Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Inputs

De inputs zijn alle instellingen die een gebruiker kan aanpassen om simulaties mee uit te voeren. Alle inputs zijn verzameld in een paneel aan de linkerzijde binnen de interface van Kassim. In de onderstaande afbeelding is het input paneel aangegeven met een groen kader. Hieronder volgt een overzicht met uitleg van alle inputs.

...

Paneel
borderColor#365c2c
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#365c2c
borderStylesolid
titleDatum, tijd en weersomstandigheden

Anker
Simulatiedatum
Simulatiedatum
Simulatiedatum

Met deze input kan de datum en tijd worden ingesteld. Op basis hiervan wordt de positie van de zon berekend die o.a. nodig is om de actuele lichttransmissie van de kas te berekenen. Ook de (piek)lichtintensiteiten op bladeren met verschillende bladhoeken zijn afhankelijk van de positie van de zon.

Anker
Bewolking
Bewolking
Bewolking

De mate van bewolking kan ingesteld worden op onbewolkt, half bewolkt en zwaar bewolkt. Bewolking heeft een sterke invloed op de hemeltemperatuur en daarmee ook op het stralingsverlies van een kas. Kassen verliezen namelijk warmte door stralingsverlies omdat de relatief warme kas naar een koude hemel "kijkt". Zie ook de output Hemeltemperatuur. Daarnaast is de bewolking ook van invloed op de verhouding tussen directe en diffuse zonnestraling. Lees hier meer over direct en diffuus licht.

Anker
Globalezonnestraling
Globalezonnestraling
Globale zonnestraling

Met deze input kan de globale zonnestraling [W/m2 ] worden ingesteld. Dit is de som van direct en diffuus zonlicht in het golflengtebereik tussen 300 en 2500 nm ter hoogte van het aardoppervlak. Lees hier meer over globale straling.

Anker
Temperatuurbuitenlucht
Temperatuurbuitenlucht
Temperatuur buitenlucht

Met deze input kan de temperatuur van de buitenlucht [°C] worden ingesteld. Bij lage temperaturen en vooral in combinatie met harde wind verliest een kas veel warmte. Door een hoogisolerend kasdek te kiezen kan dit warmteverlies flink beperkt worden. Lees hier meer over hoogisolerend kasdek.

Anker
Relatievevochtigheidbuitenlucht
Relatievevochtigheidbuitenlucht
Relatieve vochtigheid buitenlucht 

Met deze input kan de relatieve vochtigheid van de buitenlucht [%] worden ingesteld. Lees hier meer over luchtvochtigheid.

Anker
Windsnelheid
Windsnelheid
Windsnelheid

Met deze input kan de windsnelheid [m/s] worden ingesteld. Het convectief warmteverlies van het kasdek is hiervan sterk afhankelijk omdat de warmteoverdracht tussen het kasdek en de buitenlucht toeneemt met de snelheid van de langsstromende lucht. Vooral bij koud weer en veel wind verliest de kas veel warmte. Zie ook de output Convectief warmteverlies ventilatie. Daarnaast neemt de ventilatiecapaciteit toe met de windsnelheid waardoor bij hoge windsnelheid de ramen minder ver open hoeven om hetzelfde ventilatiedebiet te bereiken. Zie ook de output Ventilatie debiet.

...

Paneel
borderColor#365c2c
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#365c2c
borderStylesolid
titleKas eigenschappen

Anker
kasoppervlak
kasoppervlak
Kasoppervlak

Dit is de oppervlakte in m2 van de beteelde fractie van de kas of kasafdeling.

Anker
Kasdekmateriaal
Kasdekmateriaal
Kasdekmateriaal

Voor het kasdekmateriaal kan gekozen worden uit helder glas of heldere folie, zowel enkellaags als dubbellaags. Kasdekmateriaal is van invloed op de lichtdoorlatendheid en isolatiewaarde van een kas. Het model rekent met dezelfde lichttransmissiewaarden voor glas en folie, maar folie laat veel meer warmtestraling door dan glas waardoor de kas o.a. sneller afkoelt. Dubbellaags materialen hebben een hogere isolatiewaarde dan enkellaags materialen maar de lichttransmissie ligt vaak een stuk lager. Lees hier meer over kasdekmaterialen en lichttransmissie. Daarnaast kan met de Kasontwerp Calculator de invloed van kasdekmateriaal op de jaarrond lichtsom worden bepaald.

Anker
krijtkrijtenkrijt
krijten
Krijten

Krijten van het kasdek is een manier om een teveel aan zonlicht tegen te houden. Hiermee wordt voorkomen dat het in de kas warmer wordt dan nodig is en de plant mpoeer verdampt van nodig is. Ook wordt direct licht omgezet in diffuus licht.

Anker
Kasoriëntatie
Kasoriëntatie
Kas oriëntatie

De kas oriëntatie kan ingesteld worden op een gootrichting oost-west of noord-zuid. De kas oriëntatie is van invloed op de hoek van inval van zonnestraling op het kasdek en daarmee de lichttransmissie. Lees hier meer over kas oriëntatie. Daarnaast kan met de Kasontwerp Calculator de invloed van de kas oriëntatie op de jaarrond lichtsom worden bepaald.

Anker
Lekventilatie
Lekventilatie
Lek ventilatie

Met deze input kan de lek ventilatie [m3/m3/h] worden ingesteld. Vrijwel elke kas ventileert ook met gesloten ramen en dit wordt lek ventilatie genoemd. In de regel hebben nieuwe kassen een lagere lek ventilatie dan oude kassen. De lek ventilatie die hier wordt ingesteld, geldt bij een gemiddelde windsnelheid van 4 m/s. De daadwerkelijke lek ventilatie wordt uitgerekend op basis van de ingevulde windsnelheid. Zie ook de input Windsnelheid.

Aantal_buizen_per_meter_kap
Anker
Aantal_buizen_per_meter_kap
MaxVentilatie
MaxVentilatie
Ventilatiecapaciteit

Voor het simuleren van bijvoorbeeld insectengaas kan hier de maximale ventilatiecapaciteit zoals die door Kassim berekend wordt worden beperkt.

Anker
Aantalbuizenpermeterkap
Aantalbuizenpermeterkap
Aantal buizen per meter kap

Met deze input kan het aantal verwarmingsbuizen per meter kap worden ingesteld. Het aantal buizen per meter kap in combinatie met de buisdiameter bepaalt het verwarmend oppervlak van het verwarmingsnet en daarmee de maximale verwarmingscapaciteit. Het model rekent met 1 verwarmingsnet: buisrail, onder het gewas. Lees hier meer over warmteafgifte van buizen.

Anker
Buisdiameter
Buisdiameter
Buisdiameter

Met deze input kan de diameter [mm] van de verwarmingsbuizen worden ingesteld. Het aantal buizen per meter kap in combinatie met de buisdiameter bepaalt het verwarmend oppervlak van het verwarmingsnet en daarmee de maximale verwarmingscapaciteit. Het model rekent met 1 verwarmingsnet: buisrail, onder het gewas. Lees hier meer over warmteafgifte van buizen.

CO2_doseercapaciteit
Anker
CO2_doseercapaciteit
Kasorientatie
Kasorientatie
Kasorientatie

De orientatie van de kas bepaalt o.a. de lichttransmissie op een bepaald moment.

Anker
CO2doseercapaciteit
CO2doseercapaciteit
CO2 doseercapaciteit

CO2 wordt overdag of wanneer er belicht wordt in de kas geblazen (gedoseerd) om de groei van planten te stimuleren en daarmee de productie te verhogen. Kassim regelt de ingestelde CO2 concentratie op basis van de maximale CO2 doseercapaciteit [kg/ha/h]. Zie ook de input Setpoint CO2.

...

Maximum buistemperatuur

Een Een verwarmingsbuis heeft een aanvoer- en retourtemperatuur. Bij verwarmen van de kas zal de retourtemperatuur altijd lager liggen dan de aanvoertemperatuur, omdat het water dat door de buizen stroomt warmte afgeeft aan de kaslucht en daardoor steeds verder afkoelt. Met een maximum buistemperatuur [°C] kan de aanvoertemperatuur van de buizen op een maximale waarde begrensd worden. Lees hier meer over warmteafgifte van buizen.

