In essentie worden grondstoffen in een circulaire economie wel gebruikt maar niet verbruikt. Dat wil zeggen; grondstoffen raken niet op door gebruik, maar worden juist telkens hergebruikt. Laten we eens kijken hoe hergebruik er uit kan zien voor verschillende materialen. Welke video grijpt jouw aandacht? Ga je voor het verhaal achter drie plastic flessen? Of zie je liever wat er gebeurt met oude auto’s?
Toch draait de circulaire economie niet alleen om hergebruik in de vorm van recycling. Er zijn vele manieren om te zorgen dat we minder grondstoffen nodig hebben. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft verschillende strategieën geïdentificeerd en op een rijtje gezet. Of eigenlijk, op een ladder gezet!
R-ladder
Het PBL heeft een circulariteitsladder, ook bekend als de R-ladder, ontwikkeld om verschillende R-strategieën te beschrijven die helpen om het gebruik van primaire abiotische grondstoffen te
verminderen.
De R-ladder heeft 6 treden (R1 tot en met R6). Hoe hoger de strategie op de ladder, hoe meer grondstoffen worden bespaard. R1 staat bovenaan als de hoogste trede.
De R-strategieën worden als volgt gedefinieerd:
R1. Refuse en Rethink (afwijzen en heroverwegen)
Afstappen van producten of materialen die niet nodig zijn. Producten worden overbodig gemaakt door van de functie af te zien, of de functie wordt met een radicaal ander product geleverd.
Intensiveer productgebruik. Producten kunnen bijvoorbeeld via deelplatformen veel efficiënter worden gebruikt. Zo kan één gedeelde boormachine door tien mensen worden gebruikt in plaats van dat elk van hen er individueel een zou moeten kopen. Een ander voorbeeld kan zijn om meer multifunctionele producten te maken.
R2. Reduce (verminderen)
Grondstoffen efficiënter gebruiken door minder grondstoffenverbruik tijdens de productie en het gebruik van producten.
R3. Re-use (hergebruiken)
Hergebruik van afgedankt nog goed product, in dezelfde functie door een andere gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan ontwerpen voor een langere levensduur. Er zijn diverse platforms die gebruikte producten een tweede leven geven.
R4. Repair, Refurbish, Remanufacture en Repurpose (repareren, opknappen, reviseren en hergebruiken)
Reparatie en onderhoud van een kapot product voor gebruik in zijn oude functie. Verleng zo de levensduur van producten.
Opknappen en/of moderniseren van oud product. Maak nieuwe producten van oude producten.
Onderdelen van een afgedankt product gebruiken in een nieuw product met dezelfde of andere functie.
R5. Recycling
Materialen verwerken tot grondstoffen met dezelfde (hoogwaardige) of mindere (laagwaardige) kwaliteit dan de oorspronkelijke grondstof. Denk aan het verwerken en hergebruiken van grondstoffen en reststromen of afval, zoals gras, afvalhout en koffiedik.
R6. Recover (terugwinnen)
Verbranden van materialen met energieterugwinning. In een circulaire economie komen zo min mogelijk materialen bij deze stap terecht.
Meer weten?
Meer zien?
Op het YouTube kanaal van Insider Business staat een uitgebreide collectie over World Wide Waste. Van laptops tot jeans; hoe gaan we om met ons afval?