Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

« Vorige Versie 38 Volgende »

Advies: Voer quarantainebehandelingen uit

  1. Vraag bij de herkomst na wat de resistentie-status is op dat bedrijf. Dat geeft u informatie tegen welke middelen de wormen in die dieren wel of niet resistent zijn en welke middelen er gebruikt zijn. Heroverweeg de aanvoer als de resistentie status van de aangevoerde dieren slechter is dan u eigen resistentiestatus.

  2. Wacht met inscharen van aangevoerde dieren en huisvest de aangevoerde dieren gescheiden van de eigen dieren op stal of op een betonplaat.

  3. Ontworm alle aangevoerde dieren met een combinatie van  een middel uit groep 2 en een middel uit groep 4 (4). Vermijd onderdoseren (1).

  4. Controleer de werkzaamheid van de quarantainebehandeling tegen maagdarmwormen 7-14 dagen later met mestonderzoek (6). Indien er geen wormeieren meer worden uitgescheiden, kunt u de quarantaine beëindigen en de aangevoerde dieren inscharen op de eigen percelen. Indien er nog wel wormeieren worden uitgescheiden is meer quarantaine nodig (zie infopagina quarantainebehandelingen).

Raadpleeg de Wormenwijzer, als het om lammeren gaat, 4 weken na inscharen opnieuw voor een advies op maat. Onder bepaalde omstandigheden kan na 4 weken de wormlast weer een gevaar voor de lammeren vormen.

Raadpleeg de Wormenwijzer, als het om ooien gaat, in het aflamseizoen opnieuw voor een advies op maat.

Beantwoorde vragen

Vraag 1 - Wilt u een advies voor dieren die u aanvoert van andere bedrijven (aankoop, dekram, ingeschaarde dieren van anderen) ?

Antwoord: Ja (antwoord herzien)

Uitleg begrippen

 Onderdoseren

Onderdoseren is één van de belangrijkste oorzaken van resistentieontwikkeling. Het geeft bovendien een trager herstel en minder groei als sprake is van een worminfectie. Stem daarom de dosering altijd af op het gewicht van het dier en hou minimaal de voorgeschreven dosering aan. Zie meer info voor uitgebreide informatie over onderdoseren.

 Middel uit groep 1, 2, 3 of 4

 Quarantainebehandeling

 Aangevoerde dieren

 Mestonderzoek

Mestonderzoek wijst uit hoe groot de wormlast is en om welke wormsoorten het gaat. Het aantal eieren per gram mest bepaalt of behandeling nodig is of kan worden uitgesteld of uitgespaard. Met mestonderzoek is ook vast te stellen of het gebruikte middel (voldoende) heeft gewerkt. Verzamel en verstuur de mestmonsters zorgvuldig en volgens voorschrift om foute uitslagen te vermijden. Let wel; de uitslag is een momentopname en de wormlast kan binnen een week veranderen van gering in gevaarlijk. Zie meer info voor uitgebreide informatie over mestonderzoek.

  • Geen labels