Paneel
borderColor#365c2c
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#365c2c
borderStylesolid
titleKlimaatregeling met setpoints

Anker
Setpoint_verwarmenSetpoint_verwarmenSetpointverwarmen
Setpointverwarmen
Setpoint verwarmen

Als de kaslucht temperatuur lager wordt dan de hier ingestelde waarde [°C] dan schakelt de verwarming in totdat de gewenste kaslucht temperatuur bereikt is. Wanneer het erg koud is kan het voorkomen dat het maximale verwarmingsvermogen, en/of de maximale buistemperatuur en/of het verwarmend oppervlak te laag zijn om de gevraagde setpoint temperatuur te realiseren. Zie ook de output Verwarmingsvermogen.

Anker
Minimum_buistemperatuurMinimum_buistemperatuurMinimumbuistemperatuur
Minimumbuistemperatuur
Minimum buistemperatuur

Een verwarmingsbuis heeft een aanvoer- en retourtemperatuur. Bij verwarmen van de kas zal de retourtemperatuur altijd lager liggen dan de aanvoertemperatuur, omdat het water dat door de buizen stroomt warmte afgeeft aan de kaslucht en daardoor steeds verder afkoelt. Met een minimum buistemperatuur [°C] kan de aanvoertemperatuur van de buizen op een minimale waarde gehouden worden. Hierdoor kan bijvoorbeeld overtollige warmte uit de warmtebuffer afgelucht worden of voor meer luchtverplaatsing in de kas gezorgd worden (actief klimaat). Lees hier meer over warmteafgifte van buizen.

Anker
Maximumbuistemperatuur
Maximumbuistemperatuur
Maximum _ buistemperatuur
Maximum_buistemperatuur
Anker
Setpoint_ventileren_op_temperatuurSetpoint_ventileren_op_temperatuurSetpointventilerenoptemperatuur
Setpointventilerenoptemperatuur
Setpoint ventileren op temperatuur

Als de kaslucht temperatuur boven het setpoint ventileren op temperatuur [°C] uitkomt, dan wordt er geventileerd totdat de gewenste kaslucht temperatuur is bereikt.

Anker
P-band_ventilatie_op_temperatuurbandventilatieoptemperatuur
P-band_ventilatie_op_temperatuurbandventilatieoptemperatuur
P-band ventilatie op temperatuur

P-band ventilatie op temperatuur geeft het kastemperatuurgebied [°C] boven het setpoint voor ventileren op temperatuur aan, waarbinnen de ramen proportioneel van dicht (0 %) naar open (100 %) gaan. Hoe kleiner de P-band wordt gekozen, des te sneller de ramen zullen openen en sluiten bij een temperatuurverandering boven het setpoint voor ventileren op temperatuur. Voorbeeld: Stel dat het setpoint voor ventileren op temperatuur op 20 °C staat en de P-band ventilatie op 5 °C staat. In dit geval zullen de ramen bij een kaslucht temperatuur van 25 °C volledig geopend zijn. Stel dat de P-band op 3 °C wordt ingesteld, dan zullen de ramen al volledig open zijn bij een kaslucht temperatuur van 23 °C.

Anker
Setpoint_ventileren-op-vochtSetpoint_ventileren-op-vochtSetpointventilerenopvocht
Setpointventilerenopvocht
Setpoint ventileren op vocht

Als de relatieve luchtvochtigheid van de kaslucht boven het setpoint ventileren op vocht [%] uitkomt, dan wordt er geventileerd totdat de gewenste relatieve vochtigheid in de kas is bereikt.

Anker
P-band_ventilatie-op-vochtbandventilatieopvocht
P-band_ventilatie-op-vochtbandventilatieopvocht
P-band ventilatie op vocht

P-band ventilatie op vocht geeft het gebied van relatieve luchtvochtigheid in de kas [°C] boven het setpoint voor ventileren op vocht aan, waarbinnen de ramen proportioneel van dicht (0 %) naar open (100 %) gaan. Hoe kleiner de P-band wordt gekozen, des te sneller de ramen openen en sluiten bij een verandering in vochtigheid boven het setpoint voor ventileren op vocht. Voorbeeld: Stel dat het setpoint voor ventileren op vocht op 80 % staat en de P-band ventilatie op 5 % staat. In dit geval zullen de ramen bij een relatieve luchtvochtigheid in de kas van 85 % volledig geopend zijn. Stel dat de P-band op 3 % wordt ingesteld, dan zullen de ramen al volledig open zijn bij een relatieve luchtvochtigheid in de kas van 83 %.

Anker
Minimum_raamstand_luwe_zijdeMinimum_raamstand_luwe_zijdeMinimumraamstandluwezijde
Minimumraamstandluwezijde
Minimum raamstand luwe zijde

Door de ramen te openen wordt de kaslucht ververst met buitenlucht. Dit heet ventileren en is nodig om te voorkomen dat het te warm of te vochtig wordt. Als er CO2 gedoseerd wordt is dit ongunstig omdat de gedoseerde CO2 dan snel naar buiten verdwijnt. Als er geen CO2 gedoseerd wordt, is overdag ventileren juist gunstig omdat de CO2, die opgenomen is door de planten, dan aangevuld wordt. De zijde van de kas waar de wind vandaan komt, wordt de windzijde genoemd. De andere zijde wordt de luwe zijde of soms ook lijzijde genoemd. De minimum raamstand luwe zijde [%] geeft aan hoe ver de ramen tenminste open worden gehouden aan de luwe zijde van de kas. Bij 0 % zijn de ramen gesloten en bij 100 % zijn de ramen volledig geopend. Zie ook de output Raamstand luwe zijde.

Anker
Minimum_raamstand_windzijdeMinimum_raamstand_windzijdeMinimumraamstandwindzijde
Minimumraamstandwindzijde
Minimum raamstand windzijde

Door de ramen te openen wordt de kaslucht ververst met buitenlucht. Dit heet ventileren en is nodig om te voorkomen dat het te warm of te vochtig wordt. Als er CO2 gedoseerd wordt is dit ongunstig omdat de gedoseerde CO2 dan snel naar buiten verdwijnt. Als er geen CO2 gedoseerd wordt, is overdag ventileren juist gunstig omdat de CO2, die opgenomen is door de planten, dan aangevuld wordt. De zijde van de kas waar de wind vandaan komt, wordt de windzijde genoemd. De andere zijde wordt de luwe zijde of soms ook lijzijde genoemd. De minimum raamstand windzijde [%] geeft aan hoe ver de ramen tenminste open worden gehouden aan de windzijde van de kas. Bij 0 % zijn de ramen gesloten en bij 100 % zijn de ramen volledig geopend. Zie ook de output Raamstand windzijde.

Anker
Maximum_raamstandMaximum_raamstandMaximumraamstand
Maximumraamstand
Maximum raamstand

Met de maximum raamstand [%] kan de maximale opening van de ramen aan zowel luwe als windzijde begrensd worden.

Anker
Naloop
Naloop
Naloop windzijde

De luchtramen van een kas worden in de regel als eerste aan de luwe zijde geopend. Met de naloop [%] kan ingesteld worden vanaf welke raampositie aan de luwe zijde de ramen aan de windzijde beginnen te openen. Zie ook de output Raamstand windzijde.

Anker
CO2_setpointCO2_setpointCO2setpoint
CO2setpoint
Setpoint CO2

CO2 wordt overdag of wanneer er belicht wordt in de kas geblazen (gedoseerd) om de groei van planten en daarmee de productie te verhogen. Kassim regelt de CO2 concentratie in de kas op basis van de ingestelde streefwaarde voor de CO2 concentratie [ppm]. Zie ook de input CO2 doseercapaciteit.

...

Paneel
borderColor#365c2c
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#365c2c
borderStylesolid
titleKas installaties

Anker
Schermen
Schermen
Schermen

Kassim kan met maximaal 3 schermen tegelijk rekenen. Per scherm kan een keuze gemaakt worden uit een aantal schermen in 3 categorieen:

Een scherm heeft een aantal specifieke eigenschappen met vetgedrukt de verwijzing naar de tabel hieronder:

  • Lichttransmissie (Them).
    Het model rekent met UV (300-400 nm), VIS/PAR (400-700 nm) en NIR (700-2500 nm). De lichttransmissie wordt meestal uitgedrukt in de Hemisferische transmissie (Them). Als een hoog isolerend scherm ook hoog transparant is kan dit overdag langer gebruikt kan worden bij koud weer. 

