Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Een biologisch product is alleen biologisch als de biologische kwaliteit van alle stappen in de keten 'van ‘van zaadje tot karbonadetje karbonaatje in de winkel' aantoonbaar is. Dat principe is vastgelegd in de regelgeving en certificering (hoofdstuk 5), Ieder bedrijf in de keten moet dus biologisch gecertificeerd zijn, van de leverancier van uitgangsmaterialen en de teler/veehouder (primaire bedrijven), de verwerker, de vervoerder, de groothandel tot de retailer (winkel, supermarkt). Ook de verplaatsing van producten tussen de schakels in de keten moet aan voorwaarden voldoen. Dit keten-principe is heel belangrijk voor de biologische sector. 

...

Dit keten-principe bepaalt mede het 'verdienmodel' van biologische primaire (landbouw-)bedrijven. Biologische bedrijven kunnen alleen bestaan binnen een 'bio-markt' waar uiteindelijk consumenten bereid zijn voor biologische producten iets extra's te betalen. Die 'bio-markt' maakt dus samenwerking binnen en tussen de schakels in de keten nodig. Binnen die 'bio-markt' opereren ook in de biologische sector de bedrijven  in concurrentie. 

...

Voor de komende jaren wordt heel belangrijk om duidelijk positie te kiezen in de grote transities die het landbouw- en voedselsysteem gaat doormaken als gevolg van de grote uitdagingen waarvoor we staan: klimaat, stikstof-crisis, biodiversiteit, voedselzekerheid, dierenwelzijn, leegloop van het platteland, ....... . De landbouw wordt in de bredere maatschappij en in de politiek steeds meer als een probleem gezien. De biologische sector moet uitstralen dat zij deel is van de oplossing, niet van het probleem.  De huidige minister kiest voor-vorige minister Schouten koos voor doorontwikkelen van de landbouw naar kringlooplandbouw, met zoveel mogelijk gesloten kringlopen en vergaand terugdringen van voedselverspilling. Dat perspectief past heel goed bij waar de biologische sector al veel langer voor staat. Daarop goed inspelen bepaalt mede het perspectief voor de biologische landbouw, en alle bedrijven in die sector, in de nabije toekomst. Dat geldt ook voor het perspectief van natuurinclusieve landbouw.  

De Europese Commissie kiest met haar Farm-to-Fork strategie voor een vergaande verduurzaming van de Europese landbouw, en daar krijgt de biologische landbouw een stevige rol in, met de doelstelling van 25% biologisch areaal in 2030 (25% van de hele EU, niet per land). Dat biedt kansen voor biologische bedrijven die deze uitdagingen oppakken en dat ook duidelijk communiceren, zich echt laten zien als 'deel van de oplossing'. De Nederlandse overheid bepaalt in 2022 het doel voor Nederland op 15% bio-areaal in 2030: een ambitieuze doelstelling gezien de huidige bijna 5%. Dat doet LNV in het actieplan Groei van biologische productie en consumptie (december 2022). Voor het eerst sinds jaren wordt dit doel weer ondersteund met middelen, vooral voor marktontwikkeling (meer vraag) en voor kennisontwikkeling. Belangrijk voor het perspectief van omschakelaars en doorontwikkelende bedrijven.

...