Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Klimaatverandering is een onmiskenbare realiteit die gevolgen heeft over de hele wereld. Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) waarschuwt in haar rapport van 2023 1 dat de grens van 1,5 oC opwarming uit het klimaatakkoord van Parijs binnen 10 jaar bereikt zal zijn bij de huidige CO2 uitstoot. Een van de meest kritieke sectoren die door dit fenomeen worden getroffen, is de landbouw. Naarmate de temperatuur stijgt, de weerpatronen grilliger worden en extreme gebeurtenissen frequenter voorkomen, worden boeren geconfronteerd met ongekende uitdagingen bij het handhaven van de voedselzekerheid en het in stand houden van de landbouwproductiviteit.

Bedacht moet worden dat de klimaatscenario’s geen uitspraken doen over het weer op een bepaalde datum, maar alleen over het gemiddelde weer en de kans op extreem weer in de toekomst.

In Nederland is de verandering in het weer de laatste decennia goed te zien (figuur 1 en figuur 2). Zowel de gemiddelde temperatuur als de hoeveelheid neerslag in een jaar is gestegen. Sinds 2000 neemt het neerslagtekort in het groeiseizoen echter toe vooral door de vier recente droge jaren 2018, 2019, 2020 en 2022 (KNMI, 2023). Zelfs in 2023, het natste jaar ooit gemeten, lag het neerslagtekort  vanaf half mei tot en met juli boven de mediaan (figuur 3).

Picture1.jpgImage Added

Picture2.pngImage Added

Picture3.pngImage Added

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft met de gegevens uit het laatste rapport van het IPPC berekend wat klimaatverandering betekent voor Nederland, de zogenaamde klimaatscenario’s. Deze klimaatscenario’s2 laten zien hoe het klimaat en de zeespiegel kunnen veranderen in Nederland. Deze scenario’s zijn bedoeld als instrument voor het berekenen van gevolgen van klimaatverandering of voor het ontwikkelen van mogelijkheden en strategieën voor adaptatie. Het KNMI werkt met 4 scenario’s (figuur 4), een scenario met hoge CO2 uitstoot en een verdrogend klimaat, en scenario met hoge CO2 uitstoot en een vernattend klimaat, een scenario met lage CO2 uitstoot en een verdrogend klimaat en een scenario met lage uitstoot en vernatting.

De belangrijkste uitkomsten van de klimaatscenario’s zijn dat de temperatuur tot 2100 blijft stijgen. Doordat de winters ook warmer worden regent het dan meer. De zomers echter worden droger en warmer, waardoor de verdamping, (de potentiële verdamping neemt gemiddeld met enkele procenten toe rond 2050 (Deltafact, klimaatverandering en landbouw 4) en daarmee het neerslagtekort toeneemt.

Als het regent in de zomer, regent het harder. Verder blijft de zeespiegel stijgen. De grootte van deze veranderingen verschilt per scenario.

Picture4.jpgImage Added

Picture5.pngImage Added

De gevolgen van deze veranderingen voor de landbouw zijn groot3. Ongeveer de helft van het totale oppervlakte van Nederland is in gebruik als landbouwterrein (CBS, 2022). Deze schema’s laten zien dat de vier klimaatscenario’s op veel vlakken impact hebben op de landbouwsector. Bij alle veranderingen (warmer, droger, natter en zeespiegelstijging) zal er opbrengstderving plaats vinden, doordat het groeiseizoen eerder begint en langer duurt (warmer), verzilting van grondwater plaatsvindt (droger en zeespiegelstijging) of schade aan gewassen (natter). Ook zullen plagen meer voor gaan komen door mismatch in de voedselketen (warmer worden) of door een hoge luchtvochtigheid doordat het natter wordt. Figuur 5 geeft een overzicht van de effecten van klimaatverandering op de landbouw.

In de volgende hoofstukken worden de gevolgen van de klimaatverandering voor de landbouw voor de volgende onderwerpen uitgewerkt:

  1. Droogte

  2. Wateroverlast

  3. Verzilting

  4. Waterkwaliteit

  5. Temperatuursverhoging

  6. Late nachtvorst

  7. Verschuiving in gewasontwikkeling/groeiseizoen

  8. Gewasopbrengsten (FOCUSGEBIED)

  9. Plagen en ziekten

[of]

Onderliggende pagina's (weergave met onderliggende items)
allChildrentrue

De agrarisch ondernemer loopt door deze weersveranderingen dan ook risico op inkomstenderving. In hoofdstuk twee gaan we in op de manier waarop de boer deze risico’s kan inschatten en welke maatregelen deze kan toepassen om de risico’s te beperken, alleen of samen met andere partners.