Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

Uitvouwen
titleSTEC/EHEC

STEC en EHEC zijn specifieke varianten van de E. coli bacterie die ernstige klinische symptomen na orale inname kunnen veroorzaken, waaronder inwendige bloedingen van organen (HUS, dat staat voor hemolytisch uremisch syndroom), die uiteindelijk de dood tot gevolg kunnen hebben. De afkorting STEC staat voor Shigatoxine producerende E. coli en EHEC voor Enterohemorragische E. coli. Beide afkortingen worden vaak als synomiem gebruikt, maar zijn dat niet. Voor EHEC betreft het klinische varianten die van zieke mensen afkomstig zijn, terwijl voor STEC (en soms in de wetenschappelijk literatuur voorkomende afkorting VTEC, Verotoxine producerende E. coli) betreft het omgevingsvarianten, die onder andere afkomstig zijn uit voedingsmiddelen, mest en water. STEC/ EHEC produceren krachtige gifstoffen en de genen die verantwoordelijke zijn voor de productie van deze gifstoffen zijn stx1 en stx2. Beide genen kunnen tussen E. coli varianten worden uitgewisseld en zelfs tussen bacteriesoorten. In de literatuur zijn verschillende STEC/ EHEC varianten beschreven die op basis van reacties met verschillende antisera (zogenaamde serotypen) zijn ingedeeld. De meest bekende is E. coli O157:H7 en andere veel voorkomende serotypen zijn O103, O145, O111 en O91. De STEC/ EHEC varianten O157:H7 en O104:H4 hebben in het verleden tot ziekte-uitbraken geleid na consumptie van plantaardig voedsel. Inname van lage aantallen STEC (1 – 10 cellen) kan al tot een infectie leiden, vandaar dat er een zero tolerantie is voor STEC op voedingsmiddelen. Voor meer informatie over STEC/EHEC wordt doorverwezen naar de webpagina van het RIVM (https://www.rivm.nl/e-coli-escherichia-coli).

Uitvouwen
titleSalmonella Typhimurium

Salmonella Typhimurium, maar de volledige taxonomische naam is Salmonella enterica subspecies enterica serovar Typhimurium. Salmonella Typhimurium behoort net zo als E. coli tot de groep van Gram-negatieve bacteriën (familie Enterobacteriacea). De gehele groep van S. Typhimurium is pathogeen en kan bij orale inname in lage dichtheden al leiden tot ziekteverschijnselen, waaronder (buik) pijn, koorts en diarree. Salmonella Typhimurium groeit optimaal bij 37°C en kan ook bij lage zuurstof concentraties groeien. Verder is deze pathogeen gevoelig voor temperaturen boven de 55°C. Verdere informatie over deze ziekteverwekker kan gevonden worden op de webpagina van het RIVM (https://lci.rivm.nl/richtlijnen/salmonellose).

foto Salmonella.jpg
Uitvouwen
titleListeria monocytogenes

Listeria monocytogenes. In tegenstelling tot E. coli/ STEC/ EHEC en S. Typhimurium is L. monocytogenes een Grampositieve bacterie. Ziekte-uitbraken ten gevolge van L. monocytogenes besmettingen komen relatief weinig voor in Nederland en zijn meer gerelateerd aan industrieel verwerkt voedsel. L. monocytogenes kan namelijk biofilms [lees meer over Biofilm hieronder] vormen in een industriële omgeving waarin het langdurig persisteert. Listeria monocytogenes wordt afgedood door verhitting, maar kan bij relatief lage temperaturen (3°C) nog groeien. Meer informatie over deze ziekteverwekker kan worden gevonden op de webpagina’s van het RIVM (https://www.rivm.nl/listeriose ) en NVWA (https://www.nvwa.nl/onderwerpen/listeria-monocytogenes ).

foto Listeria.jpg
Uitvouwen
titleCampylobacter jejuni

Campylobacter jejuni komt relatief zelden voor op verse groenten en fruit, maar kan in principe via mest worden overgedragen naar gewassen. Er is nog weinig bekend over de orale overdracht van deze ziekteverwekker via plantaardige voedsel. Meer informatie over de ziekteverwekker kan worden gevonden op de webpagina’s  van de maag, lever en darm stichting (https://www.mlds.nl/ziekten/campylobacter-jejuni-infectie-met/ ) en het RIVM (https://www.rivm.nl/campylobacter).

Uitvouwen
titleBiofilm

Micro-organismen produceren slijm en kunnen zich via deze slijmlaag hechten aan diverse oppervlakten waaronder kunststof, verf, coating, steen/beton, metaal of hout. In dergelijke slijmlagen (biofilms) overleven humaan pathogenen langdurig en zijn ze instaat om vanuit biofilms voedingsproducten te besmetten. In biofilms zijn humaan pathogenen ook vaak beschermd tegen schadelijke factoren waaronder desinfecterende middelen. Vandaar dat afspoelen en wassen weinig zin heeft. Effectieve reinigingsprocedures tegen biofilmvorming zijn vaak gericht op afbraak van biofilms en preventie.

...

Deze biofilms kunnen ontstaan op oppervlakten van onder andere sorteermachines en transportbanden. Het schoonmaken van een machine met bijvoorbeeld water heeft niet tot gevolg dat eventuele biofilms ook afgebroken zijn. Hiervoor is een andere aanpak gewenst.