...
KPI ammoniak veld & stal en opslag
Op het gebied van ammoniak bestaan verschillende beleidsdoelen. De Europese NEC richtlijn voor vermindering van luchtverontreinigende stoffen (uit 2016) verplicht Nederland ertoe de emissies van luchtverontreinigende stoffen te verminderen. Voor ammoniak geldt een reductiedoelstelling van 21% in 2030 ten opzichte van 2005. In het kader van de Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering die in 2021 in werking is getreden, heeft de Nederlandse overheid nationale stikstofreductiedoelen opgesteld. Achtergrond van die doelen is om Europese natuurdoelen (volgend uit de Vogel- en Habitatrichtlijnen) te kunnen halen. Uitgangspunt hierbij is dat het sterk verminderen van stikstofneerslag in Natura 2000-gebieden een belangrijke voorwaarde is voor het halen van natuurdoelen. In de Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering is vastgelegd dat in 2035 74% van het stikstofgevoelig Natura 2000–areaal onder de kritische depositiewaarde (KDW) moet zijn gebracht. In de startnotitie NPLG is uitgewerkt dat naar verwachting 39 kiloton emissiereductie van NH3 nodig is om die 74% te behalen. Gies et al. (2023) hebben dit verder uitgewerkt en leiden af dat voor de landbouw een ammoniak emissiereductie van 50% ten opzichte 2018 nodig is.
Concrete drempel- en streefwaarden doelbereik zijn op dit moment nog niet uitgewerkt in het KPI-K project. Uitgaande van een proportionele verdeling over sectoren en bedrijven betekent zou een doelstelling van 50% grofweg betekenen:
Voor de KPI ammoniak veld een doel van 16 kg NH3/ha voor
...
melkveebedrijven en 7 kg NH3/ha voor akkerbouwbedrijven
Voor de KPI ammoniak stal een doel van 6 kg NH3/gve voor melkveebedrijven.
Voor de KPI ammoniak bedrijf een doel van 29 kg NH3/ha voor
...
melkveebedrijven
De daadwerkelijke reductie opgave per bedrijf zal echter afhangen van het gebied (in sommige gebieden zal de reductie opgave groter zijn dan in andere) en de verwachte ontwikkeling van het aantal dieren landelijk en per gebied (hoe minder dieren hoe kleiner de reductie opgave per bedrijf). Ook is er geen duidelijkheid over verdeling over landbouwsectoren.