  • Transmissie voor Near Infrared Radiation (T NIR)
    Dit deel van het zonlicht wordt niet gebruikt voor fotosynthese en heeft alleen invloed op de energiebalans van de kas. Een hoge NIR transmissie is voordelig in de winter omdat al het zonlicht dan welkom is voor verwarming van de kas. In de zomer is een lage NIR transmissie juist gewenst omdat de kas dan minder opgewarmd wordt wat allerlei voordelen heeft zoals minder ventileren en een hoger CO2-niveau.

  • Lichtabsorptie (Abs)
    Het licht wat niet doorgelaten en gereflecteerd wordt, wordt door het scherm geabsorbeerd en zorgt voor opwarming van het scherm. Bij hoog-transparante schermen is de absorptie laag, Schaduwschermen en verduisterschermen  hebben vaak een aluminium of witte onder- en/of bovenzijde. Bij daglengtegevoelige planten wordt vaak een scherm met zwarte onderkant gebruikt om het lichtnviveau zo laag mogelijk te houden.

  • Transmissie voor langolvige straling (T FIR)
    Langgolvige straling, ook wel warmtestraling en Far Infrared Radiation (FIR) genoemd, is straling die een object uitzendt als gevolg van de temperatuur van het object. Schermen met een lage FIR transmissie houden bij koud weer de warmtestraling vanuit de kas (gewas) naar de hemel tegen waardoor de kas minder stralingswarmte verliest. Het ligt dan aan de emissiecoefficient van het scherm of deze straling geabsorbeerd wordt (scherm warmt op) of op zijn beurt weer uitgestraald.

  • Emissiecoefficient (Eps)
    De emissiviteit van een oppervlak is de effictiviteit waarmee energie als warmtestraling uitgestraald kan worden. Om te voorkomen een scherm de geabsorbeerde warmte van de kas naar de hemel uitstraalt moet de emissiecoefficient zo laag mogelijk zijn.

  • Diffusiteit (Diffuus)
    Een diffuus scherm zorgt voor een beter verdeling van direct zonlicht en kan, afhankelijk van het gewas en o.a. stralingsniveau, voor een hogere fotosynthese zorgen.

  • Warmte-isolatie (Enerbiebesparing)
    De effectieve energiebesparing met een scherm gerealiseerd kan worden hangt van een groot aantal factoren af maar wordt voornamelijk bepaald wordt door de luchtdoorlatendheid van het scherm. Een geperforeerd scherm zal een veel lagere isolerende werking hebben dan een dicht doek. Ook de T FIR en Eps spelen hierbij een rol.

Er kan gekozen worden uit de volgende schermen:

Naam

Them [%]

T NIR [%]

Abs [%]

T FIR [%]

Eps [-]

Diffuus

Energiebesparing

Energie: T=89% heldere folie

81

81

10

60

0.36

Nee

Hoog

Energie: T=73% diffuus dicht

73

73

10

35

0.44

Ja

Hoog

Energie: T=69% diffuus dicht

69

69

10

35

0.42

Ja

Hoog

Energie: T=54% diffuus dicht

40

54

20

25

0.54

Ja

Hoog

Energie: T=44% diffuus dicht

22

44

20

18

0.64

Ja

Hoog

Energie: T=59% helder open

45

59

10

35

0.49

Nee

Laag

Schaduw: T=25% bandjes open

25

25

10

11

0.2

Nee

Laag

Schaduw: T=15% bandjes open

12

12

10

0

0.32

Nee

Hoog

Schaduw: T=25% diffuus dicht

25

25

20

0

0.35

Ja

Hoog

Schaduw: T=11% diffuus dicht

11

11

10

0

0.28

Ja

Hoog

Verduister: zwart boven wit onder

1

1

80

0

0.95

Nee

Hoog

Verduister: wit boven zwart onder

1

1

20

0

0.84

Nee

Hoog

Er kan gekozen worden uit de volgende schermen:

De schermkier [%] geeft aan hoe ver het scherm is gesloten (een kier van 0 % betekent geheel gesloten) en dit kan per scherm worden ingesteld. Afhankelijk van de porositeit van het scherm is er uitwisseling tussen de lucht boven en onder het scherm. Schaduwschermen worden gebruikt bij hoge instraling en zullen daarom vaak meer lucht doorlaten dan een energiescherm dat juist moet isoleren. Daarnaast stroomt er lucht langs het scherm wanneer dit op een kier getrokken wordt. Met de button kan na een simulatie de optische informatie van het scherm opgevraagd worden. Zie ook de beschikbare outputs voor de Schermen.

Anker
TopbelichtingScreenposTopbelichting
Screenpos
TopbelichtingMet topbelichting wordt aangegeven of er assimilatiebelichting boven het gewas gebruikt wordt door middel van lampen. Als lamptype kan voor SON-T (hogedruknatrium) of LED lampen gekozen worden. LED lampen hebben gemiddeld een iets hoger rendement dan SON-T lampen wat Schermstand

Hiermee kan de schermstand ingesteld worden. Een schermstand van 0% betekent een open scherm (opgerold/opgevouwen) en een schermstand van 100% betekent een volledig gesloten scherm (uitgerold/opengevouwen). Meestal wordt een schermkier van enkele procenten aangehouden om overtollig vocht af te kunnen luchten. Bij een kier van 2% is de schermstand dus 98%.

Anker
Screencontra
Screencontra
Schermrichting

Meestal bewegen schermen dezelfde kant op maar soms kan het zinvol zijn om 2 schermen tegengesteld te laten bewegen, dus als het ene scherm opent loopt het andere scherm dicht. Hiermee kan het lichtniveau in de kas beter gestruurd worden. Kassim ondersteund deze optie alleen bij het gebruik van het 1e en het 3e scherm en bij bepaalde combinaties van schermstanden. In andere gevallen wordt een foutmelding gegegven.

Anker
Topbelichting
Topbelichting
Topbelichting

Met topbelichting wordt aangegeven of er assimilatiebelichting boven het gewas gebruikt wordt door middel van lampen. Als lamptype kan voor SON-T (hogedruknatrium) of LED lampen gekozen worden. LED lampen hebben gemiddeld een iets hoger rendement dan SON-T lampen wat betekent dat er minder warmte geproduceerd wordt bij dezelfde hoeveelheid PAR [µmol/m2/s]. Ook kan de warmte die LEDs produceren door middel van waterkoeling worden opgevangen en afgevoerd en in theorie worden hergebruikt, dit in tegenstelling tot hogedruknatriumlampen. Bij topbelichting stralen de lampen naar beneden waarbij een deel van het zichtbare en infrarode licht door het gewas en de vloer weer gereflecteerd wordt. De belichtingslichtintensiteit wordt opgegeven in µmol/m2/s. Zie ook de beschikbare outputs voor Topbelichting.

Anker
Tussenbelichting
Tussenbelichting
Tussenbelichting

Met tussenbelichting wordt aangegeven of er assimilatiebelichting tussen het gewas gebruikt wordt door middel van lampen. Omdat SON-T lampen (hogedruknatrium) normaal gesproken erg heet worden, zijn deze niet geschikt voor tussenbelichting. LED lampen kunnen wel worden gebruikt voor tussenbelichting. De tussenbelichting is zijwaards gericht waardoor de helft van het licht naar boven en de helft naar beneden gestraald wordt. In het model hangen de lampen tussen de onderste en de middelste gewaslaag, ook bij lage en compacte gewassen. Hierdoor kan de positie van de tussenbelichting in de figuur misleidend zijn bij deze gewassen. De belichtingsintensiteit wordt opgegeven in µmol/m2/s.gewassen. Hierdoor kan de positie van de tussenbelichting in de figuur misleidend zijn bij deze gewassen. De belichtingsintensiteit wordt opgegeven in µmol/m2/s.

Anker
Intensity
Intensity
Belichtingsintensiteit

Ooit werd de belichtingssterkte van assimilatieverlichting uitgedrukt in lux, een eenheid die gerelateerd is aan de gevoeligheid van het menselijk ook. Tegenwoordig wordt de eenheid µmol/m2/s gebruikt. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de KasKieswijzer.

