Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Doel

Veredeling van appels en peren heeft tot doel om nieuwe rassen te ontwikkelen met betere eigenschappen dan dat het huidige aanbod van rassen heeft (zie hfst Peter Balk). Een lage gevoeligheid voor ziektes en een goede bewaarkwaliteit zijn belangrijke speerpunten. Ten behoeve van de gezondheid van de consument wordt vanuit de overheid het gebruik van middelen steeds verder beperkt. Dit zorgt ervoor dat in de toekomst mogelijk niet meer gespoten kan worden tegen belangrijke ziekten in de fruitteelt, zoals vruchtboomkanker, schurft en meeldauw. Rassen met een goede bewaarkwaliteit gaan niet snel rotten tijdens de bewaring en kunnen daardoor over een langere periode worden verkocht dan slecht bewaarbare rassen.

Veredeling van groot fruit

Aan het ontstaan van een nieuw appel of peren ras gaat veel vooraf. Het begint allemaal bij het kruisen van verschillende rassen. Dit kruisen wordt gedaan door veredelingsbedrijven, onderzoeksinstituten, boomkwekers of particulieren. In verschillende landen in Europa en buiten Europa zijn veredelingsbedrijven en onderzoeksinstituten die kruisingen maken van appels en peren om nieuwe selecties te krijgen. Sommige bedrijven zijn privaat gefinancierd en andere worden door de overheid gefinancierd en krijgen subsidies om het werk uit te kunnen voeren. De Wageningen Universiteit heeft een eigen appel veredelingsprogramma.

Uitvoering

In het veredelingsprogramma van de Wageningen Universiteit worden ieder jaar nieuw kruisingen gemaakt. Voordat een kruising gemaakt gaat worden, wordt door de veredelaar goed nagedacht over welke ouders er gekruist gaan worden. In de nieuwe selectie wil je de positieve eigenschappen van beide ouders terugzien. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ene ouder een goede smaak heeft en slecht bewaarbaar is en de andere juist wel goed bewaarbaar is, maar niet zo goed smaakt. Door deze beide ouders te kruisen wil de veredelaar een selectie krijgen die goed smaakt en goed bewaarbaar is. Een ander voorbeeld hiervan is dat minstens één van de ouders een resistentie gen heeft tegen schurft, om schurftresistente nakomelingen te kunnen krijgen. Op dit moment worden ook kruisingen gemaakt waarin beide ouders een resistentie hebben tegen schurft, maar deze resistenties zijn niet hetzelfde. Het is de bedoeling om hieruit nakomelingen te krijgen met een dubbele resistentie. Hierin zit dan zowel het resistentie gen van de ene als van de andere ouder.

...

Tabel 1. Tijdspad van kruising tot een mogelijk nieuw ras.

jaar

0

ouderselectie kruisingen

 

jaar

1

bestuiven

 

jaar

2

zaailing jaar 1

 

jaar

3

zaailing jaar 2

 

jaar

4

enten, groeijaar 1

1ste selectie

jaar

5

groeijaar 2

1ste selectie

jaar

6

groeijaar 3

1ste selectie

jaar

7

groeijaar 4

1ste selectie

jaar

8

groeijaar 5

1ste selectie

jaar

9

enten, groeijaar 1

2de selectie

jaar

10

groeijaar 2

2de selectie

jaar

11

groeijaar 3

2de selectie

jaar

12

groeijaar 4

2de selectie

jaar

13

groeijaar 5

2de selectie

jaar

14

 

1ste fase CGO

jaar

15

 

1ste fase CGO

jaar

16

 

1ste fase CGO

jaar

17

 

1ste fase CGO

jaar

18

 

2de fase CGO

jaar

19

 

2de fase CGO

jaar

20

 

bij geluk een ras