Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 8 Huidig »

Gewas: Tomaat

Wetenschappelijke naam: Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici

Groep: Schimmels

 
 
Vaatverkleuring door de schimmel.Eenzijdige vergeling van het blad doordat
één vaatbundel aangesloten op het blad is
aangetast en de andere vaatbundel niet.


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici is een schimmelziekte, die in het verleden in tomaten enorme schade aanrichtte. Op dit moment zijn alle veel geteelde rassen echter resistent tegen deze ziekte en is de ziekte dan ook geen probleem meer.


De ziekte is herkenbaar aan vergeling en verwelking van het blad en in een later stadium van de hele plant. Soms is de vergeling en verwelking van het blad en de plant eenzijdig doordat niet alle vaatbundels zijn aangetast. De aangetaste vaatbundels verkleuren bruin. De ziekteverschijnselen zijn het gevolg van verstoppingen van de vaatbundels door de schimmel(sporen), verstoppingen door stoffen die de plant zelf in de vaatbundels afscheidt en giftige stoffen die door de schimmel worden geproduceerd. Soms is op afgestorven plantendelen roze schimmel zichtbaar. Op den duur sterft de gehele plant af.

Levenswijze

De schimmel vormt op afstervend plantmateriaal ongeslachtelijke sporen (conidiën). De sporen worden door de lucht en met water verspreid. Verder blijft de schimmel over in plantenresten en in het teeltsubstraat. De sporen zijn meer dan een jaar kiemkrachtig. Sporen van de schimmel kiemen in de nabijheid van wortels van de planten en groeien via de wortels de plant binnen. Eenmaal in de plant groeien de schimmeldraden de vaatbundels in. In de vaatbundels maakt de schimmel nieuwe sporen die met de waterstroom naar boven worden getransporteerd. Hoger in de plant kiemen deze sporen wederom en tasten het vaatbundelweefsel aan.

Maatregelen
  • Start met een schoon of ontsmet teeltsubstraat en teeltsysteem. Bij telen op een kunstmatig teeltsubstraat het systeem voor de start van de teelt ontsmetten met hiervoor toegelaten ontsmettingsmiddelen. Ontsmet ook de kasopstanden.
  • Gebruik geen water dat besmet kan zijn. Dus gebruik bijvoorbeeld bron- of leidingwater en ontsmet drainwater.
  • Teel resistente rassen.
  • Verwijder aangetaste planten en doe ze ter plekke in een zak. Voer ze in afgesloten zakken af van het bedrijf.




  • Geen labels