Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.



Html bobswift
<div style="float:right" id="google_translate_element"></div>
<script type="text/javascript">
function googleTranslateElementInit() {
  new 
google.translate.TranslateElement({pageLanguage: 'nl', layout: 
google.translate.TranslateElement.InlineLayout.SIMPLE}, 
'google_translate_element');
}
</script>
<script type="text/javascript" src="//translate.google.com/translate_a/element.js?cb=googleTranslateElementInit">
</script>
Uittreksel
hiddentrue

De ziekte dankt de naam oortjesziekte aan het feit dat de bladeren opgezwollen en gekromd uitgroeien. In een later stadium worden de misvormde bladeren bedekt met wit poeder.

Azaleabladgast - OortjesziekteImage Added

Gewas: Rhododendron en Vaccinium


Wetenschappelijke naam: Exobasidium japonicum

...

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright WURPPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleHerkenning

De ziekte dankt de naam oortjesziekte aan het feit dat de bladeren opgezwollen en gekromd uitgroeien. In een later stadium worden de misvormde bladeren bedekt met wit poeder.

Kenmerkend zijn de bladverdikking en de kromming van het blad waarbij de randen naar boven gekeerd zijn. De opzwellende bladeren gaan er bleekgroen en glazig uitzien. Het laatste is het gevolg van het ontbreken van intercellulairen in het verdikte blad. Bij Rhododendron zijn de bladeren bovendien roodachtig verkleurd. Later zijn de bladeren wit bepoederd door sporen die door de schimmel aan het bladoppervlak zijn geproduceerd. Nog later verdrogen ze en worden ze bruinbrui. Tenslotte vallen ze af.

De ziekte komt in verschillende maten van hevigheid voor. Soms is slechts een enkel blad of slechts een deel ervan aangetast. Daarnaast kunnen ook alle bladeren van een scheuttop misvormd zijn. Deze vormen dan met elkaar een min of meer bolvormige rozet.

Ook uitlopende bloemknoppen kunnen door de schimmel worden aangetast. Ze veranderen in een onregelmatige gal met een witte glans. Bij een zware aantasting worden struiken gedeeltelijk ontbladerd en gaan er veel bloemen verloren.

Ook op de Rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea) komt ook een Oortjesziekte voor. Deze wordt veroorzaakt door de Vossenbesbladgast (Exobasidium vaccinii), die op geen enkele andere plant voorkomt. De symptomen en levenscyclus zijn gelijk aan die van de Azaleabladgast.


Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleLevenswijze

De schimmel overwintert als spore op takken en knopschubben. In het voorjaar ontkiemen de sporen en dringt de schimmel het weefsel van uitlopende bladeren en bloemen binnen. Er wordt een mycelium gevormd in de intercellulaire ruimtes. De schimmel zorgt voor induceert vele celdelingen in het sponsweefsel (onderste helft blad). Doordat de nieuwe cellen zich bovendien abnormaal vergroten, groeit het blad sterk misvormd uit.

In de zomer worden door de schimmel het mycelium dichtbij het bladoppervlak sporendragers basidia gevormd. Deze groeien tussen de cellen door naar buiten. Op de basidia verschijnen de gesteelde basidiosporen. De schimmel behoort tot de naakte steeltjeszwammen, een primitieve groep binnen de Basidiomycetes, waarbij de basidia niet in een vruchtlichaam gevormd worden, maar verspreid over het aangetaste weefsel. Er worden zeer veel sporen geproduceerd die zich verspreiden door water , of door luchtbeweging veroorzaakt door wind, mens of dier verspreid worden. Infectie van plantenweefsel vindt pas weer in het voorjaar plaats. De schimmel kan namelijk n.l. alleen jonge plantendelen binnendringen.

...

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleMaatregelen
  • Uitgaan van gezond plantmateriaal.
  • Minder vatbare cultivars kiezen.
  • Aangetaste delen afplukken en afvoerenverbranden. Dit moet gedaan worden voordat het witte poeder op de bladeren verschijnt.

...

Paneel
titleBGColor#eeebe6
borderStylenone
titleMeer informatie
Html bobswift
<a href="https://twitter.com/share" class="twitter-share-button" data-hashtags="plantgezondheid, gewasbescherming">Tweet</a> <script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');</script>