Anker
Verneveling
Verneveling
Verneveling

Verneveling wordt gebruikt om te koelen (adiabatisch principe) of om de luchtvochtigheid van de kaslucht te verhogen. Een vernevelingsinstallatie heeft een bepaalde vaste capaciteit die ingesteld wordt met de zogenaamde nozzle capaciteit (dit geldt voor continu vernevelen). De nozzle capaciteit wordt opgegeven in g/m2/h. Door de nozzles telkens een korte periode aan (pulsduur) en weer uit (pauze tijd) te zetten kan de hoeveelheid verneveld water en daarmee de luchtvochtigheid en/of koelvermogen geregeld worden. Lees hier meer over verneveling.

Anker
Geforceerde_ventilatieGeforceerde_ventilatieGeforceerdeventilatie
Geforceerdeventilatie
Geforceerde ventilatie/buitenluchtaanzuiging

Door middel van ventilatoren in de kasgevel en een verdeelsysteem in de vorm van luchtslurven kan buitenlucht geforceerd de kas in worden geblazen en (door het scherm) worden afgelucht door de luchtramen. Dit wordt ook wel mechanische ventilatie genoemd. Met deze input kan de ventilatiesnelheid (luchtdebiet) worden opgegeven in m3/m2/h. Lees hier meer over het geforceerd inblazen van buitenlucht.

Anker
Grondkoeling
Grondkoeling
Grondkoeling

Bij sommige grondgebonden teelten wordt de grond actief gekoeld met een koelmachine om de wortels van het gewas koel te houden. Met het setpoint grondtemperatuur [°C] kan de grondlaag onder de vloer op een bepaalde temperatuur ingesteld worden. De kasvloer en daarmee kasluchttemperatuur zullen hierdoor lager worden dan zonder grondkoeling. Overigens wordt in de praktijk de kasvloer meestal geïsoleerd zodat het koelen van de grond geen invloed heeft op de temperatuur van de vloer en kaslucht.

...

Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleMeteo

Anker
Globale_zonnestraling_outputGlobale_zonnestraling_outputGlobalezonnestralingoutput
Globalezonnestralingoutput
Globale zonnestraling

Afkorting: Globaal

Eenheid: W/m2

Deze output geeft de intensiteit van de globale zonnestraling weer. Dit is de som van direct en diffuus zonlicht in het golflengtebereik tussen 300 en 2500 nm ter hoogte van het aardoppervlak. Lees hier meer over globale straling.

Anker
Diffuse_zonnestralingDiffuse_zonnestralingDiffusezonnestraling
Diffusezonnestraling
Diffuse zonnestraling

Afkorting: Diffuus

Eenheid: W/m2

Diffuse zonnestraling is straling die weerkaatst is door bijvoorbeeld het wolkendek voordat deze de aarde bereikt. In tegenstelling tot directe straling die maar één richting heeft komt diffuse straling van alle kanten. Lees hier meer over direct en diffuus licht.

Anker
PAR_zonPAR_zonPARzon
PARzon
PAR zon

Afkorting: PAR

Eenheid: µmol/m2/s

PAR is een afkorting van photosynthetically active radiation. Vertaald naar het Nederlands is dat fotosynthetisch actieve straling. PAR is het deel binnen het lichtspectrum dat planten kunnen gebruiken voor fotosynthese. Lees hier meer over het lichtspectrum.

Anker
Azimut_zon
Azimut_zon
Azimut zon

Afkorting: Azimut

Eenheid: °

Het azimut van de zon is de horizontale coördinaat waarmee de positie van de zon wordt aangegeven.

Anker
Elevatie-zonElevatie-zonElevat
Elevat
Elevatie zon

Afkorting: Elevatie

Eenheid: °

De elevatie van de zon is de verticale coördinaat waarmee de positie van de zon wordt aangegeven.

Anker
Zonsopgang
Zonsopgang
Zonsopgang

Afkorting: Zon op

Deze output geeft het tijdstip van zonsopgang aan voor de gekozen datum.

Anker
Zonsondergang
Zonsondergang
Zonsondergang

Afkorting: Zon onder

Deze output geeft het tijdstip van zonsondergang aan voor de gekozen datum.

Anker
Hemeltemperatuur
Hemeltemperatuur
Hemeltemperatuur

Afkorting: T hemel

Eenheid: °C

Uitstraling is een belangrijk onderdeel van het energieverlies van de kas. Dit komt doordat de kas een relatief warm object vormt tegenover een "hemel" die zeer koud kan zijn. De hemeltemperatuur geeft aan hoe "koud" de hemel is. Bewolking is van grote invloed op de hemeltemperatuur. Lees hier meer over uitstraling.

Anker
Temperatuur_buitenlucht_outputTemperatuur_buitenlucht_outputTemperatuurbuitenlucht
Temperatuurbuitenlucht
Temperatuur buitenlucht

Icoon:

Eenheid: °C

Deze output geeft de temperatuur van de buitenlucht aan. Bij lage temperaturen en vooral in combinatie met harde wind verliest een kas veel warmte. Door een hoogisolerend kasdek te kiezen kan dit warmteverlies flink beperkt worden. Lees hier meer over hoogisolerend kasdek.

Anker
Relatieve_vochtigheid_buitenlucht_outputRelatieve_vochtigheid_buitenlucht_outputRelatievevochtigheidbuitenluchtoutput
Relatievevochtigheidbuitenluchtoutput
Relatieve vochtigheid buitenlucht 

Icoon:

Eenheid: %

Deze output geeft de relatieve vochtigheid van de buitenlucht aan. Lees hier meer over luchtvochtigheid.

Anker
Absolute_vochtigheid_buitenluchtAbsolute_vochtigheid_buitenluchtAbsolutevochtigheidbuitenlucht
Absolutevochtigheidbuitenlucht
Absolute vochtigheid buitenlucht 

Icoon:

Eenheid: g/m3

Deze output geeft de absolute vochtigheid van de buitenlucht aan. Lees hier meer over luchtvochtigheid.

Anker
Windsnelheid_outputWindsnelheid_outputWindsnelheidoutput
Windsnelheidoutput
Windsnelheid

Icoon:

Eenheid: m/s

Deze output geeft de windsnelheid aan. Zie ook de input Windsnelheid.

Anker
Enthalpie_buitenluchtEnthalpie_buitenluchtEnthalpiebuitenlucht
Enthalpiebuitenlucht
Enthalpie buitenlucht 

Afkorting: Enthalpie

Eenheid: kJ/kg

Deze output geeft de enthalpie van de buitenlucht aan. Lees hier meer over enthalpie.

...

Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleKasklimaat

Urgent
Let op: als er een scherm wordt gebruikt, wordt er onderscheid gemaakt tussen de kaslucht onder en boven het scherm.

Anker
Temperatuur_kasluchtTemperatuur_kasluchtTemperatuurkaslucht
Temperatuurkaslucht
Temperatuur kaslucht

Icoon:

Eenheid: °C

Deze output geeft de temperatuur van de kaslucht aan.

Anker
Relatieve_vochtigheid_kasluchtRelatieve_vochtigheid_kasluchtRelatievevochtigheidkaslucht
Relatievevochtigheidkaslucht
Relatieve vochtigheid kaslucht 

Icoon:

Eenheid: %

Deze output geeft de relatieve vochtigheid van de kaslucht aan. Lees hier meer over luchtvochtigheid.

Anker
Absolute_vochtigheid_kasluchtAbsolute_vochtigheid_kasluchtAbsolutevochtigheidkaslucht
Absolutevochtigheidkaslucht
Absolute vochtigheid kaslucht 

Icoon:

Eenheid: g/m3

Deze output geeft de absolute vochtigheid van de kaslucht aan. Lees hier meer over luchtvochtigheid.

Anker
Enthalpie_kasluchtEnthalpie_kasluchtEnthalpiekaslucht
Enthalpiekaslucht
Enthalpie kaslucht 

Afkorting: Enthalpie

Eenheid: kJ/kg

Deze output geeft de enthalpie van de kaslucht aan. Lees hier meer over enthalpie.

Anker
CO2_concentratie_kasluchtCO2_concentratie_kasluchtCO2concentratiekaslucht
CO2concentratiekaslucht
CO2 concentratie kaslucht 

Symbool:

Eenheid: ppm

Deze output geeft de CO2 concentratie van de kaslucht aan. Door CO2 te doseren kan de concentratie worden verhoogd. Zie ook de input CO2 doseercapaciteit..

