Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

In deze kennisclip vertellen we je alles over de pyrolysetechnologie. Wat is pyrolyse? Hoe werkt het en hoe draagt ​​dit proces bij aan de omslag naar duurzame biobrandstoffen?

Na het beluisteren van deze kennisclip kun je de volgende vragen beantwoorden:

Uitvouwen
titleWat is pyrolyse en waarom is het een duurzame biobrandstof?

Pyrolyse is olie gemaakt van grondstoffen die niet concurreren met de voedselketen. Het pyrolyseproces verhoogt de energiedichtheid met een factor 5 tot 10 en verhoogt zo de efficiëntie van het transport van de brandstof. Verder wordt pyrolyse-olie gemaakt van restanten van een bestaande waardeketen. Dus pyrolyse-olie wordt niet gemaakt van complete bomen, maar van zaagsel dat overblijft. Een ander voorbeeld is de productie van pyrolyse-olie uit stro en niet uit maïs of graan.

...

titleWat is essentieel op de locatie van de pyrolysefabriek?

...

Leerdoelen

  • Begrijpen wat snelle pyrolysetechnologie is, hoe het werkt en welke soorten biomassa gebruikt kunnen worden.

  • Inzicht in hoe de productie van stoom en energie in de snelle pyrolysetechnologie werkt en bijdraagt.

  • Begrijpen van de uitdagingen en kansen voor de toekomst

Kennisclip

Widget Connector
overlayyoutube
_templatecom/atlassian/confluence/extra/widgetconnector/templates/youtube.vm
width400px
urlhttps://www.youtube.com/watch?v=QIvxDvmAVfM&list=PLJtRzkWbC7oil2Zt14upZYS7QreUTkdn9&index=10
height300px

...

Verdieping en uitleg

Urgent

Goed onthouden

  • Bij snelle pyrolyse wordt biomassa in enkele seconden verwarmd tot ongeveer 500 graden Celsius zonder zuurstof. Hierdoor ontstaat een olieachtige rook die gecondenseerd wordt tot pyrolyse-olie. Dit proces kan verschillende soorten biomassa gebruiken, zoals zaagsel, zonnebloemzaad schillen en suikerriet bagasse.

  • De stoom die het proces genereert wordt gebruikt om het proces aan te drijven en om duurzame elektriciteit op te wekken. Hierdoor kan de installatie zelfstandig functioneren zonder externe energiebronnen.

  • Het pyrolyseproces verhoogt de energiedichtheid van dbiomassa met een factor 5 tot 10, waardoor de pyrolyse-olie wereldwijd kan worden getransporteerd. Dit maakt het mogelijk om biomassa efficiënt om te zetten en te verbinden met de petrochemische industrie.

Wat het is

De snelle pyrolysetechnologie zet tweede generatie biomassa om in pyrolyse-olie. Deze technologie concurreert niet met de voedselketen en draagt bij aan de vervanging van fossiele brandstoffen door duurzame alternatieven.

Bij snelle pyrolyse wordt biomassa in enkele seconden verwarmd tot ongeveer 500 graden Celsius zonder zuurstof. Dit proces produceert een olieachtige rook die vervolgens wordt gecondenseerd tot pyrolyse-olie. Verschillende soorten biomassa residuen kunnen worden gebruikt, zoals zaagsel, zonnebloemzaad schillen en suikerriet bagasse.

Bruikbare materialen

Snelle pyrolyse kan een breed scala aan biomassa verwerken:

  • Zaagsel: Restmateriaal van houtverwerking.

  • Zonnebloemzaad schillen: Afvalproduct van de voedselverwerking.

  • Suikerriet bagasse: Overblijfsel na het extraheren van sap uit suikerriet.

Het gebruik van deze diverse reststromen helpt bij het verminderen van afval en het omzetten ervan in waardevolle energiebronnen.

Eindproducten

Het belangrijkste eindproduct van de snelle pyrolyse is pyrolyse-olie, wat kan worden gebruikt als een duurzame vervanger voor fossiele brandstoffen in verschillende toepassingen. Daarnaast worden bijproducten zoals stoom en biogeen kooldioxide (CO2) geproduceerd. Naast het produceren van olie, genereert het proces ook stoom die wordt gebruikt om het eigen proces aan te drijven en om duurzame elektriciteit op te wekken. Dit maakt de installatie zelfvoorzienend in energie. De pyrolyse-olie heeft een hoge energiedichtheid, wat het transport naar verschillende locaties wereldwijd vergemakkelijkt.

Toekomstplannen

Door het bouwen van meer snelle pyrolyse-installaties kan er meer duurzamere, alternatieve olie worden geleverd. De installaties moeten dicht bij de biomassa bronnen worden gevestigd om kosten te minimaliseren. Het pyrolyseproces verhoogt de energiedichtheid van de biomassa met een factor 5 tot 10, waardoor de resulterende olie gemakkelijk wereldwijd kan worden getransporteerd. Hierdoor wordt de verbinding gelegd tussen de biomassawereld en de petrochemische wereld.

Extra leesmateriaal

Toetsvragen

  1. Wat is het belangrijkste eindproduct van snelle pyrolysetechnologie?

a) Biogas

b) bio-ethanol

c) Biodiesel

d) Pyrolyse-olie

Uitvouwen
titleantwoord

d) Pyrolyse-olie

Uitvouwen
title2. Leg uit hoe zelfvoorzienendheid in energie wordt bereikt in het snelle pyrolyseproces.

In het snelle pyrolyseproces wordt stoom geproduceerd als bijproduct, die wordt gebruikt om de installatie zelf aan te drijven en duurzame elektriciteit op te wekken. Hierdoor kan de installatie volledig opereren zonder externe energiebronnen.

Uitvouwen
title3. Waar of niet waar? Snelle pyrolysetechnologie kan alleen biomassa residuen zoals zaagsel en suikerriet bagasse verwerken.

Niet waar. Snelle pyrolysetechnologie kan een breed scala aan biomassa residuen verwerken, waaronder zaagsel, zonnebloemzaad schillen, en suikerriet bagasse.