Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleLevenswijze

De motten zetten hun eitjes af in de vorm van platte eispiegels aan de onderzijde van het blad. De eispiegels zijn aanvankelijk geel groen van kleur, maar tegen de tijd, dat de eitjes uitkomen zijn duidelijk de zwarte kopjes van de rupsjes zichtbaar.

De poppen en vlinders kan men gedurende korte periodes tussen april en september aantreffen. De jonge rupsjes vreten aan de onderzijde van het blad. De eerste symptomen van vraatschade lijken vanaf de bovenzijde op een soort van blaasjes of mineergangen, die ontstaan, doordat de rupsjes aan de onderzijde de opperhuid en een deel van het onderliggende bladmoes wegvreten. In het daarop volgende stadium ontstaat vraatschade aan de hele plant en worden blaadjes aan elkaar gesponnen. Volgroeide rupsen verpoppen in de plant, vaak buiten direct zicht.

De buxusmot komt van oorsprong uit Aziƫ (Japan, Zuid-Korea, China) en is sinds circa 2006 aanwezig in Europa. Na de eerste vondst in Duitsland . breidt de soort zich gestaag uit. Vanaf 2007 werd de soort gevonden in Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittaniƫ en Nederland. In 2009 werd de soort op meerdere plaatsen in het rivierengebied in midden Nederland gevonden. Nadat de soort In de zomer van 2018 ook op veel plaatsen het noorden van Nederland werd gevonden. , lijkt de Buxusmot zich nu in heel Nederland te hebben gevestigd.

Er zijn aanwijzingen uit proeven dat Pachysandra terminalis en Euonymus ook een waardplant voor buxusmot kunnen zijn. Er zijn echter nog geen schadegevallen bekend.

...