Anker
Dauwpuntstemperatuur_kasluchtDauwpuntstemperatuur_kasluchtDauwpuntstemperatuurkaslucht
Dauwpuntstemperatuurkaslucht
Dauwpuntstemperatuur kaslucht 

Afkorting: Dauwpunt

Eenheid: °C

Deze output geeft het dauwpunt van de kaslucht aan. Lees hier meer over het dauwpunt en condensatie.

Anker
Vochtdeficiet_kasluchtVochtdeficiet_kasluchtVochtdeficietkaslucht
Vochtdeficietkaslucht
Vochtdeficiet kaslucht 

Afkorting: VD

Eenheid: g/m3

Deze output geeft het vochtdeficiet van de kaslucht aan. Lees hier meer over het vochtdeficiet.

...

Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleGewas

Anker
Inkomende_PARInkomende_PARInkomendePAR
InkomendePAR
Inkomende PAR

Afkorting: PAR

Eenheid: µmol/m2/s

Deze output geeft de PAR intensiteit boven het gewas weer zoals die door een PAR-meter wordt gemeten (alleen neerwaards). Dit is de som van de globale straling en de assimilatiebelichting minus de door het kasdek en de kasconstructie geblokkeerde straling. Zie ook de output PAR zon. Lees hier meer over het lichtspectrum.

Anker
LAI_output
LAI_output
LAI

Afkorting: LAI

Eenheid: m2/m2

LAI is een afkorting van leaf area index ofwel bladoppervlakte-index. De LAI geeft aan hoeveel m2 bladoppervlak er is per m2 grondoppervlak en is dus een dimensieloos getal [m2/m2]. De LAI bepaalt de lichtonderschepping van het gewas en daarmee de fotosynthese en verdamping.

Anker
Temperatuur_gewasTemperatuur_gewasTemperatuurgewas
Temperatuurgewas
Temperatuur gewas

Icoon:

Eenheid: °C

De temperatuur van het gewas zal niet overal gelijk zijn. Bij veel instraling zal de temperatuur in de kop van het gewas hoger zijn dan onderin, 's nachts is dit juist andersom. Deze output geeft de gemiddelde temperatuur van het gewas aan.

Anker
Verdamping_gewasVerdamping_gewasVerdampinggewas
Verdampinggewas
Verdamping gewas

Icoon:

Eenheid: g/m2/h

Deze output geeft de totale verdamping van het gewas aan. Lees hier meer over de rol van verdamping binnen de energiebalans van planten.

Anker
Latente_verdampingswarmte_gewasLatente_verdampingswarmte_gewasLatenteverdampingswarmtegewas
Latenteverdampingswarmtegewas
Latente verdampingswarmte gewas

Afkorting: Latent

Eenheid: W/m2

Deze output geeft de totale latente verdampingswarmte van het gewas aan. De latente verdampingswarmte is de warmte die nodig is om water te laten verdampen. Deze warmte wordt aan het gewas onttrokken waardoor het afkoelt en, afhankelijk van de hoeveelheid straling, waardoor de bladtemperatuur onder de luchttemperatuur kan komen te liggen. Lees hier meer over de rol van verdamping binnen de energiebalans van planten.

Anker
Condensatie_gewas
Condensatie_gewas
Condensatie gewaslaag

Icoon:

Eenheid: droog of nat

Deze output geeft voor het gehele gewas aan of er condensatie optreedt. Lees hier meer over het dauwpunt en condensatie.

Anker
Bruto_fotosynthese_gewasBruto_fotosynthese_gewasBrutofotosynthesegewas
Brutofotosynthesegewas
Bruto fotosynthese gewas

Afkorting: Bruto fot.

Eenheid: g CO2/m2/h

Deze output geeft de totale bruto fotosynthese van het gewas weer als de hoeveelheid CO2 die een plant per tijdseenheid opneemt. Tegelijkertijd wordt door de plant ook CO2 uitgestoten door onderhouds- en groeiademhaling. Ademhaling wordt ook dissimilatie of verbranding genoemd. De netto opgenomen CO2 kan dan worden gebruikt voor groei.

Anker
Ademhaling_gewasAdemhaling_gewasAdemhalinggewas
Ademhalinggewas
Ademhaling gewas

Afkorting: Onderh. adem. en Groei adem.

Eenheid: g CO2/m2/h

Een plant maakt bij de fotosynthese (assimilatie) suikers uit CO2 en water. Bij de ademhaling wordt een deel van die suikers verbrand om energie voor de plant beschikbaar te krijgen en is daarmee het omgekeerde van fotosynthese. De ademhaling bestaat uit twee componenten: onderhouds- en groeiademhaling. De onderhoudsademhaling wordt bepaald door het plantgewicht (drogestof) en de temperatuur van de plant. De groeiademhaling is afhankelijk van de groeisnelheid van het gewas en de verschillende organen zoals vruchten, blad en stengel.

Anker
Netto_fotosynthese_gewasNetto_fotosynthese_gewasNettofotosynthesegewas
Nettofotosynthesegewas
Netto fotosynthese gewas

Afkorting: Netto fot.

Eenheid: g CO2/m2/h

Deze output geeft de totale netto fotosynthese van het gewas weer als de bruto fotosynthese minus de ademhaling.

Anker
Geabsorbeerde_kortgolvige_stralingGeabsorbeerde_kortgolvige_stralingGeabsorbeerdekortgolvigestraling
Geabsorbeerdekortgolvigestraling
Geabsorbeerde kortgolvige straling

Afkorting: SWR abs.

Eenheid: W/m2

SWR is een afkorting van short wave radiation. Vertaald naar het Nederlands is dat kortgolvige straling. Deze output geeft de kortgolvige straling aan die door het gewas wordt geabsorbeerd. Kortgolvige straling bestaat uit UV (300-400 nm), PAR (400-700nm) en NIR (700-3000 nm). De geabsorbeerde kortgolvige straling wordt omgezet in warmte waardoor de bladeren opwarmen. Lees hier meer over het lichtspectrum.


Urgent
Let op: de volgende outputs worden voor drie verschillende lagen binnen het gewas weergegeven; boven midden en onder.

Anker
PAR_gewaslaagPAR_gewaslaagPARgewaslaag
PARgewaslaag
PAR gewaslaag

Afkorting: PAR

Eenheid: µmol/m2/s

Deze outputs geven de PAR voor de verschillende gewaslagen weer. PAR is een afkorting van photosynthetically active radiation. Vertaald naar het Nederlands is dat fotosynthetisch actieve straling. PAR is het deel binnen het lichtspectrum dat planten kunnen gebruiken voor fotosynthese. Lees hier meer over het lichtspectrum.

Anker
Temperatuur_gewaslaagTemperatuur_gewaslaagTemperatuurgewaslaag
Temperatuurgewaslaag
Temperatuur gewaslaag

Icoon:

Eenheid: °C

Deze outputs geven de temperatuur voor de verschillende gewaslagen weer.

Anker
Verdamping_gewaslaagVerdamping_gewaslaagVerdampinggewaslaag
Verdampinggewaslaag
Verdamping gewaslaag

Icoon:

Eenheid: g/m2/h

Deze outputs geven de verdamping voor de verschillende gewaslagen weer. Lees hier meer over de rol van verdamping binnen de energiebalans van planten.

Anker
Latente_verdampingswarmte_gewaslaagLatente_verdampingswarmte_gewaslaagLatenteverdampingswarmtegewaslaag
Latenteverdampingswarmtegewaslaag
Latente verdampingswarmte gewaslaag

Afkorting: Latent

Eenheid: W/m2

Deze outputs geven de latente verdampingswarmte voor de verschillende gewaslagen weer. De latente verdampingswarmte is de warmte die nodig is om water te laten verdampen. Deze warmte wordt aan het gewas onttrokken waardoor het afkoelt en, afhankelijk van de hoeveelheid straling, waardoor de bladtemperatuur onder de luchttemperatuur kan komen te liggen. Lees hier meer over de rol van verdamping binnen de energiebalans van planten.

Anker
Condensatie_gewaslaagCondensatie_gewaslaagCondensatiegewaslaag
Condensatiegewaslaag
Condensatie gewaslaag

Icoon:

Eenheid: droog of nat

Deze outputs geven per gewaslaag aan of er condensatie optreedt. Lees hier meer over het dauwpunt en condensatie.

