Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

Informatie

Verdieping

Meer over bodemvorming
Document "Niets menselijks is de bodem vreemd" (auteur: Ruud Hendriks)

Over bodemvorming (verwering) en werking van Ca en Si (vanuit biologisch-dynamisch perspectief) zie: Document: Graniet wordt klei, zand en kalk (auteur: Ruud Hendriks)

Meer over wat N, P en K doen in de bodem en over kwaliteit van meststoffen zie: Wie zijn N, P en K (auteur: Ruud Hendriks)

Meer over de verhouding tussen nutriënten in de bodem en effecten daarvan

De werking van de verhoudingen tussen C _N, Ca - Mg en P wordt uitgelegd in:

Overvloedige stikstof bemesting verbruikt koolstofbron : de kostbare balans van koolstof & stikstof, artikel Ekoland, mei 2016

De balans tussen calcium en magnesium : voor lucht in de bodem en licht in de plant, artikel Ekoland, juli/augustus 2016

Uit onderzoek blijkt dat planten belangrijker zijn voor het voeden van de bodem dan bemesting : plant voedt bodem, artikel Ekoland, maart 2016

Fosfaat en de onbalans van veevoer en mest, artikel Ekoland, oktober 2016

De meerwaarde van goede afrijping : Vitaal voedsel vergt meer geduld, artikel Ekoland, januari 2017

Meer over in de biologische landbouw toegestane meststoffen

Welke meststoffen in de biologische landbouw mogen worden gebruikt wordt bepaald in het nieuwe Uitvoeringsbesluit Toelating van producten en stoffen voor gebruik in de biologische productie van 15 juli 2021, geldend vanaf 2022. Bijlage II bevat de lijst Toegelaten meststoffen, bodemverbeteraars en nutriënten. Behalve de diverse organische mestsoorten bevat de lijst een aantal anorganische minerale meststoffen, die aanvullend mogen worden gebruikt om tekorten aan te vullen. Voorbeelden zijn zacht natuurlijk fosfaat (niet-geraffineerd mijnbouwproduct), ruw kalizout en calciumfosfaat (gips: kalk-zwavel meststof).

SKAL maakt, op basis van deze EU-regels, bekend welke soorten meststoffen (organische en niet - organische) in Nederland mogen worden gebruikt: Regeling biologische meststoffen en voorwaarden . Deze onderscheidt A-, B- en C-meststoffen. A-meststoffen zijn in hoofdlijn organische mestsoorten van biologische herkomst. B-mestsoorten zijn niet-biologische organische meststoffen die mogen worden gebruikt als er niet voldoende A-mest beschikbaar is, en de hulpstoffen uit de Inputlijst (zie hieronder). C-meststoffen zijn niet toegestaan.

N.B. voor zowel teelt als grasland geldt: ten minste 70% van de gebruikte mest is van de A-lijst (dat is vooral mest van biologisch gehouden dieren). Voor de biologische landbouw gelden naast de biologische ook de algemene regels uit de mestwetgeving, met name de gebruiksnormen voor N en P: RVO-pagina mest-gebruiksnormen . Belangrijke bepaling is dat de aanvoer van N uit dierlijke mest ten hoogste 170 kg./ha. is. De zgn. derogatie (toegestaan gebruik van 230 - 250 kg. N uit dierlijke mest op grasland) geldt niet voor de biologische landbouw: hier is het maximum altijd 170 kg. N uit mest. De biologisch-dynamische landbouw houdt een lagere norm aan: ten hoogste 112 kgN/ha..

SKAL maakt ook bekend welke in Nederland verkrijgbare niet-biologische producten vallen onder de toegestane meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en voeders. Deze kun je vinden op de Biologische inputlijst 2022 . Hier kun je onder de categorie 'Meststoffen, compost, groeimedia en biologisch afbreekbare materialen' zoeken op producent en op productnaam. De inputlijst bevat verder geen toelichting op het gebruik. Er staan meerdere producten met en van gesteentemeel op de inputlijst.

Voor veel meer info en uitleg over bemesting en verdieping richting Teelt of Dierlijke productie (grasland) zie de paragrafen 3.1 en 4.1 .

Meer over het gebruik van gesteentemelen

Uitmijning van de bodem en daardoor verlies aan bodemvruchtbaarheid is een toenemend probleem. Gebruik van gesteentemelen is mogelijk om sporenelementen (micro-nutriënten) aan te vullen, maar gesteentemelen kunnen ook een belangrijke functie hebben in de opbouw van organische stof in de bodem en bij de verhoging van het CEC. Dit wordt uitgelegd in het artikel Ernstige zorg over vruchtbaarheid bodem en schade voor landbouw door uitputting mineralen .

Een overzicht van de thans beschikbare gesteentemelen en hun werking vind je in de steenmeellijst . Voor de uitleg hierover zie aandachtspunten bij het gebruik van steenmeel .

...