Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Voor breien is het belangrijk dat het garen soepel is. Dat zijn over het algemeen rotor gesponnen stapelvezels. Het breien met natgesponnen garen verloopt moeilijk omdat het garen niet soepel is. Door het garen te verzachten en te voorzien van de nodige nabehandelingen kan er wel gebreid worden met natgesponnen hennepgaren.

Belangrijke eigenschappen van garen bij breien zijn: het garennummer, de sterkte (Tabel), de rek, de wrijvingscoëfficiënt, de onregelmatigheid, de twist (Figuur 45onderstaande figuur), de harigheid, de stijfheid en de krimp.

Tabel: Specifieke treksterkte (cN/tex) voor breigaren.

Vezelgrondstof

Inslagbreien

Kettingbreien

Hennep (en vlas) – lange stapelvezels

17 – 18.5

19.5 – 23

Hennep (en vlas) – korte stapelvezels

10 – 12.5

13.5 - 17

Katoen – gekaard

7 – 12

9 – 15

Katoen – gekamd

11 – 15

14 - 22

Wol

3 – 4.5

4 – 5.5

Image RemovedImage Added

Bij het breien onderscheidt men inslagbreien (§7.4.3.1) en kettingbreien (§7.4.3.2).

Image RemovedImage Added
Image RemovedImage Added

Breisels van hennepgaren zijn er nog weinig te vinden; typische toepassingen van breisels: T-shirts (inslagbrei – rond), truien (inslagbrei), matrastijk (kettingbrei)

Informatie

Leveranciers van hennep breigaren


[1] Carl A. Lawrence, ‘Advances in Yarn Spinning Technology’, 2010 Woodhead Publishing Series in Textiles, https://www.sciencedirect.com/advances-in-spinning-technology

[2] Motiv, ‘Aankoopwegwijzer voor circulair textiel 1 – Module 3B: Doeken uit textile’, https://data.secureserver.be/databases/bedrijven.nsf/webopen/downloads/$file/GDCA3Bdoeken.pdf