Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Bodemorganische stof

Voor het kwantificeren van bodemkwaliteit zijn verschillende invalshoeken. Om een uitspraak te doen over of iets een goede bodem betreft is het belangrijk te weten voor welk doel de bodem fungeert. Voor de KPI kringlooplandbouw zijn we op zoek naar een bodem die fungeert als duurzaam te beheren landbouwbodem die door zijn kwaliteit de kringlooplandbouw kan ondersteunen. Onder dit onderwerp vallen twee KPI’s: KPI bodemorganische stof en KPI bodemkwaliteit. Er valt ontzettend veel te meten aan de bodemkwaliteit maar voor de KPI systematiek is het belangrijk dat er een proxy of referentie gebruikt wordt die waardeert of een teler zich inzet voor het verbeteren van de bodem. Idealiter omschrijven deze twee KPI’s samen dan ook de bodemgesteldheid.

Bodemorganische stof is een belangrijk aspect van zowel bodemleven als fysische bodemeigenschappen. Een hoog organisch stofgehalte betekent over het algemeen dat er veel bodemleven aanwezig is en dat de structuur gunstig is voor de doorwortelbaarheid van het gewas. Het relateert ook vaak aan voldoende beschikbaarheid van nutriënten en het vermogen om water te bufferen. Het organische stofgehalte in de bodem kan verhoogd worden door meer organische stof aan te voeren in de vorm van organische mest en/of compost, het telen van groenbemesters of het laten liggen van gewasresten na de oogst (zoals stro). Deze KPI geeft inzicht in de organische stofbalans waarbij voorlopig nog wordt uitgegaan van een standaard afbraak.

...

Deze wiki is in aanbouw. In de komende tijd zullen geregeld updates plaatsvinden door middel van het toevoegen van KPI’s, sectoren en informatie per KPI.

KPI stuurt op

Voor verhoging bodemkoolstof (klimaatmitigatie), bodemgezondheid en bodembiodiversiteit, is de aanvoer van effectief organische stof een zeer belangrijke factor. Een betere prestatie van de KPI organische stofaanvoer kan positief bijdragen aan verschillende (maatschappelijke) doelen. Enerzijds aan de klimaatdoelstellingen voor het vastleggen van koolstof in landbouwbodems, maar ook het verbeteren van de bodemgezondheid door het voeden van bodemleven, en het kan bijdragen aan het verbeteren van fysische bodemstructuur.
Indien de KPI score wordt verbeterd door de inzet van organische reststromen draagt het ook positief bij aan doelen rond kringlooplandbouw en circulariteit.
Bodemorganische stof draagt bij aan het doel van klimaatadaptatie, omdat het watervasthoudend vermogen van de bodem kan verbeteren en de bodem beter bestand is tegen weersextremen

Relevante sectoren

akkerbouw.pngImage Addedmelkveehouderij_grijs.pngImage Added
Informatie

Definitie KPI

Effectieve organische stofaanvoer naar de bodem per hectare bouwland per jaar  

Status KPI

Sector

Status KPI

akkerbouw.pngImage Addedstatus_groen-20240501-125042.pngImage Added
melkveehouderij_grijs.pngImage Addedstatus_groen-20240501-125042.pngImage Added

Uitgebreide definitie

Deze KPI laat zien hoeveel effectieve organische stof (lees, de hoeveelheid organische stof die 1 jaar na toediening nog over is in de bodem) per jaar wordt aangevoerd op het bedrijf. De aanvoer wordt bepaald op bedrijfsniveau per kalenderjaar, en gemiddeld over het aantal productieve hectares. Zo krijg je een gemiddelde aanvoer van EOS in kg per ha per jaar.

Er worden drie aanvoerposten onderscheiden:

  1. Gewasresten van het hoofdgewas. Voor de meeste gewassen zijn kengetallen beschikbaar voor de hoeveelheid EOS die achterblijft na de teelt. (ref: handboek bodem en bemesting)

  2. Gewasresten van groenbemesters die na de hoofdteelt zijn ingezaaid. Hier tellen dus niet gewasresten mee van groenbemesters die het vorige jaar zijn ingezaaid, maar in het huidige kalenderjaar in het voorjaar worden beëindigd en ingewerkt. Ook voor groenbemesters zijn kengetallen beschikbaar (ref: handboek bodem en bemesting). Op dit moment is het nog niet mogelijk te differentiëren op groenbemestersoort en wordt er met een beperkt aantal kengetallen gewerkt.

 

Akkerbouw (op dit moment berekend via de nutrientenbalans akkerbouw-tool)

EOS kg/ha/jaar

Vanggewas, onbemest, zaai voor 15 sept

750

Vanggewas, onbemest, zaai voor 1 okt

500

Vanggewas, onbemest, zaai na 1 okt

250

Niet-vlinderbloemige groenbemester

875

Vlinderbloemige groenbemester

875

Veehouderij (op dit moment berekend via de kringloopwijzer veehouderij)

EOS kg/ha/jaar

Groenbemester na vroeg geoogste gewassen

1000

Groenbemester na laat geoogste gewassen

550

 

  1. Organische meststoffen, zoals dierlijke mest, compost en andere bodemverbeteraars. Voor de verschillende type organische meststoffen zijn kengetallen beschikbaar (ref: handboek bodem en bemesting).

Meer over deze KPI

Paginaboom
root@self
startDepth1