Duurzaamheid vind ik heel belangrijk, vandaar ook mijn relatie tot Flevofood, waarmee we aan de korte keten werken. Dat is met name groente, knolgewassen en fruit, maar ook gerelateerd aan zuivel, eieren, brood, en houdbaar zoals jammen, sappen, etc.
Met Flevofood werken we samen met andere aanpalende regio’s om het huidige voedselsysteem te veranderen. Hiermee werk ik op lokaal, regionaal, landelijk en Europees niveau, omdat je daarmee impact kan maken.
Top 3 thema’s duurzaamheidsdiscussie
- CO2 uitstoot
- Bevorderen gezondheid van de consument
- Lokaal - minder km’s
En ook dierenwelzijn is een belangrijk thema, maar dat is niet per definitie een duurzaamheidsthema, en wordt wel in één adem genoemd.
Ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid
De consument wil weten wat hij koopt. Grote retailers ontwikkelen eigen keurmerken in het woud van keurmerken en labels dat er al is. Daardoor wordt het nog ondoorzichtiger. Een tegenbeweging is in opmars met Blockchain technologie. Dat geeft de consument inzicht in de historie en herkomst van het product tot in de kleinste details.
De grootste ontwikkeling is denk ik wel ‘green protein’. De ommezwaai naar minder dierlijke eiwitten. De vraag is relatief groot, met name onder jongeren, en het aanbod in retail is enorm.
De vraag is vaak echter hoe duurzaam het echt is, als er soja uit de amazone nodig is (ontbossing) of avocado’s die geteeld worden in landen waar de infrastructuur en middelen (water) niet voldoende voorhanden zijn. Vaak worden in dit verband dierenwelzijn (of dierenleed) verward met duurzaamheid.