Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

Het zaaipatroon is de ruimtelijke ordening van een gewas op het veld. De meeste gewassen worden ingezaaid, geplant of gepoot op rijen, met verschillende rijbreedtes en plantafstanden. Vaak wordt de rijbreedte bepaald door keuzes in machines (bijvoorbeeld aardappelruggen). Een uniform raster- of zigzagpatroon kan een interessant alternatief voor zijn. Gewassen zoals uien worden Een gewas als uien wordt soms ingezaaid in dubbele rijen of op clusters met 5 à 7 zaden dicht bijeen.

...

Door de zaaidiepte aan te passen kan het gewas een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van het onkruid. Daarnaast kan de zaaidiepte bijdragen aan het optimaliseren van de opties voor mechanisch wieden, zoals bijvoorbeeld . Bij eggen vóór de opkomst is een wat diepere zaaidiepte vaak aan te raden. De zaaidiepte heeft bepaalt ook interactie met de beschikbaarheid van water en voedingsstoffen. Het optimale bereik voor zaaidiepte varieert tussen gewassen en de jaren. Dieper zaaien kan in droge voorjaren bijvoorbeeld groter zijn. Hierdoor is de beschikbaarheid van water goed en heeft het gewas een goede beginontwikkelingvoordelig zijn, doordat het kiemende gewas meer water tot zijn beschikking heeft. In jaren met voldoende water tijdens de beginontwikkeling kan ondieper zaaien beter werken, doordat het gewas eerder boven staat dan onkruiden die van dieper moeten komen.

2.3       Gezond uitgangsmateriaal

...

Door de zaaidichtheid en dus de plantdichtheid te verhogen, kan men het competitieve vermogen van een gewas vergroten. Dit leidt tot minder onkruidgroei en uiteindelijk beperkt het de vermeerdering van onkruiden. Zowel bij de hoofdteelt als voor bijvoorbeeld groenbemesters kan je een verhoogde zaaidichtheid toepassen. Wanneer je onkruid intensief mechanisch bestrijdt, is een hogere zaaidichtheid ook aan te raden in verband met mogelijke gewasschade plantuitval door deze technieken[ST4] .

2.6       Planten i.p.v. zaaien

...

2.8       Zaad priming

Het primen van zaden is nog een manier om de beginontwikkeling van het gewas te optimaliseren. Door te primen zal het gewas eerder opkomen Bij priming wordt het zaad onder gecontroleerde omstandigheden gekiemd, waarna dit proces wordt stopgezet voordat het zaad de kiemwortel vormt. Na zaai staan deze planten dus eerder boven, met tegelijkertijd een homogene opkomst als resultaat. Hierdoor is het gewas competitiekrachtiger en kunnen ook beheersingsmaatregelen specifieker worden ingezet[BJ5] ingezet .