Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

Een nieuw keurmerk is Planetproof'‘On the way to PlanetProof’ is per 2019 de nieuwe en internationale naam voor Milieukeur agro/food producten. Om dit keurmerk te mogen voeren moeten producenten voldoen aan extra eisen op zes gebieden: Bodem, Landschap & biodiversiteit, Water, Energie, Productie & consumptie, Klimaat en Diergezondheid en -welzijn. Ook PlanetProof werkt met aanwezen (private) certificerende organisaties. Anders dan het biologische keurmerk is certificatie niet gebaseerd op een serie standaarden waaraan in ieder geval moet zijn voldaan, maar op een reeks keuzemaatregelen bij elk van de zes gebieden. Per keuzemaatregel kunnen er plus- en minpunten worden gescoord (bonus- en maluspunten). De optelsom van plussen en minnen bepaalt of het bedrijf voldoende scoort op een bepaald gebied. Het keurmerk maakt dus vooral duidelijk of een bedrijf milieuvriendelijker en duurzamer werkt dan 'standaard gangbaar' op alle zes gebieden, maar biedt geen garantie op minimum standaarden waaraan in ieder geval moet zijn voldaan. Omdat de gebieden en keuzemaatregelen voor een deel gaan over hetzelfde als het biologisch keurmerk (bij voorbeeld bemesting, onkruidbestrijding, gebruik van bestrijdingsmiddelen) is dit verwarrend; voor consumenten is het niet altijd makkelijk het voldoen aan standaarden (biologisch) goed te onderscheiden van de puntenscore (planetproof). Planetproof gaat bovendien over meer dan waar het biologisch keurmerk over gaat, bij voorbeeld ook over klimaat en landschap. Hier is weer overlap met het eko-keurmerk, maar ook met een begrip als natuurinclusieve landbouw (waaraan - nog -   geen keurmerk is verbonden). Al met al niet goed voor de transparantie. Het aanbod van producten met het Planet Proof keurmerk en het aantal Planet Proof gecertificeerde bedrijven groeit echter snel (zie verder de Verdieping).

...

Kijken we naar alleen de cijfers van de supermarkten, dan zien we dat eieren met 81% het productsegment met het grootste aandeel met keurmerk blijven , gevolgd door vis (79%), koffie/thee (49,6%) en vlees en vleeswaren (44,1%). Het Beter Leven keurmerk blijft verreweg het grootste, met 2,7 mlrd. omzet, maar ASC (vis) en Biologisch laten de grootste groei zien, met + 5,4% en +0,5%. (bron: Biojournaal, 20 april 2022). In 2022 was de groei van AGF met een duurzaamheidskeurmerk het grootst: +19,2; in vergelijking met voornoemde productgroepen blijft het omzetaandeel in AGF wel laag: 13,2%. Het biologisch keurmerk groeide ook in 2022 (+ 3,8%), maar minder in verhouding tot de totale markt (+ 4,8%) Opmerkelijk is dat de groei van ‘duurzaam’ in 2022 erin in gebleven, ondanks de inflatie en hogere voedselprijzen in 2022. (bron: Biojournaal, 7 mei 2023) (N.B. het gaat hier alleen om de supermarkten. De omzet van Bio in de bio-speciaalzaken en langs andere afzetkanalen telt dus niet mee).

In % van de voedselbestedingen is het aandeel duurzaam voedsel (met één van de keurmerken) in 2022 licht gedaald, van 19 naar 18% (Monitor duurzaam voedsel 2022). Dit ligt vooral aan de hoge inflatie in dat jaar: consumenten weken uit naar goedkopere, en daarmee vaak minder duurzame, producten.

Informatie

Andere keurmerken

Artikel Steeds meer on the way to Planetproof in de schap, zichtbaarheid kan nog beter .

Rapport Monitor Duurzaam Voedsel 2018 .

Rapport monitor duurzaam voedsel 2021

Rapport Monitor duurzaam voedsel 2022