...
Vanaf toen werd het mogelijk in sneltreinvaart en tegen redelijke kosten de nucleotidenvolgorde van complete genomen (complete DNA pakketten van cellen) te analyseren. Op Wikipedia is al een indrukwekkende lijst te vinden van planten waarbij de volledige DNA sequentie in kaart gebracht is (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sequenced_plant_genomes). Daarmee . Daarmee kunnen dus steeds meer eigenschappen gekoppeld worden aan daarvoor verantwoordelijke genen en kunnen regulatie mechanismen (die bepalen wanneer een bepaald gen actief of juist inactief is) verder opgehelderd worden. Gerichte veredeling heeft daarmee ook een sprong voorwaarts gemaakt en technologieën om gericht verandering aan te brengen in het DNA van planten liepen parallel.
Zo is het CRISPR mechanisme ontdekt in Japan in 1987. Pas in 2012 is CRISPR-Cas9 naar buiten gebracht als radicaal nieuwe methode om genen in levende organismen te veranderen (Universiteit van Californië, Berkeley).
Zie ook dit artikel van de NewScientist over genoomsequentie van het plantje Arabidopsis thaliana.
Moderne veredeling
DNA analyse is steeds hand in hand gegaan met de ontwikkeling van nieuwe veredelingstechnieken. De belangrijkste doelen daarbij zijn: versnelde ontwikkeling van nieuwe rassen en meer controle over veranderingen die nodig zijn om een bestaand ras aan te passen aan de veranderende behoefte. Nieuw ontwikkelde technieken openen steeds meer mogelijkheden voor toepassing binnen een grote verscheidenheid aan gewassen. Hieronder volgt een korte beschrijving van de belangrijkste beschikbare technieken op dit moment.
...