Wat biologische landbouw is wordt bepaald in Europese wetgeving. Dat betekent dat de garantie op biologisch in alle EU-landen dezelfde is, dat biologische producenten in de hele EU onder gelijke voorwaarden concurreren en dat consumenten in de EU overal dezelfde garanties hebben dat biologische producten ook echt biologisch zijn. Meer informatie op de SKAL-pagina Wetgeving onder Europese wetgeving.
De 'basis-wet' voor de biologische landbouw is (sinds 1 januari 2022) de EU-Verordening 2018/848 van 30 mei 2018 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten. Deze bepaalt de beginselen, de principes, van wat biologische landbouw en productie is, geeft regels waaraan biologische landbouw en productie moeten voldoen en verbodsbepalingen voor wat in de bio-landbouw niet is toegestaan. Deze regels worden in detail uitgewerkt in 6 bijlagen. Voor de biologische bedrijfsvoering is vooral Bijlage II van belang, de gedetailleerde productievoorschriften. Deze bevat de regels voor de dierlijke en voor de plantaardige productie. Bijlage V stelt het logo voor biologische producten, het bekende 'groene blaadje', vast.
...
de productievoorschriften voor de verschillende diergroepen. Nieuw zijn gedetailleerde productievoorschriften in de pluimveehouderij voor ouderdieren, opfokhennen en “leghaantjes”.
de minimum omvang van binnen- en buitenruimten en de bezettingsdichtheden per diergroep. Een belangrijke verscherping is bij voorbeeld dat de zgn. veranda of Wintergarten van pluimveestallen niet meer bij de binnenruimte mag worden geteld (zie paragraaf 4.2).
de databanken over beschikbaarheid van biologische uitgangsmaterialen per land (lidstaat) zijn niet meer alleen voor plantaardige uitgangsmaterialen maar ook voor dierlijke uitgangsmaterialen. Dit heeft een belangrijk gevolg voor de pluimveehouderij: er komen regels waardoor de hele productieketen van pluimvee uiteindelijk biologisch zal worden (zie paragraaf 4.5).
Informatie |
---|
VerdiepingEen overzicht van de Europese wetgeving de doorwerking daarvan in de Nederlandse regels vind je op de SKAL-pagina Wetgeving.
|
...