Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

« Vorige Versie 21 Huidig »

Kreupele koeien lopen minder, omdat de dieren pijn en stress ervaren tijdens het lopen. Hierdoor zal het dier dit zoveel mogelijk vermijden en reduceert de loopactiviteit.  De meest voorkomende klauwproblemen worden hieronder kort toegelicht.

Bevangenheid

Bevangenheid wordt vooral veroorzaakt door managementfouten in het rantsoen. Daarnaast kan het worden veroorzaakt door lang staan op harde vloeren. Er zijn drie vormen van bevangenheid:

  • Acute klauwbevangenheid: de dieren hebben erg gevoelige klauwen of liggen plat met gestrekte poten.

  • Chronische klauwbevangenheid: na 1-2 maanden is de aandoening zichtbaar in de hoorn van de zool door middel van verkleuringen. De dieren worden hierbij geleidelijk kreupel.

  • Subklinische bevangenheid: er treedt geen zichtbare kreupelheid op bij het dier. Wél aantoonbaar is verkleuring van de zool die in ringen aanwezig is.

Mortellaro

Mortellaro is een aandoening die voorkomt op de huid boven de kroonrand van de klauwen. Deze

aandoening wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën. Mortellaro is herkenbaar aan de rode vergroeiingen op de huid vlak boven de klauw. De huid is ontstoken en dit leidt tot veel pijn. De dieren gaan hierdoor kreupel lopen.

Stinkpoot

Stinkpoot wordt veroorzaakt door een bacterie en is zeer besmettelijk. De hoorngroei is verstoord en de huid verspreidt hierdoor een onaangename geur. In het draagvlak van de klauw ontstaan kloven. Stinkpoot kan uiteindelijk leiden tot kreupelheid.


Tussenklauwontsteking

Bij tussenklauwontsteking is het weefsel van de tussenklauwspleet ontstoken. Deze ontsteking wordt door necrose-bacteriën veroorzaakt. Gevolgen van tussenklauwontsteking zijn: plotselinge en hevige kreupelheid, zwelling onder de bijklauwen en een rode warme zwelling aan de voorkant tussen de klauwen.

Tyloom

Een tyloom is het gevolg van een lang durende ontsteking van de tussenklauw. Het ontstoken weefsel gaat dan woekeren. Hierdoor ontstaat een uitstulping van de tussenklauwhuid.



Zoolzweer 

Een zoolzweer kan voortgroeien uit stinkpoot, bevangenheid of mechanische schade. Het dier is kreupel doordat de lederhuid is gekneusd. Hierbij is de hoornvorming onderbroken en is de klauwbal zeer pijnlijk. Daarnaast is deze vaak rood en gezwollen.

  • Geen labels