Een biologisch product is alleen biologisch als de biologische kwaliteit van alle stappen in de keten ‘van zaadje tot karbonaatje in de winkel' aantoonbaar is. Dat principe is vastgelegd in de regelgeving en certificering (hoofdstuk 5), Ieder bedrijf in de keten moet dus biologisch gecertificeerd zijn, van de leverancier van uitgangsmaterialen en de teler/veehouder (primaire bedrijven), de verwerker, de vervoerder, de groothandel tot de retailer (winkel, supermarkt). Ook de verplaatsing van producten tussen de schakels in de keten moet aan voorwaarden voldoen. Dit keten-principe is heel belangrijk voor de biologische sector.
...
Voor de komende jaren wordt heel belangrijk om duidelijk positie te kiezen in de grote transities die het landbouw- en voedselsysteem gaat doormaken. Grote uitdagingen als klimaat, stikstof-crisis, biodiversiteit, voedselzekerheid, dierenwelzijn, leegloop van het platteland vragen om veranderingen . De landbouw wordt in de bredere maatschappij en in de politiek steeds meer als een probleem gezien. De biologische sector moet uitstralen dat zij deel is van de oplossing, niet van het probleem. Die transities bepalen voor jou als ondernemer ook de uitdagingen én de kansen. Duurzaamheid zal steeds meer bepalen of je bedrijf toekomstperspectief heeft.
De voor-vorige minister Schouten koos voor doorontwikkelen van de landbouw naar kringlooplandbouw, met zoveel mogelijk gesloten kringlopen en vergaand terugdringen van voedselverspilling. Dat perspectief past heel goed bij waar de biologische sector al veel langer voor staat. Daarop goed inspelen bepaalt mede het perspectief voor de biologische landbouw, en alle bedrijven in die sector, in de nabije toekomst.
...