Akkerbouw
Optie 1
Berekening op basis van de grondsoort en de oppervlakte per gewascategorie. De ammoniakemissie is uitsluitend gedifferentieerd naar grondsoort en gewas.
Optie 2
Berekening op basis van aanvullende bedrijfskenmerken die gerelateerd zijn aan de ammoniakemissie via een verfijnde forfaitaire methodiek toegevoegd. Voorbeelden zijn emissiefactoren die afhankelijk zijn van type mestaanwending en beheer van gewasresten.
Optie 3
Berekening waarbij aanvoer van mest en afvoer van gewassen wordt toegevoegd zodat een eenvoudige bedrijfsbalans ontstaat. De ammoniakemissie wordt berekend op basis van bedrijfsgemiddelde mestaanvoer en bedrijfsgemiddeld gewasrestbeheer.
De grenzen tussen de drie vereenvoudigingsopties staan nog niet vast.
Melkveehouderij
Optie 1 Bedrijf
Voor deze KPI onderscheiden we op hoofdlijnen de volgende vereenvoudigingsopties:
Optie 1 (volledig forfaitair)
Berekening op basis van de grootte en samenstelling van de veestapel, de grondsoort, en de oppervlakte per gewascategorie. De ammoniakemissie is uitsluitend gedifferentieerd naar diersoort, grondsoort en gewas.
Optie 2 (verfijnd forfaitair)
Berekening op basis van aanvullende bedrijfskenmerken die gerelateerd zijn aan de ammoniakemissie. Voorbeelden zijn stalsysteem-afhankelijke emissiefactoren, melkureum-ureum en melkproductie afhankelijke stikstofexcretie, emissiefactoren uit mest die afhankelijk zijn van het toepassen van weidegang en de uren weidegang.
Optie 3 (Bedrijfsbalans)
De berekening wordt verder verfijnd door rekening te houden met de bedrijfsspecifieke bedrijfsbalans. Aanvoer, afvoer en voorraadveranderingen van voer, mest en dieren worden geregistreerd. De ammoniakemissie blijft forfaitair berekend omdat de interne meststromen niet helder zijn.De grenzen tussen de drie vereenvoudigingsopties staan nog niet vast.
Voordelen/bruikbaarheid
Vereenvoudigde methoden zijn minder complex, hebben relatief lage administratieve kosten en zijn relatief makkelijk te borgen.
...