/
Vleesch&co / Flevofood

Vleesch&co / Flevofood

Duurzaam Vlees, Natuurlijk!

Achtergrond

Bauke van der Veen, ondernemer, oprichter en eigenaar van Vleeschenco en mede-oprichter van Flevofood.

Vleeschenco is gestart in 2016, en levert grasgevoerd vlees van runderen uit Nederlandse natuurparken, Heideschapen, Veluws wild, bio Scharrelvarkens en duurzaam lokaal kippenvlees. We selecteren alleen leveranciers die waarborgen dat de dieren een goed leven hebben gehad.



Dit vlees wordt uitsluitend online verkocht, en via een logistieke partner bezorgd. Het vlees is na rijping geportioneerd, gevacumeerd en direct bevroren, zodat de kwaliteit bewaard wordt. Wij werken volgens het kop tot staat principe, alle soorten vlees zijn los te bestellen. Wij doen aan vierkantsverwaarding. Niets van het dier gaat verloren.

Grasgevoerd vlees is rijk(er) aan Omega3 en bevat minder Omega6 dan graangevoerd vlees. Dus gezonder.

Onze doelgroep bestaat uit met name flexitariers en volgers van het carnivoren dieet.

Duurzaamheid vind ik heel belangrijk, vandaar ook mijn relatie tot Flevofood, waarmee we aan de korte keten werken. Dat is met name groente, knolgewassen en fruit, maar ook gerelateerd aan zuivel, eieren, brood, en houdbaar zoals jammen, sappen, etc.

Met Flevofood werken we samen met andere aanpalende regio’s om het huidige voedselsysteem te veranderen. Hiermee werk ik op lokaal, regionaal, landelijk en Europees niveau, omdat je daarmee impact kan maken.

Top 3 thema’s duurzaamheidsdiscussie

  • CO2 uitstoot

  • Bevorderen gezondheid van de consument

  • Lokaal - minder km’s

En ook dierenwelzijn is een belangrijk thema, maar dat is niet per definitie een duurzaamheidsthema, en wordt wel in één adem genoemd.

Ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid

De consument wil weten wat hij koopt. Grote retailers ontwikkelen eigen keurmerken in het woud van keurmerken en labels dat er al is. Daardoor wordt het nog ondoorzichtiger. Een tegenbeweging is in opmars met Blockchain technologie. Dat geeft de consument inzicht in de historie en herkomst van het product tot in de kleinste details. Inmiddels is het eerste project daarvoor al een feit, de Blockchain Burger, i.s.m. Chefchain en The New Fork. Zie ook artikel in FD en https://consumer.burgerchain.stg.thenewfork.com

De grootste ontwikkeling is denk ik wel ‘green protein’. De ommezwaai naar minder dierlijke eiwitten. De vraag is relatief groot, met name onder jongeren, en het aanbod in retail is enorm.

De vraag is vaak echter hoe duurzaam het echt is, als er soja uit de amazone nodig is (ontbossing) of avocado’s die geteeld worden in landen waar de infrastructuur en middelen (water) niet voldoende voorhanden zijn. Vaak worden in dit verband dierenwelzijn (of dierenleed) verward met duurzaamheid.

Wat gedaan aan duurzaamheid?

Wij werken vanaf de start al zo duurzaam mogelijk. Runderen uit als zodanig aangemerkte natuurgebieden. Louter grasgevoerd uit gebieden die niet als landbouw aangemerkt worden, dus het ‘feed’ is geen concurrent voor ‘food’.

2 jaar geleden zijn we een samenwerking aangegaan met Oranjehoen. Daarvan leveren wij het kippenvlees. Zij werken op circulaire basis met kippenvoer. Alleen lokale producten, vaak waste zoals bietenschillen, te kromme wortelen, of stelen van lokale kruiden, zonder toegevoegd soja.

We proberen onze producten zo duurzaam mogelijk bij de klant te krijgen. Hiervoor zijn we constant op zoek naar alternatieven voor onze huidige methode. Naast kosten is ook duurzaamheidverbetering een belangrijke factor. We hebben echter nog niet een aanbieder gevonden die significante verbetering kan aantonen t.o.v. onze huidige logistiek partner PostNL Food. Hier werken we ook met recyclebare vrieselementen, ipv koudijs. De logsitieke stromen zijn zo ingericht dat vol heen gaan naar DC en we de thermoboxen weer meenemen op de terugrit. Dus zowel heen als terug een volle wagen.

Er zijn efficiëntere vriezers geplaatst om de energie afname te reduceren. In Maart komt er weer een nieuwe, grote, vriesopslag bij, die zo goed mogelijk geïsoleerd is en met efficiënte units wordt gekoeld.

Boodschap

Ik persoonlijk sta in voor een duurzaamheidboodschap. Eet minder vlees, en als je vlees eet, kies dan wel goed vlees. Daarmee kan je zowel op duurzaamheid als dierenwelzijn het verschil maken. Uiteraard is het op wereldwijde schaal een druppel op de gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen. Als elke vleesveehouder in de wereld zijn kudde zo zou houden zoals wij met regeneratieve landbouw, was er geen CO2 probleem. Zie hiervoor https://kisstheground.com/film/

Portret Bauke - Vleeschenco voor Future of Food serie

Extra achtergrond: pagina 14 en 15 van

https://assets.citynavigator.nl/kuma-almere-ondernemen/uploads/media/60193b002a8b8/magazine-circulaire-economie-almere.pdf  

 

Related content

Vleeseters en alleseters
Vleeseters en alleseters
More like this
12.5.3.1: Geslachtsbepaling van vleeskuikens (2024)
12.5.3.1: Geslachtsbepaling van vleeskuikens (2024)
More like this