Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Deze wiki is in aanbouw. Het is nu nog enkel bedoeld voor gebruik in de praktijkpilots van het onderzoeksproject. In de komende maanden zullen geregeld updates plaatsvinden door middel van het toevoegen van KPI’s, sectoren en informatie per KPI. Het doel is om op termijn een jaarlijkse update te geven.

Landschapselementen en andere half-natuurlijke elementen, zoals bosschages, akkerranden en kruidenrijk grasland, zijn het het belangrijkste habitat voor flora en fauna in agrarische landschappen [1]. Ze vormen tevens de groene infrastructuur van het boerenland en verbinden natuurgebieden, wat de biodiversiteit versterkt. Denk aan de opbouw van populaties van nuttige insecten voor de plaagbeheersing en bestuivers [2]. Boerenlandsoorten zoals patrijzen en grutto's kunnen alleen overleven bij gebieden die de 4 V's verzorgen: Voedsel, Veiligheid (schuilplaatsen), Voortplanting en Variatie. Vanwege de belangrijke functie van landschapselementen is het Aanvalsplan Landschap opgezet [3], als onderdeel van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

...

KPI stuurt op

De aanwezigheid van natuur- en landschapselementen is een van de belangrijkste voorwaarden voor biodiversiteit in het landelijk gebied. Deze elementen zorgen voor voedsel, schuil- en nestgelegenheid voor een verscheidenheid aan soorten. Het kan daarbij gaan om zowel kruidige elementen (bv akkerranden), houtige elementen (houtwallen, heggen) als blauwe elementen (sloten, poelen etc). Hoe langjariger het element is des te meer waarde het heeft voor biodiversiteit.

Relevante sectoren

akkerbouw.pngImage Addedmelkveehouderij_grijs.pngImage Added
Informatie

Definitie KPI

De KPI meet het percentage van het bedrijfsareaal dat een natuur of landschapselement is. Dit kunnen bijvoorbeeld houtwallen, poelen, natuurvriendelijke oevers zijn, maar ook akkerranden, vogelakkers of grasland met weidevogelbeheer. Binnen de KPI wordt onderscheid gemaakt naar  groenblauwe dooradering en agrarisch natuurbeheer (cf Aanvalsplan Landschapselementen).

Groenblauwe dooradering (GBDA) betreft de lijnvormige niet-productieve elementen op het bedrijf, zoals houtwallen, bosjes, akkerranden, poelen en slootranden.

Agrarisch natuurbeheer (ANB) betreft maatregelen die worden uitgevoerd op productieve grond, zoals rustperiodes, weidevogelbeheer en vogelakkers. Agrarisch natuurbeheer is gericht op het behoud van specifieke soorten die baat hebben bij percelen die op een bepaalde manier beheerd worden.

Status KPI

Sector

Status KPI

akkerbouw.pngImage Addedstatus_geel.pngImage Added

melkveehouderij_grijs.pngImage Addedstatus_geel.pngImage Added

Uitgebreide definitie

De KPI aandeel Natuur & Landschap maakt inzichtelijk hoeveel agrarisch natuur- en landschapsbeheer op een landbouwbedrijf aanwezig is. Dit is een som van de oppervlakte aan half-natuurlijke elementen op het bedrijf

...

gedeeld door het totale bedrijfsareaal, maal 100%. De uiteindelijke score is het aandeel natuur & landschap op het totale bedrijfsareaal. De KPI wordt momenteel, net zoals het aandeel kruidenrijk grasland, bepaald op basis van pakketten agrarisch natuur en landschapsbeheer (ANLb),

...

en, voor boeren die geen ANLbpakket willen / kunnen afsluiten (laagdrempelige) beheerpakketten van de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij en Akkerbouw (BBM)

...

,

...

Niet alle vierkante meters half-natuurlijke elementen of biodiversiteit stimulerend beheerde grond hebben evenveel effect op natuur en landschap. Daarom is het nodig om een weging toe te passen per type element of type beheerpakket. Boerennatuur ontwikkelde voor de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BMM)[4] en Akkerbouw (BMA) [5] een lijst met wegingsfactoren.

Verder lezen:

https://www.landschappen.nl/standpunten/landschapselementen

Doorontwikkeling van de KPI  Natuur & Landschap

In het KPI-K project zal gekeken worden of de nu toegepaste BBM pakketten geschikt zijn voor de akkerbouw en overige sectoren (niet zijnde melkveehouderij). Daarnaast wordt aan de hand van een aantal praktijkpilots onderzocht wat de huidige score is van bedrijven op de KPI Natuur & Landschap, hoe deze scores zich verhouden tot de drempel- en streefwaarden en of dit verschilt per gebied. Binnen het KPI-K project wordt voortgebouwd op de wegingsfactoren die door Boerennatuur zijn/worden ontwikkeld en zal op basis van de praktijkpilots onderzocht worden of de weging verbeterd kan worden. Zo is het mogelijk dat de weging gebiedsspecifiek wordt zodat deze beter aansluit bij de aanwezige landschapstypes. In een open landschapstype passen bijvoorbeeld opgaande elementen minder goed terwijl in een kleinschalig landschap deze elementen juist wel belangrijk zijn voor de aanwezige soorten en het landschap. Dit kan in de weging meegenomen worden. Ook zal onderzocht worden of de ruimtelijke samenhang van de half-natuurlijke elementen meegenomen kan worden in de berekening van de KPI Natuur & Landschap.

[1]https://natuurlijkboeren.nl/file/natuurlijkboeren/324d350622d547c6769f4967411e7932/

[2] https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2006.3530

[3] https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/aanvalsplan-landschapselementen

[4] 20220224_Weging_BBM_pakketten_2022_in_tabel.pdf (biodiversiteitsmonitor.nl)

...

Binnen de KPI Natuur & Landschap wordt onderscheid gemaakt tussen: (1) groenblauwe dooradering (GBDA), waarbij alleen houtige, natte en kruidenrijke lijnvormige landschapselementen worden meegerekend (cf. Aanvalsplan Landschap), , waarbij , en (2) meer volvelds agrarisch natuurbeheer waar het gaat om meer dynamisch beheer op productieve grond en randen.

Meer over deze KPI

 

Paginaboom
root@self
startDepth1