De vezelhennep plant bestaat uit verschillende componenten (vezels, scheven, blad, bloemen/zaad) die gebruikt kunnen worden voor de productie van textielvezels, voeding, veevoer, vezelversterkte composieten voor auto’s of de bouw, en meer. De teelt van vezelhennep begint met deze eindproducten in gedachten. De verwerker van vezelhennep kent de behoeftes van deze markten. Die behoeften kunnen specifiek zijn, en over de jaren veranderen. Daarbij hangt de kwaliteit van de verschillende componenten van vezelhennep af van verschillende aspecten: zaadvariëteit (Hoofdstuk 3), bodemcondities en veldbewerking (H4), teelt en oogst (H5) en de verwerking (H6 en H7). Omdat er slechts enkele verwerkers zijn die de hennep kunnen afnemen, wordt geadviseerd om de keuzes voor hennepteelt samen met de afnemer te maken.
Contractteelt
Gangbare praktijk is dat vezelhennep contractteelt is; de afnemer begeleidt de boer bij de teelt en de oogst van hennep. De boer gaat een meerjarige teelt- en afnameovereenkomst aan met een zaadleverancier en een afnemer (vaak dezelfde partij). De leverancier adviseert zaaizaad dat de gewenste opbrengst qua kan hebben en past bij de omstandigheden van bodem en klimaat. Gewenste opbrengst betekent zowel ton per hectare als kwaliteit van de verschillende componenten; bijvoorbeeld vezellengte en fijnheid die gevraagd wordt door verdere afnemers van de vezels.
Bij voorkeur heeft de teler vóór januari contact met de afnemer, zodat deze het zaaizaad op tijd kan bestellen.
Afstand tot verwerkingsfabriek
Momenteel (2022) is de maximale afstand waarover hennep-stro redelijkerwijs naar een verwerkingsfabriek getransporteerd kan worden ca. 60 km. Late rassen worden dicht bij de fabriek geteeld, vroege rassen verder weg, zodat oogstmachines efficiënt ingezet kunnen worden.
2 Opties
Wat betreft toepassingen is er op hoofdlijnen de keuze uit 2 opties:
Lange vezel gericht op textiel. En scheven + rest voor uiteenlopende toepassingen.
Kortere technische vezel gericht op technische toepassingen zoals composieten voor de automobielindustrie, vezelmatten voor isolatie van gebouwen, groeimedium voor de tuinbouwsector. En scheven + rest voor uiteenlopende toepassingen.
o Teelt voor technische toepassingen (§3.4 wordt later geoogst met een hogere opbrengst in ton/ha in vergelijking met teelt voor toepassing in textiel (§3.3).
o Oogsten van zaad is in Nederland niet mogelijk in combinatie met veldroten t.b.v. verwerking tot bastvezel en scheven. In zuidelijker landen is de combinatie wel mogelijk: Frankrijk, Roemenië.
o EIHA ziet goede kansen om ook in Nederland zaden te kunnen oogsten.
In ontwikkeling (H8) is een optie om zogenaamde inhoudsstoffen te gebruiken als voedingssupplement en diervoeder, waarbij de vezels en scheven als restproduct gebruikt kunnen worden.
...