...
Bij grondbewerking maken we onderscheid tussen primaire en secundaire grondbewerking. Primaire grondbewerking wordt vaak gedaan op dieptes van 15-35 cm. Kerende Deze kerende grondbewerkingen (bijv. ploegen) zijn vaak een goede basis voor een geïntegreerde onkruidbeheersing. De secundaire grondbewerkingen zijn ondieper en worden gebruikt om het zaaibed klaar te leggen. Ook worden hiermee bijvoorbeeld meststoffen ingewerkt.
3.2 Zaaibedbereiding
Het voorbereiden van het zaaibed gebeurt d.m.v. secundaire grondbewerkingen. Een vlak en fijn zaaibed maakt mechanische onkruidbeheersing effectiever. Een goed uitgevoerde grondbewerking heeft vaak ook voordelen voor de gewasopkomst, met name in fijnzadige gewassen zoals bieten en uien. Door deze bewerkingen vlak voor het zaaien uit te voeren , worden kiemende onkruiden verwijderdbestreden. Wel heeft de bewerking, zoals elke diepere bewerking, een nieuwe kiemgolf als gevolg. Een goed uitgevoerde grondbewerking heeft vaak ook voordelen voor de gewasopkomst, met name in fijnzadige gewassen zoals bieten en uien. Een vlak en fijn zaaibed maakt daarnaast mechanische onkruidbeheersing effectiever van onkruiden als gevolg, doordat nieuwe zaden aan de oppervlakte komen.
3.3 Bewerkingsdiepte
...
Naast de temperatuur, is beschikbaarheid van water een van de belangrijkste voorwaarden voor onkruiden om te kunnen kiemen. Onkruiden hebben vaak ook een andere waterbehoefte dan onze gewassen. Door de groeiomstandigheden voor het gewas te optimaliseren en voor het onkruid te verslechteren, kan het gewas een voordeel krijgen ten opzichte van de onkruiden. Denk hierbij aan druppelirrigatie en systemen die gebruik maken van fertigatie in de rij(het geven van vloeibare meststoffen via druppelslangen).
3.5 Nutriëntenmanagement
...