Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 7 Volgende »

 Wetenschappelijke naam: Heracleum sphondylium

 Familie: Schermbloemigen (Apiacae) 

Berenklauw, bloeiende plant     Berenklauw, vegetatief 
Berenklauw, zaadWinterbeeld berenklauw        


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

De zeer grote tot 150 cm planten ruiken onaangenaam. De stengels zijn hol, gevorkt en gegroefd. De soort is berucht vanwege zijn blaartrekkende eigenschap bij zonnige omstandigheden (fototoxisch).

De reuzenberenklauw lijkt sterk op de inheemse gewone berenklauw, maar is veel forser. De soort die ook wel Russische berenklauw wordt genoemd, is oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus en is bezig met een opmars in Europa. De bladeren van de reuzenberenklauw zijn erg groot, de onderste met een gegroefde steel met een opgeblazen schede. De bladeren zijn enkel- tot drievoudig geveerd. De aparte bladdelen zijn asymmetrisch gelobd tot veerspletig en gekarteld of getand. De bloemen zitten in grote schermen en zijn wit tot roze van kleur. De bloemen tijdens de bloei een slaapbeweging maken, de bloemsteeltjes sluiten aaneen en gaan hangen. Ze bloeien van juni tot september. De kiemplanten zijn elliptische lange kiemlobben van 20 - 30 mm.

Levenswijze

De soort gedraagt zich als wortel- en zaadonkruid. De plant komt voor op vochtige tot natte, zeer voedselrijke plaatsen in weiden, grasland, stortplaatsen, dijken, bermen en bosranden. Het is een gidssoort voor een zeer voedselrijke, vochtige bodem.

Maatregelen

Reuzenberenklauw in uw tuin mag u laten staan. Er moet wel worden voorkomen dat er zaden worden gevormd waardoor de planten zich kunnen verspreiden. Het verwijderen van planten is de meest effectieve maatregel om verspreiding naar de omgeving en gezondheidsschade te voorkomen. De plant is te bestrijden door te voorkomen dat er rijp zaad wordt gevormd. Eén van de mogelijkheden is de wortel in het vroege voorjaar op enige diepte (ten minste 15 cm) af te steken en dit in de zomer te herhalen. Een andere mogelijkheid is afmaaien. Dit moet meerdere keren (ten minste 5 keer) per groeiseizoen herhaald te worden. Deze frequentie is nodig om te voorkomen dat de plant weer ondergrondse reserves aan kan leggen en omdat na het maaien een deel van de planten in staat is om snel en op lage hoogte tot bloei te komen. Omdat de zaden tot 7 jaar kiemkrachtig blijven, is de bestrijding een kwestie van lange adem.

Mocht u reuzenberenklauw tegenkomen op uw of andermans terrein, raak het dan niet aan zonder beschermende kleding in verband met mogelijke (huid)aandoeningen. Gooi verwijderde planten niet weg in de natuur, maar bij het groenafval. Draag hierbij beschermende kleding in verband met het giftige sap van de plant. Ook de ogen moeten goed beschermd zijn.

(Bron NVWA)



  • Geen labels