Anker
Bruto_fotosynthese_gewaslaagBruto_fotosynthese_gewaslaagBrutofotosynthesegewaslaag
Brutofotosynthesegewaslaag
Bruto fotosynthese gewaslaag

Afkorting: Bruto fot.

Eenheid: g/m2/h

Deze outputs geven de bruto fotosynthese voor de verschillende gewaslagen weer. De totale hoeveelheid glucose die een plant per tijdseenheid vastlegt wordt bruto fotosynthese genoemd. De netto fotosynthese is de bruto fotosynthese minus wat de plant verbruikt voor onderhouds- en groeiademhaling. Ademhaling wordt ook dissimilatie of verbranding genoemd.

Anker
Dampdrukdeficiet_gewaslaagDampdrukdeficiet_gewaslaagDampdrukdeficietgewaslaag
Dampdrukdeficietgewaslaag
Dampdrukdeficiet gewaslaag

Afkorting: VPD

Eenheid: kPa

Deze outputs geven de dampdrukdeficiet voor de verschillende gewaslagen weer. Lees hier meer over het vochtdeficiet.


...

Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleVentilatie


Urgent
Let op: als de ramen gesloten zijn, vindt er nog steeds uitwisseling van lucht plaats tussen de kas en de buitenomgeving. Dit is de lek ventilatie, ook wel infiltratie genoemd.

Anker
Raamstand_luwe_zijdeRaamstand_luwe_zijdeRaamstandluwezijde
Raamstandluwezijde
Raamstand luwe zijde

Afkorting: Raam luw

Eenheid: %

Deze output geeft de raamstand aan de luwe zijde van de kas. De ramen van een kas kunnen geopend worden om buitenlucht toe te laten. Dit heet ventileren. De zijde van de kas waar de wind vandaan komt, wordt de windzijde genoemd. De andere zijde wordt de luwe zijde of soms ook lijzijde genoemd. Bij 0 % zijn de ramen gesloten en bij 100 % zijn de ramen volledig geopend. Zie ook de input Minimum raamstand luwe zijde.

Anker
Raamstand_windzijdeRaamstand_windzijdeRaamstandwindzijde
Raamstandwindzijde
Raamstand windzijde

Afkorting: Raam wind

Eenheid: %

Deze output geeft de raamstand aan de windzijde van de kas. De ramen van een kas kunnen geopend worden om buitenlucht toe te laten. Dit heet ventileren. De zijde van de kas waar de wind vandaan komt, wordt de windzijde genoemd. De andere zijde wordt de luwe zijde of soms ook lijzijde genoemd. Bij 0 % zijn de ramen gesloten en bij 100 % zijn de ramen volledig geopend. Zie ook de input Minimum raamstand windzijde.

Anker
Ventilatie
Ventilatie
Ventilatie debiet

Afkorting: Debiet

Eenheid: m3/m2/h

Deze output geeft aan hoeveel lucht er wordt uitgewisseld tussen de kas en de buitenomgeving door de geopende ramen.

Anker
Convectief_warmteverlies_ventilatieConvectief_warmteverlies_ventilatieConvectiefwarmteverliesventilatie
Convectiefwarmteverliesventilatie
Convectief warmteverlies ventilatie

Icoon:

Eenheid: W/m2

Deze output geeft aan hoeveel voelbare warmte er naar de buitenomgeving gaat door de geopende ramen. Het convectief warmteverlies ten gevolge van ventilatie is gebaseerd op het temperatuurverschil tussen de kaslucht en de buitenlucht.

Anker
Vochtflux_ventilatieVochtflux_ventilatieVochtfluxventilatie
Vochtfluxventilatie
Vocht flux ventilatie

Icoon:

Eenheid: g/m2/h

Deze output geeft aan hoeveel vocht er naar de buitenomgeving gaat door de geopende ramen.

Anker
Latent_warmteverlies_ventilatieLatent_warmteverlies_ventilatieLatentwarmteverliesventilatie
Latentwarmteverliesventilatie
Latent warmte verlies ventilatie

Afkorting: Latent

Eenheid: W/m2

Deze output geeft weer hoeveel latente warmte er naar de buitenomgeving gaat door de geopende ramen.

Anker
CO2_flux_ventilatieCO2_flux_ventilatieCO2fluxventilatie
CO2fluxventilatie
CO2 flux ventilatie

Afkorting: CO2

Eenheid: g/m2/h

Deze output geeft weer hoeveel CO2 er naar de buitenomgeving gaat door de geopende ramen. Zie ook de inputs Minimum raamstand luwe zijde en windzijde.

...

Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleKasdek

Anker
Hemisferische_PAR-transmissie_kasdekPARtransmissiekasdek
Hemisferische_PAR-transmissie_kasdekPARtransmissiekasdek
Hemisferische PAR-transmissie kasdek

Afkorting: Tr. hem.

Eenheid: %

Deze output geeft de hemisferische PAR-transmissie van het kasdek weer. Dit is het totaal van het kasdekmateriaal (glas of folie) en de kasconstructie (nok, roeden en tralie). De hemisferische transmissie is constant en geldt voor het diffuse aandeel van de globale straling. Dit aandeel loopt van ca. 25 % bij heldere hemel in de zomer tot 100 % bij zware bewolking of mist. Lees hier meer over lichttransmissie van kasdekmateriaal.

Anker
Directe_PAR-transmissie_kasdekPARtransmissiekasdek
Directe_PAR-transmissie_kasdekPARtransmissiekasdek
Directe PAR-transmissie kasdek

Afkorting: Tr. dir.

Eenheid: %

Deze output geeft de directe PAR-transmissie van het kasdek weer. Dit is het totaal van het kasdekmateriaal (glas of folie) en de kasconstructie (nok, roeden en tralie). De directe transmissie is variabel en afhankelijk van de invalshoek van het directe aandeel van de globale straling op de kas. De invalshoek wordt bepaald door de stand van de zon die verandert gedurende de dag en het seizoen. Het aandeel direct licht loopt van 0 % bij zware bewolking of mist tot ca. 75% bij heldere hemel in de zomer. Lees hier meer over lichttransmissie van kasdekmateriaal.

Anker
Transmissie_kasTransmissie_kasTransmissiekas
Transmissiekas
Transmissie kas

Afkorting: Tr. kas

Eenheid: %

Deze output geeft de totale transmissie van het kasdek weer als percentage van de inkomende globale straling (direct en diffuus) en kan in de praktijk bepaald worden door gelijktijdig met een PAR-meter binnen en buiten de kas te meten. Hoe minder bewolking hoe meer het lichtniveau in de kas afhangt van de locatie van de PAR-sensor (vanwege schaduw) waardoor een transmissiemeting eigenlijk alleen zinvol is bij volledig bewolkt weer. Daarnaast is een dergelijke meting ( waarbij in feite de hemisferische transmissie wordt bepaald) een veel betere maatstaf voor de lichttransmissie van het kasdek omdat tijdens momenten waarbij licht de beperkende factor voor plantengroei is, het licht vaak grotendeels diffuus is (in de herfst en winter periode). Lees hier meer over lichttransmissie van kasdekmateriaal.

Anker
U-waarde_kaswaardekas
U-waarde_kaswaardekas
U-waarde kas

Afkorting: U-waarde

Eenheid: W/m2/K

Deze output geeft de effectieve U-waarde van de kas als geheel aan. De U-waarde wordt berekend als het actuele verwarmingsvermogen van het verwarmingsnet gedeeld door het temperatuurverschil tussen kaslucht en buitenlucht. Bij kouder weer zal de U-waarde toenemen naarmate de ramen verder open zijn omdat er dan meer warmte verloren gaat door ventilatie. De U-waarde van de kale kasconstructie kan bepaald worden door de ramen te sluiten en zonder gewas te simuleren. Lees hier meer over hoogisolerend kasdek.

Anker
Stralingsverlies_kasdekStralingsverlies_kasdekStralingsverlieskasdek
Stralingsverlieskasdek
Stralingsverlies kasdek

Icoon:

Eenheid: W/m2

Deze output geeft het stralingsverlies van het kasdek aan. Lees hier meer over afkoeling door uitstraling.

