Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

Informatie

Verdieping

Voor alle diergroepen is heel veel over gezondheid en huisvesting te vinden in de stalboekjes:

vraag en aanbod biologische dieren (alle diergroepen)

Aanbieden van en zoeken naar biologische dieren (alle diergroepen) kan sinds kort op de nieuwe database Nationale dierlijke database 'OrganicXLivestock' . Deze database vind je hier: https://organicxlivestock.nl/ . Iedereen kan hier zoeken in het aanbod. Voor het aanbieden van dieren moet je een account aanmaken.

Pluimveeketen

De biologische legpluimvee-keten ziet er nu zo uit:

...

Informatie

VERDIEPING

verwaarding restwaarde legkippen

http://www.worldwidefoodtrade.nl/

verwaarding manlijke dieren

Bionext-project man-in-de-pan

dubbeldoel - kippen

Voor de verwaarding van uitgelegde legkippen en van de haantjes is het werken met een ander soort kippen van belang, zgn. dubbeldoel kippen. In dit interview op Groen Kennisnet vertelt Vera Bavinck van de studieclub Dubbeldoelkip daar het nodige over.

vrije uitloop pluimvee, combinatie met plantaardige productie

De (verplichte) vrije uitloop van pluimvee biedt nog veel uitdagingen. Vooral een wat grotere uitloop wordt niet altijd goed benut, zeker als deze te weinig beschutting biedt. Niet elke beschutting is even effectief. Om de grond van de uitloop zo efficiënt mogelijk te gebruiken is combinatie met teelt mogelijk, Dan wordt beschutting gecombineerd met plantaardige productie (fruit, noten, bessen, hout e.a.). Veel informatie over mogelijkheden, voor- en nadelen en verdienmogelijkheden is bijeen gebracht in het rapport Meerwaarde creëren door duurzame combinaties van plantaardige teelten .

Er gelden regels voor een periode van leegstand, zodat de begroeiing in de vrije uitloop zich kan herstellen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de periode van leegstand tussen twee koppels voor alle soorten pluimvee in 2022 vastgesteld op 30 dagen. Voorheen werd onderscheid gemaakt tussen leghennen (60 dagen) en vleeskuikens (30 dagen).

Deze bepaling is gebaseerd op de nieuwe EU-verordening voor de biologische landbouw. Doel van de Verordening is dat de vegetatie weer aan kan groeien tussen twee tussen twee koppels pluimvee in.

Kalveren bij de koe ? Familiekuddes

Een actueel vraagstuk is: laat je kalveren bij de koe en bij de koe drinken, of zet je ze zoals gebruikelijk meteen apart in een kalverhok en voer je ze handmatig ? Vanuit de optiek van dierenwelzijn wordt er steeds meer voor gepleit de kalveren bij de koe te laten (en zelfs voor een wettelijk verbod op scheiden van kalf en koe direct na de worp). Waarschijnlijk (cijfers niet bekend) voelen relatief veel bio-boeren hiervoor. Toch wordt hier heel verschillend over gedacht, zelfs onder BD-boeren. Volgens andere boeren geeft juist de latere scheiding van koe en kalf veel meer stress. Ook het productieverlies tijdens de zoogperiode speelt mee. In ieder geval iets om goed over na te denken. Ook de wetenschap is er nog niet uit.

Een systeembenadering is die van familiekuddes, een houderij-systeem dat zoveel mogelijk aansluit op het soorteigen gedrag van rundvee. Familiekuddes zijn gericht op een betere weerstand van het vee door een meer natuurlijke wijze van veehouderij. Dat betekent: niet elke leeftijdsgroep apart huisvesten om contactbesmetting te voorkomen, maar vertrouwen op een betere weerstand en lagere ziektedruk door rust in de kudde en voldoende ruimte. In dit systeem blijven de kalveren bij de koe, en in de kudde.

Informatie

Verdieping

Veel informatie over mogelijkheden, voor- en nadelen en verdienmogelijkheden van beplanting in de uitloop (kippen) is bijeen gebracht in het rapport Meerwaarde creëren door duurzame combinaties van plantaardige teelten .

Voor meer info zie deze pagina op Groen Kennisnet: Kalf bij de koe: hoe ? Vanuit de voorstanders gezien: https://kalfjesbijdekoe.nl/voor-consumenten/  en https://kalfjesbijdekoe.nl/voor-boeren/

In dit artikel komen voor- en nadelen aan de orde: https://www.biojournaal.nl/article/9503802/daar-gaat-voor-zeven-euro-aan-melk-in/ Het artikel linkt naar een TV-uitzending waarin voor- en tegenstanders aan het woord komen.

Op het webboek Familiekuddes vind je veel informatie over het hoe en waarom van familiekuddes. 

...