Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

De grootste uitdaging voor de voedselproductie in de landbouw is de aanhoudende groei van de wereldbevolking naar 9 miljard mensen in 2050 (United Nations Development Goals, 2005). Dierlijke productie systemen spelen een belangrijke rol in de landbouw omdat ze voedsel van hoge kwaliteit produceren. In ontwikkelingslanden leveren dieren niet alleen vlees, melk en eieren, maar ook vezels, bemesting voor gewassen, mest als brandstof en trekkracht. In ontwikkelingslanden vormen productiviteit en fitnesseigenschappen de grootste uitdaging voor het fokken van dieren. Beide zijn nodig om de productie van voedsel door dieren voor de voedselvoorziening van de mens te vergemakkelijken.

In ontwikkelde landen met worden intensieve dierlijke productiesystemen creëren ontwikkeld waarbij dieren onder gecontroleerde omstandigheden worden gehouden en dieren worden beschermd tegen ziekten. Deze systemen vergen veel arbeid en verhogen vaak niet het dierenwelzijn. Het verzoek vanuit de samenleving om betere gezondheids- en welzijnskenmerken creëert een nieuwe uitdaging voor veefokkers. Gezonde en robuuste dieren voldoen aan de vraag om het antibioticagebruik in bij de veehouderij te minimaliseren. In deze landen is arbeid duur. Dit versterkt het belang van gezondheid en robuustheid (het pleit voor meer aandacht voor adaptieve eigenschappen in de fokkerij) en het stimuleert de automatisering van processen in de veehouderij.

De robuustheid van melkvee kan bijvoorbeeld worden beoordeeld door frequente melkproductiegegevens te analyseren, zoals geïllustreerd wordt in de volgende afbeelding:

...