Misschien wel goed om even te schetsen dat er veel verschillende definities en meningen zijn over duurzaamheid. En dat iedereen er vaak Vaak bedoeld idereen er iets anders mee bedoeld. Dat maakt het lastig om aan de verwachtingen van anderen te voldoen als je niet vooraf afstemming hebt over het uiteindelijke doel. Ons melkgeitenbedrijf is al jaren lang bezig met duurzaamheid en dat is niet ingegeven door idealisme. Het is ook in ons eigenbelang om zuinig met mensen, dieren, middelen en de aarde om te gaan.
De top 3 thema’s van duurzaamheid zijn dan ook lastig te benoemen, omdat iedereen daar specifieke ideeën bij heeft. Meest genoemd worden klimaat, circulariteit en dierenwelzijn als we de omgeving mogen geloven. We hebben echter meer vertrouwen in een duurzame samenleving. Dat betekent dat ieder van ons medeverantwoordelijk is voor de toekomstbestendigheid van onze aarde en de mensen die daar wonen. Dan heb je het naast klimaatvraagstukken ook over eerlijke verdeling van voedsel en water. Opleiding en gelijke kansen voor iedereen. Het hergebruiken van grondstoffen en het ter discussie stellen van onze welvaart-gewoontes zoals 3 x per jaar op vakantie met het vliegtuig.
Wat het lastig maakt is dat duurzaamheid niet ééndimensionaal is. De inspanningen die we doen hebben soms een averechts effect, anders dan dat we oorspronkelijk bedoelen. Een voorbeeld; in het kader van duurzaamheid in de veehouderij wordt vaak gepleit voor traaggroeiende rassen met meer ruimte voor dierenwelzijn. Een nobel streven toch? Toch hebben deze dieren meer input nodig van water en voer, en hebben dus een grotere CO2 footprint. Dat is tegenstrijdig met het oorspronkelijke doel. Duurzaamheid is wat ons betreft dan ook een compromis tussen de beoogde doelen. En belangrijk Belangrijk is om daarover het gesprek met elkaar aan te gaan. Niet met het doel om elkaar eisen op te leggen, maar om te kijken waar ieders rol ligt. En de De vraag te stellen wat kun jij bijdragen om de wereld een beetje meer duurzaam te maken.
Daarnaast investeren we veel in de diergezondheid en dierenwelzijn. Onze dieren hebben een hoge gezondheidsstatus en een hoge levensproductie. Voordat hier het beeld ontstaat van “plofgeiten”, onze dieren zijn over het algemeen gezond, produceren veel melk en houden dat lang vol. Dat kan alleen maar als je optimale zorg voor je dieren biedt, 365 dagen per jaar. Dat begint bij een uitgebalanceerde fokkerij, zorgvuldige opfok en consistent management. Hierdoor hebben we met minder dieren, en dus minder grondstoffen, een hogere melkopbrengst dan vergelijkbare bedrijven in het buitenland. We passen het “duurmelken” toe. Onze geiten worden niet ieder jaar drachtig en lammeren slechts enkele keren af gedurende hun leven. Dat zorgt voor minder uitval bij de dieren, minder gezondheidsproblemen en medicijngebruik. Minder overtollig vlees (bokjes), minder arbeid, een gelijkmatigere aanvoer van melk door het jaar. Kortom gelukkige geit en gelukkige boer en boerin.
Energie speelt op ons bedrijf een belangrijke rol, we hebben geïnvesteerd in zonnepanelen op ons dak waardoor we nu netto leverancier zijn van groene energie. Ook met de aanschaf van machines en technische hulpmiddelen wordt kritisch gekeken naar energieverbruik. Onze geiten lopen nu te stralen onder de ledverlichting.
Een van de meest waardevolle pijlers onder ons bedrijf is de bodem. De bodem waarop we wonen en waarop we de gewassen verbouwen voor het voer voor de geiten. Door het organische stof gehalte in de bodem te verhogen proberen we onze bodem weerbaarder te maken voor ziektes en weersinvloeden. Dat kunnen we doen omdat onze stalmest daarbij een prima hulpmiddel is. De mest die we niet zelf gebruiken gaat naar boomkwekers en akkerbouwers in de omgeving. Ook de gewaskeuze en de specifieke rassen laten we beïnvloeden door onze drang naar duurzaamheid.
Het project heeft ons geleerd dat er veel verschillende opvattingen bestaan over duurzaamheid en dat vaak gekeken wordt naar de duurzaamheid van een product. En dat Het is nog niet zo eenvoudig als je daarover niet het gesprek aangaat. Wat ons betreft is het beter te spreken van een duurzame samenleving en te kijken naar ieders bijdrage daaraan.
https://www.landbouwenvoedselbrabant.nl/innovatie/agrifoodpluim/1635860.aspx?t=Pionieren-met-geiten