nederland

Meststoffenwet.png

Doel van de regelgeving 

In de Europese Nitraatrichtlijn en Europese Kaderrichtlijn Water zijn afspraken vastgelegd over de bescherming van grond- en oppervlaktewater tegen verontreiniging door nutriënten uit agrarische bronnen. Met de regels uit de Meststoffenwet geven we in Nederland uitvoering aan deze afspraken. De Meststoffenwet bevat algemene regels over de productie, het verhandelen, het transport en het gebruik van dierlijke meststoffen en andere meststoffen. Deze regels zijn in detail uitgewerkt in het Uitvoeringsbesluit meststoffenwet en de Uitvoeringsregeling meststoffenwet.

Waarom hebben we deze regelgeving? 

Schoon water is belangrijk voor de menselijke gezondheid en ook voor de gezondheid van dieren en planten. Rivieren en kanalen stromen door verschillende landen. Om de waterkwaliteit te beschermen tegen de verontreiniging van nutriënten uit de landbouw zijn regels nodig om de handel, gebruik, transport en productie van dierlijke mest en meststoffen in goede banen te leiden. Deze regels zijn verwoord in de Meststoffenwet. Omdat schoon water ook afhankelijk is van andere landen zijn Europese afspraken nodig. Deze afspraken staan in de Europese Nitraatrichtlijn en in de Kaderrichtlijn Water. De invulling van de Europese afspraken uit deze twee richtlijnen, zijn in Nederland in de loop van de tijd voor een groot deel opgenomen in de Meststoffenwet (Msw).

 Lees meer...

Elke 4 jaar legt Nederland aan de Europese Commissie uit hoe invulling wordt gegeven aan het mestbeleid en hoe de doelstellingen op het gebied van milieukwaliteit gehaald gaan worden. Deze plannen staan in actieprogramma’s, waarin de veranderingen die nodig zijn, staan beschreven. Op 1 januari 2022 is het 7e Nitraat actieprogramma ingegaan, voor de periode 2022 tot en met 2025. Deze actieprogramma's kunnen leiden tot aanpassingen van de Meststoffenwet.

Filmpje RVO - mestbeleid.mp4

Maatregelen die worden voorgeschreven 

De Meststoffenwet is in 1947 ingevoerd ter regulering van de handel in meststoffen. In de opvolgende decennia is de Meststoffenwet stapsgewijs uitgebouwd met verschillende aspecten van het mestbeleid in Nederland verder te regulering. Zo zijn belangrijke maatregelen uit de Nitraatrichtlijn in deze wetgeving geïmplementeerd. De Meststoffenwet is opgebouwd uit een hoofdwet: de Meststoffenwet (Msw), en onderliggende regelgeving, die aspecten uit de Meststoffenwet verder uitwerken: het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet (Ubm) en Uitvoeringsregeling Meststoffenwet (Urm).  

 Lees meer...

De Meststoffenwet stelt momenteel regels aan:

  • De handel van meststoffen in de vorm van landbouwkundige, milieu-, verpakkings- en etiketteringseisen waaraan meststoffen moeten voldoen om in de handel te mogen worden gebracht.

  • Gebruiksnormen voor meststoffen: Hoeveel stikstof of fosfaat mag je in de vorm van meststoffen toedienen.

  • De afvoer van meststoffen van een bedrijf door eisen over het transport van mest, zoals wegen, bemonstering en analyse en eisen aan het Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (VDM).

  • De productie van dierlijke mest, door het zgn. dierrechten- en fosfaatrechtenstelsel.

  • De opslagcapaciteit voor dierlijke meststoffen.

  • Administratieve verplichtingen, waaronder registratie van landbouwbedrijven, vervoerders van mest, mestverwerkers en producenten van meststoffen.

  • De verwerking van mest: Mestverwerkingsplicht.

Toezicht op en handhaving van de Nederlandse Meststoffenwet is een gecombineerde verantwoordelijkheid van RVO en NVWA. De NVWA is verantwoordelijk voor controles in het praktijk. RVO voert administratieve controles uit en verzorgt de communicatie met ondernemers over alle verplichtingen en regelingen van het mestbeleid.

Wat is belangrijk voor Mestverwaarding?

De Meststoffenwet regelt een groot aantal aspecten die belangrijk zijn voor mestverwaarding. Via onderstaande linkjes leer je meer over die verschillende aspecten.

  • De handel van meststoffen

  • Gebruiksnormen voor meststoffen

  • Vervoer van dierlijke mest

  • Productierechtenstelsel

  • Mestverwerkingsplicht

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur dan een mail naar info@wikimest.nl.

  • Geen labels