Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

De SKAL-regels voor voer voor schapen en geiten zijn dezelfden als voor de rundveehouderij. Schapen en geiten zijn ook herkauwers. De afwegingen die biologische melkveehouders w.b. rundvee maken, dus vooral sturen op eiwit-benutting (N-efficiëntie), gelden in grote lijnen ook voor schapen en geiten.

Informatie

Verdieping

  • uitwerking van de SKAL-regels voor diervoeders vindt je op de SKAL-pagina veehouderij . Hier vind je de info per diergroep onder veevoeder/veevoeding.

  • De toegestane hulpstoffen in diervoeders vind je in de Uitvoeringsregeling, bijlage III (blz. 17-25). Op de SKAL-pagina veehouderij vind je onder veevoeder/veevoeding (per diergroep) ook info over toevoegingsmiddelen.

voeren met gras, kruidenrijk grasland

weer maaien met de maaibalk

Gras en grasklaver worden meestal ‘gewoon’ met de cyclomaaier gemaaid. We zien echter een herwaardering van maaien met de maaibalk, of messenbalk. De maaibalk knipt het gras/klaver/kruiden netjes af, in plaats van rafelig, en kwetst het maaisel minder. Dat betekent behoud van voerwaarde en een snellere en betere hergroei. Ook is het gewicht minder, het brandstofverbruik minder, en de overlevingskans voor insecten is beter. Daarover gaat https://wiki-groenkennisnet.atlassian.net/wiki/spaces/BB/pages/edit-v2/11862075#weer-maaien-met-de-maaibalk van ‘burgerboerderij’ De Patrijs in Lochem.

samenstelling rantsoen melkvee

Behalve in echte ‘pure graze’ systemen wordt altijd iets van krachtvoer naast en in aanvulling op het grasrantsoen (vers, gekuild, gedroogd) gevoerd. Dat kan een zelf geteeld voedergewas zijn, b.v. voederbiet en/of een eiwitrijk gewas (zie hieronder). Er is ook biologisch mengvoer (brok) in de handel. Een aantrekkelijke mogelijkheid is zelf samenstellen uit enkelvoudige grondstoffen (N.B. info van commerciële aanbieder).

eiwit van dichtbij, alternatieven voor import/inkoop van voedereiwit

houtige gewassen, voederhagen

Er is steeds meer aandacht voor de waarde van houtige gewassen op en rond het weiland: als landschapselement, als veekering, voor schaduw, maar ook als voedergewas. Koeien nemen graag een hapje uit de haag ! Zij kunnen aanvullende mineralen uit houtige gewassen opnemen en er zijn aanwijzingen dat koeien bepaalde gewassen ook eten als een vorm van medicijn. Speciale voederhagen zijn ingericht op die functies van aanvullend voer en medicinaal gebruik.

Veel informatie over het aanleggen van een voederhaag: https://www.biojournaal.nl/article/9682211/ontwerpkaart-prefab-voederhaag-een-hapklare-haag-voor-koe-boer-en-omgeving/?utm_medium=email

voorgekiemde granen voeren

Een nieuwe ontwikkeling in de pluimveehouderij is het voeren van voorgekiemde granen. Dit maakt onder meer een betere benutting van het eiwit in de granen mogelijk, en daarmee een verminderd aandeel 'eiwit van ver', zoals geïmporteerde soja. Daarover gaat het artikel granen kiemen in de praktijk . N.B. informatie van commerciële aanbieder.

voederbieten

Als alternatief voor snijmais kunnen voederbieten voor de bio-melkveehouderij een interessant alternatief zijn: De biologische voederbiet: krachtvoervervanger en aanvulling op bouwplan N.B. informatie van commerciële aanbieder.

sorghum

Een nieuwe ontwikkeling is de teelt van sorghum (gierst) naast en in aanvulling op snijmais. Sorghum heeft een aantal voordelen: goede en diepe doorworteling, daardoor minder droogte-gevoelig, lagere N-behoefte en een interessant wisselgewas met ziekte-onderdrukkende eigenschappen in mais als volggewas.

zonnebloemen

Ook de teelt van zonnebloemen heeft potentie als ruwvoer: https://www.ccbt.be/nl/nieuws/rassenproef-zonnebloem-als-ruwvoergewas-voor-biologisch-melkvee .

basiskennis: kennisdossiers (gangbaar)