Familie Van der Goot - 't Hoogeveld
Wij beheren een deel van het nieuwe natuurgebied “De Onlanden” door het houden van biologische zoogkoeien en natuurbeheer. Ook doen wij d.m.v. een beeldbestek als aannemer werkzaamheden voor de vereniging Natuurmonumenten.
Sytze is boer, komt uit een traditionele melkveehouderij (kleinschalig). Sytze is breed georiënteerd in de veehouderij. Hij werkte als bedrijfsleider op verschillende melkveebedrijven, was naast kleinschalig natuurbeheerder werkzaam op een kalvermesterij en was inseminator.
Al deze ingrediënten en opgedane ervaringen maakten duidelijk wat Sytze wilde: Natuurboer worden. In 1996 kregen we de kans om in een bestaande maatschap toe te treden, in 2014 hebben we het bedrijf overgenomen.
Alma groeide op op een agrarisch loonbedrijf en begrijpt de agrarische wereld goed. Ze is sociaal opgeleid, de drukte van een gezin, baan en boerderij waren voor haar te veel. Ze had het gevoel te overleven en besloot haar baan op te zeggen. Ze startte een boerderijwinkel en educatie aan volwassenen en kinderen. Ze probeert een brug te slaan tussen boer en burger door open het gesprek aan te gaan.
Zoon Jurjen is geïnteresseerd in alle aspecten van deze bedrijfsvorm en probeert het verschil te maken in de agrarische wereld om hem heen. In zijn HAS periode vond hij het een uitdaging om de reguliere boer “uit te dagen”.
De allergrootste drijfveer voor onze bedrijfsvoering is rentmeesterschap, een Bijbelse opdracht om de wereld zo goed mogelijk te beheren.
Top 3 thema’s in de duurzaamheidsdiscussie
In de discussie wordt veelal gekeken naar de landbouw als dader, de burger en industrie blijven buiten schot. Het zou wenselijk zijn als:
De eigen bewustwording en verantwoordelijkheid van de mens vergroot wordt. Er zou minder gestuurd moeten worden van bovenaf. Mensen moeten zich bewust worden van o.a. het energieverbruik, het reisgedrag en het koopgedrag. De mensen zijn zo verwend!
Koopgedrag, wegwerpmaatschapij- plastic- goedkope arbeid- inzichtelijk maken en bewustwording
Laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid
Stimulans om duurzaam te investeren in je huis door middel van subsidie, stimulans om elektrisch te gaan rijden (we vergeten de productie van lithium gemakshalve even!) en (een grote ergernis van ons, boeren die de nuance aanbieden): het vlees eten wordt als bijna misdadig beschouwd. Zeer éénzijdige informatie, vega(n) wordt verheerlijkt en de landbouw verguisd.
Gebruik en stimulans van wind- en zonne-energie.
Hoe duurzaamheid er in de praktijk uitziet
Onze bedrijfsvoering is al 25 jaar biologisch. Als bedrijfzijnde zijn wij voortdurend op zoek naar fine tuning wat betreft onkruidbeheersing (bio solutions), gebruik van kruiden tegen kwalen van de grote en kleine dieren, het aanleggen van 800 zonnepanelen op de daken van de stallen. Dit is een dagelijkse zoektocht waarin we vakbladen lezen, altijd wakker en alert zijn.
Boodschap
Wat betreft voedsel en de productie ervan: Koop en eet bewust, denk na! Ons consumptie gedrag heeft het huidige landbouw systemen gestimuleerd veel en goedkoop- te produceren. Kijk naar jouw eigen gedrag, koop regionale producten en seizoensgebonden. Ons vlees is anders, dit heeft namelijk een verhaal.
Bovenstaande dragen wij uit aan onze bezoekers middels excursies en rondleidingen.
Zie de website voor meer informatie: www.hoogeveld.nl