Anker
Convectief_warmteverlies_kasdekConvectief_warmteverlies_kasdekConvectiefwarmteverlieskasdek
Convectiefwarmteverlieskasdek
Convectief warmteverlies kasdek

Icoon:

Eenheid: W/m2

Deze output geeft aan hoeveel warmte het kasdek verliest door convectie. Het convectief warmteverlies van het kasdek is gebaseerd op het temperatuurverschil tussen de kaslucht en het kasdek.

Anker
Temperatuur_kasdekTemperatuur_kasdekTemperatuurkasdek
Temperatuurkasdek
Temperatuur kasdek

Icoon:

Eenheid: °C

Deze output geeft de temperatuur van het kasdek aan. Bij een enkellaags materiaal zal deze vaak ergens tussen de kasluchttemperatuur en de buitentemperatuur in zitten. Bij een dubbellaags materiaal zal de buitenzijde dicht bij de buitenluchttemperatuur liggen en de binnenzijde dicht bij de kasluchttemperatuur. Doordat de onderkant van het dek (binnenzijde) dan relatief warmer is dan van een enkellaags materiaal zal er minder vocht uit de kaslucht condenseren waardoor er meer geventileerd moet worden. Dit maakt dat dubbellaags kasdekmaterialen in de praktijk vaak minder presteren dan op basis van de isolatiewaarde aangenomen zou kunnen worden. Lees hier meer over hoogisolerend kasdek.

Condensatie_kasdek
Anker
Condensatie_kasdek
Condensatiekasdek
Condensatiekasdek
Condensatie kasdek

Icoon:

Eenheid: droog of nat

Deze output geeft aan of er condensatie optreedt bij het kasdek. Lees hier meer over het dauwpunt en condensatie.

Anker
Condensatie_flux_kasdekCondensatie_flux_kasdekCondensatiefluxkasdek
Condensatiefluxkasdek
Condensatie flux kasdek

Icoon:

Eenheid: g/m2/h

Deze output geeft aan hoeveel condensatie er ontstaat aan het kasdek per uur. Lees hier meer over het dauwpunt en condensatie.

...

Convectieve warmteafgifte kasvloer

Icoon: Image Removed

Eenheid: W/m2

Deze output geeft aan hoeveel warmte de kasvloer afgeeft aan de kaslucht door middel van convectie. Let op: als de kasvloer kouder is dan de kaslucht, dan geeft de kaslucht juist warmte af aan de kasvloer door middel van convectie.

Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleKasvloer

Anker
Temperatuur_kasvloerTemperatuur_kasvloerTemperatuurkasvloer
Temperatuurkasvloer
Temperatuur kasvloer

Icoon:

Eenheid: °C

Deze output geeft de temperatuur van de kasvloer aan. Bij grondkoeling wordt de grondlaag onder de vloer gekoeld waardoor ook de temperatuur van de vloer lager zal liggen. Bij grondkoeling in de praktijk wordt de vloer vaak geïsoleerd waardoor dit effect niet optreedt.

Anker
Convectieve_warmteafgifte_kasvloerConvectieve_warmteafgifte_kasvloer
Anker
PAR_kasvloerPAR_kasvloer
PAR kasvloerAfkorting: PAR
Convectievewarmteafgiftekasvloer
Convectievewarmteafgiftekasvloer
Convectieve warmteafgifte kasvloer

Icoon: Image Added

Eenheid: µmolW/m2/s

Deze output geeft aan hoeveel PAR warmte de kasvloer bereikt. PAR is een afkorting van photosynthetically active radiation. Vertaald naar het Nederlands is dat fotosynthetisch actieve straling. PAR is het deel binnen het lichtspectrum dat planten kunnen gebruiken voor fotosynthese.

Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleSchermen
Urgent
Let op: als er meerdere schermen worden gebruikt, dan worden deze outputs voor elk scherm apart weergegeven.
AnkerPositie_schermPositie_schermPositie scherm

Afkorting: Pos.

Eenheid: %

Deze output geeft de positie van het scherm aan. Bij 0 % is het scherm volledig open en wordt er dus niet geschermd. Een waarde van 100 % geeft aan dat het scherm volledig gesloten is. Voorbeeld: Stel er wordt een kier getrokken van 2 % dan is de weergegeven scherm positie 98 %, omdat het scherm voor 98 % gesloten is. Zie ook de input Schermen.

AnkerTemperatuur_schermTemperatuur_schermafgeeft aan de kaslucht door middel van convectie. Let op: als de kasvloer kouder is dan de kaslucht, dan geeft de kaslucht juist warmte af aan de kasvloer door middel van convectie.

Anker
PARkasvloer
PARkasvloer
PAR kasvloer

Afkorting: PAR

Eenheid: µmol/m2/s

Deze output geeft aan hoeveel PAR de kasvloer bereikt. PAR is een afkorting van photosynthetically active radiation. Vertaald naar het Nederlands is dat fotosynthetisch actieve straling. PAR is het deel binnen het lichtspectrum dat planten kunnen gebruiken voor fotosynthese.


Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleSchermen


Urgent
Let op: als er meerdere schermen worden gebruikt, dan worden deze outputs voor elk scherm apart weergegeven.

Anker
Temperatuurscherm
Temperatuurscherm
Temperatuur scherm

Icoon:

Eenheid: °C

Deze output geeft de temperatuur van het scherm aan. Zie ook de input Schermen.

Anker
Condensatie_schermCondensatie_schermCondensatiescherm
Condensatiescherm
Condensatie scherm

Icoon:

Eenheid: droog of nat

Deze output geeft aan of er condensatie optreedt bij het scherm. Lees hier meer over het dauwpunt en condensatie.

Anker
Condensatie_flux_schermCondensatie_flux_schermCondensatiefluxscherm
Condensatiefluxscherm
Condensatie flux scherm

Icoon:

Eenheid: g/m2/h

Deze output geeft aan hoeveel condensatie er ontstaat aan het scherm per uur. Lees hier meer over het dauwpunt en condensatie.

Anker
Warmtestraling scherm naar kasdek Warmtestraling scherm naar kasdek Warmtestralingschermnaarkasdek
Warmtestralingschermnaarkasdek
Warmtestraling scherm naar kasdek

Icoon:

Eenheid: W/m2

Deze output geeft aan hoeveel warmte het scherm uitstraalt naar het kasdek. Lees hier meer over afkoeling door uitstraling.

...

Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleVerwarming

Anker
Aanvoer_buistemperatuurAanvoer_buistemperatuurAanvoerbuistemperatuur
Aanvoerbuistemperatuur
Aanvoer buistemperatuur

Icoon:

Eenheid: °C

Een verwarmingsbuis heeft een aanvoer- en retourtemperatuur. Bij verwarmen van de kas zal de retourtemperatuur altijd lager liggen dan de aanvoertemperatuur omdat het water dat door de buizen stroomt warmte afgeeft aan de kaslucht en daardoor steeds verder afkoelt. Deze output geeft de aanvoertemperatuur weer. Zie ook de beschikbare inputs voor Buistemperatuur.

Anker
Retour_buistemperatuurRetour_buistemperatuurRetourbuistemperatuur
Retourbuistemperatuur
Retour buistemperatuur

Icoon:

Eenheid: °C

Een verwarmingsbuis heeft een aanvoer- en retourtemperatuur. Bij verwarmen van de kas zal de retourtemperatuur altijd lager liggen dan de aanvoertemperatuur omdat het water dat door de buizen stroomt warmte afgeeft aan de kaslucht en daardoor steeds verder afkoelt. Deze output geeft de retourtemperatuur weer. Zie ook de beschikbare inputs voor Buistemperatuur.

Anker
Totale_warmteafgifte_buizenTotale_warmteafgifte_buizenTotalewarmteafgiftebuizen
Totalewarmteafgiftebuizen
Verwarmingsvermogen

Icoon:

Eenheid: W/m2

Deze output geeft het vermogen weer dat door de verwarmingsketel in de verwarmingsbuizen gestopt wordt. Het verwarmingsvermogen wordt begrensd door het maximale effectieve ketelvermogen (175 W) en de maximale buistemperatuur. Lees hier meer over warmteafgifte van buizen.

...

Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleBelichting

Anker
Temperatuur_armatuur_topbelichtingTemperatuur_armatuur_topbelichtingTemperatuurarmatuurtopbelichting
Temperatuurarmatuurtopbelichting
Temperatuur armatuur topbelichting

Icoon:

Eenheid: °C

Deze output geeft de temperatuur van het armatuur van de topbelichting aan. Zie ook de input Topbelichting.

