De Basiskaart Natuurlijke systemen helpt je om inzicht te krijgen in het natuurlijk systeem (de samenhang tussen het reliëf, de bodem en ondergrond, en het watersysteem).
Met het natuurlijk systeem wordt bedoeld “de samenhang tussen het reliëf, de bodem en ondergrond, en het watersysteem”
Je komt te weten uit welke landschapstypen en -eenheden je gebied bestaat, welke klimaateffecten daar een rol kunnen spelen en wat voor kansen er liggen om het gebied klimaatbestendiger te maken. De kaart brengt de mogelijke klimaatimpacts en maatregelen systematisch in kaart, en kan zo goed ondersteuning bieden bij ruimtelijke afwegingen.
Hoe werkt het?
De tool presenteert een kaart die per perceel aangeeft welke maatregelen nuttig kunnen zijn. Door op een perceel te klikken, krijgt men toegang tot een lijst van mogelijke maatregelen die op dat specifieke perceel kunnen worden ingezet. Deze inspiratielijst is gebaseerd op het risico van uit- en afspoeling naar het grond- en oppervlaktewater, evenals de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen. Dit risico wordt bepaald aan de hand van openbaar beschikbare data en expertise
Voordelen:
Interactief en toegankelijk: Door middel van een gebruiksvriendelijke kaart kunnen landbouwers gemakkelijk potentiële maatregelen identificeren.
Gerichte aanpak: De tool biedt specifieke aanbevelingen op basis van perceelskenmerken, waardoor maatregelen nauwkeurig kunnen worden afgestemd op de behoeften van individuele percelen.
Ondersteund door expertise: Ontwikkeld met bijdragen van diverse experts en organisaties, biedt de tool betrouwbare en goed onderbouwde aanbevelingen.
Nadelen:
Vereist verfijning: Hoewel de tool een waardevol startpunt biedt, is verdere verfijning en validatie nodig om de nauwkeurigheid en effectiviteit te verbeteren.
Dataafhankelijkheid: De kwaliteit en beschikbaarheid van openbare data kunnen van invloed zijn op de nauwkeurigheid van de voorgestelde maatregelen.