Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

Informatie

Verdieping ontwikkeling areaal en bedrijven

De basiscijfers over de ontwikkeling van de biologische landbouw zijn jaarlijks te vinden in de trendrapporten van Bionext: https://bionext.nl/wat-doen-we/onderzoek/trendrapporten/ . kenniscentrum/publicaties#trendrapporten Het laatst beschikbare trendrapport is Trendrapport 20242023 (cijfers t.m. 2023).

De ontwikkeling van de biologisch-dynamische landbouw wordt bijgehouden in de Demeter monitor: https://stichtingdemeter.nl/nieuws/demeter-monitor/ . De laatst beschikbare monitor is Demeter monitor 2024 (met terugblik op 100 jaar BD-landbouw).

Voor de ontwikkeling van de bio-landbouw in Vlaanderen in 2021 en voorgaande jaren zie De biologische landbouw Vlaanderen in 2021 en biologische landbouw Vlaanderen in 2023 .

ontwikkeling Europa en internationaal

Voor een overzicht van de ontwikkeling van de biologische landbouw in de EU zie IFOAM-EU annual report-2019 en , IFOAM Organics Europe annual report 2021 https://read.organicseurope.bio/?publication=ifoam-organics-europe-annual-report-2023 , wereldwijd zie The World of Organic Agriculture 2020, The World of Organic Agriculture 2021 en The World of Organic Agriculture 2023 (FIBL).

...

Informatie

verdieping Markt en omgeving

Voor alle trendrapporten zie Bionext trendrapporten kenniscentrum Bionext .

Heel veel informatie over de ontwikkeling van de bio-landbouw en -markt is ook te vinden in de Monitor actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie' . Deze monitor brengt de voortgang in beeld van het Actieplan https://groenkennisnet.nl/zoeken/resultaat/groei-van-biologische-productie-en-consumptie-:-actieplan?id=1187732 waarmee de overheid de groei van de bio-landbouw en de bio-markt wil bevorderen, in verband met de Europese doelstelling in de 'Green Deal’: naar 25% bio in 2030 in de hele EU ! Voor Nederland is dit doel op 15% gesteld. Dat kan niet zonder een aanzienlijke uitbreiding van de markt en de afzet van bio-producten.

Meest recente cijfers (januari 2023): https://www.cbs.nl/item?sc_itemid=757bf7cf-2f02-4132-9a79-c3bf40273817&sc_lang=nl-nl

Een optimistisch beeld van de groeimogelijkheden van de bio-sector: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/01/12/biologische-landbouw-in-de-startblokken-voor-snelle-groei .

In Vlaanderen is de afzet van bio in 2023 behoorlijk gegroeid. Daardoor is het al lang bestaande verschil tussen Vlaanderen en Wallonië kleiner geworden. https://www.biojournaal.nl/article/9633243/vlaamse-bioconsumptie-13-in-2023/?utm_medium=email

ontwikkeling markt

Om de plaats van de bio-markt in de hele voedingsmarkt in Nederland te zien: Wie voedt Nederland ?
Het Actieplan Groei van biologische productie en consumptie vind je hier (zie ook hierboven bij de Monitor).

afzet in de korte keten

Buiten de cijfers hierboven valt de afzet in de korte keten, dus de afzet direct vanaf het bedrijf naar de consument, of met slechts één tussenschakel. Denk aan een boerderij-winkel, een tappunt voor verse boerderij-melk e.d.. De afzet in de korte keten is groeiend, vooral ook in de bio-sector. In 2023 had zo’n 16% van alle bedrijven (meeste gangbaar) een deel van zijn afzet via de korte keten, tegenover 40% van alleen de bio-bedrijven. Dit aandeel is groeiend; de omzet via de korte keten groeit eveneens. Voor bio-bedrijven biedt dit marktkansen. https://www.biojournaal.nl/article/9683121/monitor-korte-ketens-2023-boer-verkoopt-producten-steeds-vaker-zelf/?utm_medium=email

...