Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

In het kort

De Kaderrichtlijn Water heeft als doel de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen. Hier leest u wat de Kaderrichtlijn Water inhoudt.

Kaderrichtlijn Water

...

eDoel

Doel van de regelgeving

De Kaderrichtlijn Water (KRW) is in 2000 van kracht geworden en heeft als doel de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen. In de richtlijn staan afspraken die ervoor moeten zorgen dat uiterlijk in 2027 het water in alle Europese landen voldoende schoon en gezond is. Uitgangspunten voor de KRW zijn dat de vervuiler en gebruiker beiden betalen. In de KRW staan internationale stroomgebieden centraal, waarbij alle wateren, inclusief grondwater worden bezien. Er is naast chemische waterkwaliteit een grote focus op ecologische waterkwaliteit. Na 2000 mag er geen achteruitgang van de chemische en ecologische toestand van het water zijn, vanaf 2015 moet de waterkwaliteit verbeteren (resultaatverplichting).

Uitvouwen
titleLees meer...

De KRW integreert een aantal Europese richtlijnen, die ook invloed hebben op de waterkwaliteit (zoals bv. de Nitraatrichtlijn, de Zwemwaterrichtlijn, de Vogel- en Habitatrichtlijn, de Richtlijn Milieukwaliteitseisen Gevaarlijke Stoffen Oppervlaktewateren, en de Richtlijn Behandeling Stedelijk Afvalwater). Hierdoor zullen geleidelijk enkele van de oude richtlijnen vervallen.2

Waarom hebben we deze regelgeving?

Nederland streef naar chemisch schoon en ecologisch gezond water voor duurzaam gebruik. Water om in te zwemmen of om anders van te genieten, water als grondstof voor de bereiding van drinkwater, voor proceswater en voor landbouwkundig gebruik. Water waarin planten en dieren gezond kunnen leven of als gezond drinkwater voor mensen en dieren kan dienen. De vervuiling van water kan komen uit verschillende bronnen, zoals bv. landbouw, stedelijk afvalwater, buitenland. De gevolgen van vervuiling kunnen effect hebben voor de chemische waterkwaliteit, maar ook op de ecologische kwaliteit met negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. De KRW stelt doelen op het gebied van zowel chemie als ecologie.

De KRW zorgt een integrale aanpak van alle bronnen van vervuiling in alle wateren met een centrale focus aan stroomgebieden. Op deze manier kan gebiedsgericht een aanpak geformuleerd worden.

...