Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

Het is nauwelijks voor te stellen waar de appels die we dagelijks eten vandaan komen (zie Powerpoint). De oorspronkelijke appel was zeer klein. Door langdurig kruisen en selecteren heeft de appel het formaat bereikt dat wij nu kennen. En het gaat door. Vanaf 1943  houdt Wageningen Universiteit & Research zich bezig met appelveredeling. Resultaten zijn de appelrassen Elstar (1972), Santana (1998) en Natyra (2014) en daarnaast nog een aantal minder bekende rassen (De appel van de toekomst, presentatie Smulders november 2018). Focus is ziekteresistentie, smaak en houdbaarheid.

...

Voor de consument en de verwerkende industrie is het beter om te werken met fruit waar geen grote zaden in zitten. Van oorsprong bevatten veel vruchten grote zaden. Binnen de veredeling is de zoektocht naar zogenaamd zaadloos fruit een van de speerpunten (zie Powerpoint). Normaal producerende fruitbomen wordt bijvoorbeeld gekruist met andere fruitbomen (bv, met afwijkende chromosoomaantallen) om zodoende fruitbomen te krijgen die ‘onvruchtbaar’ fruit produceren.

Voor watermeloen, tomaat, druif en banaan zijn rassen bekend die zaadloos zijn. Voor dit soort is de noodzaak er ook meer dan voor bijvoorbeeld appels en peren waarbij de zaden in het klokhuis zitten en dus gescheiden zijn van het eetbare deel van de vrucht. 

Image AddedImage Added

Zaadloos fruit

Rozen

De roos is al 5000 jaar een cultuurgewas. Er is een grote variatie in vormen en kleuren (30.000 variëteiten wereldwijd). Wat mensen graag willen is dat de roos vaker bloeit dan maar 1 keer per jaar. Een van de belangrijkste selectiecriteria is dan ook: doorgaan met bloeien!

...