Anker
Convectieve_warmteafgifte_topbelichtingConvectieve_warmteafgifte_topbelichtingConvectievewarmteafgiftetopbelichting
Convectievewarmteafgiftetopbelichting
Convectieve warmteafgifte topbelichting

Icoon:

Eenheid: W/m2

Deze output geeft aan hoeveel warmte de topbelichting afgeeft aan de kaslucht door middel van convectie. Zie ook de input Topbelichting.

Anker
Kortgolvige_straling_topbelichtingKortgolvige_straling_topbelichtingKortgolvigestralingtopbelichting
Kortgolvigestralingtopbelichting
Kortgolvige straling topbelichting

Afkorting: SWR

Eenheid: W/m2

SWR is een afkorting van short wave radiation. Vertaald naar het Nederlands is dat kortgolvige straling. Deze output geeft de kortgolvige straling aan afkomstig van de topbelichting. Kortgolvige straling bestaat uit UV (300-400 nm), PAR (400-700nm) en NIR (700-3000 nm). Als kortgolvige straling wordt geabsorbeerd door de plant, dan wordt deze omgezet in warmte waardoor de bladeren opwarmen. Zie ook de input Topbelichting.

...

Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleVerneveling, geforceerde ventilatie en CO2 dosering

Anker
Koelvermogen_vernevelingKoelvermogen_vernevelingKoelvermogenverneveling
Koelvermogenverneveling
Koelvermogen verneveling

Icoon:

Eenheid: W/m2

Deze output geeft het koelvermogen van de verneveling aan. Verneveling wordt ook wel adiabatische koeling genoemd. Lees hier meer over verneveling.

Anker
Verneveling_outputVerneveling_outputVernevelingoutput
Vernevelingoutput
Verneveling

Icoon:

Eenheid: g/m2/h

Deze output geeft het debiet van de verneveling aan. Verneveling wordt gebruikt om te koelen en wordt ook wel adiabatische koeling genoemd. Lees hier meer over verneveling.

Anker
Ontvochtiging_door_geforceerde_ventilatieOntvochtiging_door_geforceerde_ventilatieOntvochtigingdoorgeforceerdeventilatie
Ontvochtigingdoorgeforceerdeventilatie
Ontvochtiging door geforceerde ventilatie

Afkorting: Ontvocht.

Eenheid: g/m2/h

Deze output geeft de mate van ontvochting door geforceerde ventilatie aan. Door middel van ventilatoren en een verdeelsysteem (zoals bijvoorbeeld luchtslurven) kan lucht geforceerd de kas in worden geblazen. Dit wordt ook wel mechanische ventilatie genoemd. Lees hier meer over het geforceerd inblazen van buitenlucht.

Anker
CO2_dosering_outputdoseringoutput
CO2_dosering_outputdoseringoutput
CO2 dosering

Afkorting: CO2 dosering

Eenheid: g/m2/h

Deze output geeft de CO2 dosering aan. CO2 wordt in de kas geblazen om de groei van planten en daarmee de productie te bevorderen. Zie ook de input CO2 doseercapaciteit.

...

Paneel
borderColor#004a6d
bgColorwhite
titleColorwhite
borderWidth2
titleBGColor#004a6d
borderStylesolid
titleEnergiebalans


Urgent
Let op: het plusteken of minteken voor deze outputs geeft aan of een positief getal wordt opgeteld of afgetrokken in de energiebalans.

Anker
Zonlicht_absorptie_energiebalansZonlicht_absorptie_energiebalansZonlichtabsorptieenergiebalans
Zonlichtabsorptieenergiebalans
Zonlicht absorptie

Afkorting: Zonlicht abs.

Eenheid: W/m2

Deze output geeft weer hoeveel zonnestraling door de kas als geheel wordt geabsorbeerd en omgezet in warmte. Omdat een volgroeid gewas veel licht opvangt en daarvan het PAR gedeelte (grofweg de helft) bijna allemaal absorbeerd, speelt het gewas een grote rol in de absorptie van zonlicht en daarmee de opwarming van de kas. De energie die de planten absorberen wordt voor een groot deel gebruikt voor verdamping en waardoor de plant maar ook de gekoeld wordt.

Anker
Verwarming_energiebalansVerwarming_energiebalansVerwarmingenergiebalans
Verwarmingenergiebalans
Verwarming

Afkorting: Verwarming

Eenheid: W/m2

Deze output geeft het verwarmingsvermogen weer, dus hoeveel energie er door de verwarmingsketel in de buizen gestopt wordt. Als de buis warmer is dan de kaslucht hoeft dit niet altijd te betekenen dat er verwarmd wordt, de buis kan namelijk ook opgewarmd worden door zonlicht.

Anker
Belichting_energiebalansBelichting_energiebalansBelichtingenergiebalans
Belichtingenergiebalans
Belichting

Afkorting: Belichting

Eenheid: W/m2

Deze output geeft weer hoeveel energie er door assimilatiebelichting aan de kas toegevoegd wordt. Dit is per definitie gelijk aan het opgenomen elektrisch vermogen omdat alle elektriciteit die naar de lamp gaat omgezet wordt in warmte (de lamp wordt heet) of licht (zichtbaar en infrarood). LED belichting zal doorgaans energie-efficienter zijn dan SON-T (hogedruknatriumlampen) omdat er meer PAR-licht wordt afgegeven bij hetzelfde elektrisch vermogen.

Anker
Bodem_energiebalansBodem_energiebalansBodemenergiebalans
Bodemenergiebalans
Bodem

Afkorting: Bodem

Eenheid: W/m2

Deze output geeft het energieverlies naar de kasvloer (bij koude vloer) of energiewinst (bij warme vloer) weer. De temperatuur van de vloer wordt bepaald door de temperatuur van de diepere bodem (die vrijwel constant is), door de temperatuur van de kaslucht en straling van de zon, lampen en verwarmingsbuizen. Bij sommige gewassen wordt de bodem (een eindje onder de vloer) actief gekoeld.

Anker
Uitstraling_energiebalansUitstraling_energiebalansUitstralingenergiebalans
Uitstralingenergiebalans
Uitstraling

Afkorting: Uitstraling

Eenheid: W/m2

Deze output geeft het totale stralingsverlies van de kas weer voor langgolvige straling (warmtestraling). Lees hier meer over afkoeling door uitstraling.

Anker
Convectief_warmteverlies_energiebalansConvectief_warmteverlies_energiebalansConvectiefwarmteverliesenergiebalans
Convectiefwarmteverliesenergiebalans
Convectief warmteverlies

Afkorting: Convectief

Eenheid: W/m2

Deze output geeft weer hoeveel warmte de kas verliest door convectie: warmtestroming door verschil in termperatuur. Voorbeelden hiervan zijn de warmteafgifte van het kasdek naar de buitenlucht en het verlies van warme lucht door de luchtramen.

Anker
Latent_warmteverlies_energiebalansLatent_warmteverlies_energiebalansLatentwarmteverliesenergiebalans
Latentwarmteverliesenergiebalans
Latent warmteverlies

Afkorting: Latent

Eenheid: W/m2

Latente warmte is de hoeveelheid energie die nodig is om water te verdampen. Dit wordt ook verdampingsenergie genoemd. Wanneer het gewas water verdampt, wordt daarvoor warmte uit de kas gebruikt. De energie om van water waterdamp te maken, ligt dus eigenlijk opgeslagen in de waterdamp. Wanneer dit vocht met de lucht mee naar buiten verdwijnt door de kasramen, gaat er daarmee warmte verloren. Immers, als de waterdamp weer condenseert komt deze warmte vrij.

Anker
Som_energiebalansSom_energiebalansSomenergiebalans
Somenergiebalans
Som

Afkorting: Som

Eenheid: W/m2

Kassim voert een zogenaamde "steady-state" simulatie uit wat betekent dat een bepaalde periode dynamisch gesimuleerd wordt, maar met constante omgevingsinvloeden zoals buitenklimaat en gewas. Hierdoor zijn alle "states" (zoals temperaturen, vochtigheid en CO2 concentratie) op het einde van de simulatie constant en is de kas in balans. De som van alle componenten uit de energiebalans moet daarom aan het einde van een simulatie altijd 0 of door afrondingsfouten bijna 0 zijn.

...