Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

Versie 1 Volgende »

Waarom voer je het echte gesprek? 

Het echte gesprek voer je om van elkaar te weten wat je wilt, wat je niet wilt,verwachtingen met elkaar delen en conflicten voorkomen. Om een goed gesprek te kunnen voeren, moet je gespreksvaardig zijn. Zelf weten wat je zelf vindt, maar vooral ook luisteren en open staan voor de ander. Ieder persoon heeft een eigen referentiekader. Ook als het moeilijk is om het echte gesprek te voeren, is uitstel en uit de weg gaan geen optie.

Conflicten wil niemand. Zeker niet binnen de familie. Daarvoor is ‘het hemd nader dan de rok’. Het voeren van het echte gesprek voorkomt in de meeste gevallen conflicten, maar is ook heel moeilijk. Kennis, gespreksvaardigheden en ervaring helpen er bij. Iemand van buiten de familie kan helpen om gevoelens bespreekbaar te maken. Vaak komt er dan meer op tafel en kan men stoom afblazen tijdens een gesprek met een onafhankelijke partij.

Zowel formele als informele gesprekken horen bij overnames en zijn nodig om zaken goed te regelen of conflicten te verzachten. Emoties krijgen meer ruimte in een informeel gesprek, gewoonlijk gevoerd aan de keukentafel of in de wandelgangen. Vaak zijn de informele gesprekken de voorbereiding voor het formele gesprek.

Het gesprek voer je niet eenmalig en is in alle fasen van het proces van groot belang. Tijdens de gesprekken is managen van verwachtingen, evalueren en vooruitkijken belangrijk. De individuele verwachtingen moeten naar elkaar worden uitgesproken en passen bij de gezamenlijke verwachtingen.

Vastleggen van afspraken voorkomt veel problemen. Een goede adviseur of mediator voorkomt verkeerde interpretaties, zorgt dat de goede zaken op tafel komen. Adviseurs, mediators, coaches helpen en kunnen de weg wijzen, terwijl de regie bij de overnemer en overdrager blijft.

Hoe voer je een goed gesprek?

Wat heb je nodig: Om het goede gesprek te kunnen voeren zijn kennis, vaardigheden en ervaring nodig. Leeftijd, levensfase, ervaringen en opleiding spelen een rol.

Soorten gesprekken: Zowel formele als informele gesprekken horen bij overnames en zijn nodig om zaken goed te regelen of conflicten te verzachten of te voorkomen. Een formeel gesprek is bijvoorbeeld het (jaarlijks) beoordelen van het maatschap/ VOF contract. Tijdens het informele gesprek krijgen emoties meer ruimte. Deze worden vaak aan de keukentafel of in de wandelgangen gehouden. Door ervaringen en oud zeer op tafel te leggen, worden problemen voorkomen. Overnemers hebben vaak tijdens de opleiding geleerd hoe je moet communiceren. Sommige overdragers zijn minder gewend gesprekken te voeren over hun emoties. Probeer dit toch bespreekbaar te maken. Heb respect voor elkaar. Een overdrager met minder goede ervaringen uit een eerdere overname neemt deze littekens mee in dit huidige proces. Gesprekken over emoties zijn net zo belangrijk als de formele gesprekken.

Verwachtingen managen. Tijdens de gesprekken is managen van verwachtingen, evalueren en vooruitkijken belangrijk. De individuele verwachtingen moeten naar elkaar worden uitgesproken en passen bij de gezamenlijke verwachtingen.

Wees je bewust dat van het gehele overnameproces 80% emotie i. Hier kun je rekening mee houden en zo veel hobbels en valkuilen voorkomen. Door zaken bespreekbaar te maken kan er gewerkt worden aan de oplossing.

Vastleggen van afspraken voorkomt veel problemen, zowel n.a.v. een formeel als informeel gesprek. Een goede adviseur of mediator voorkomt verkeerde interpretaties, zorgt dat de goede zaken op tafel komen.

Met wie voor je het gesprek? Voor alle rollen (overdrager, overnemer, familie, partner, adviseurs) is het van groot belang te weten wat je zelf wilt en dat ook helder bespreekbaar maakt. Belangrijk is ook om open te staan voor de ideeën, wensen en eisen van anderen. Voor iedere rol is het belangrijk om te weten dat anderen vanuit een ander perspectief kunnen kijken naar het aandachtspunt/ vraagstuk. Formele gesprekken worden gevoerd met accountants, fiscalisten, juristen, banken en/of notarissen. Bijstellen en aanpassen van contracten en testamenten hoort daar bij. Gesprekken met partners, niet-overnemende familie, maar ook het gesprek tussen overdrager en overnemen horen er echt bij.

Wanneer voer je het gesprek? Zeker niet eenmalig, maar net zoveel als nodig is. Het vooruitschuiven van een gesprek, omdat er nu veel werk ligt, is geen excuus. Het gesprek voeren is in alle fasen van het overnameproces van groot belang. Het begint vaak met een informeel gesprek, zoals schoolkeuzen van de beoogde opvolger.

Vastleggen van afspraken voorkomt veel problemen. Zowel n.a.v. een formeel als informeel gesprek.

Een adviseur of mediator. Een goede adviseur of mediator als begeleider bij het gesprek voorkomt verkeerde interpretaties, zorgt dat de goede zaken op tafel komen en besproken wordt, wat er besproken moet worden. Spanningen worden weggenomen of bespreekbaar gemaakt. Een luisterend oor is niet altijd genoeg. Adviseurs hebben goede ervaringen om naast het gezamenlijke gesprek ook afzonderlijke gesprekken te voeren. Vaak komt er meer op tafel en kan men stoom afblazen tijdens een gesprek met een onafhankelijke partij.

En dan een cruciale vraag: ben ik in staat om een goed gesprek te voeren? En kan je gesprekspartner het?

Een goed gesprek voeren is echt niet gemakkelijk. Een goed gesprek voeren is moeilijke dan je zou verwachten. Praten doen we toch al!

Bij een goed gesprek hoort LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. (Hele boeken zijn hierover geschreven en ook op het internet vind je goede artikelen. Gebruik deze 3 woorden als zoekterm en je vindt goede beschrijvingen hoe je LSD kunt gebruiken). 

Het gaat om actieve luistervaardigheden. Luisteren is niet hetzelfde als 'horen".

Een handig hulpmiddel bij Doorvragen is de 5xW2xH methode: Wat, Waar, Waarom, Wanneer, Wie, Hoe en Hoeveel.

Een voorbeeld:

  • wat is het probleem?

  • waar deed did zich voor?

  • Waarom is het probleem ontstaan?

  • wanneer doet het zich voor? 

  • wie moet ik inschakelen om het probleem op te lossen

  • hoe zie ik dat mijn probleem is opgelost?

  • hoeveel energie kost het om het probleem te voorkomen? 

  • Geen labels