Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

« Vorige Versie 13 Huidig »

Voor bronvermelding bestaan er veel stijlen, welke tot in punten en komma's van elkaar kunnen verschillen. Toch zijn er twee hoofdstromingen, nl. de genummerde stijl en de auteur-datum stijl. Van de laatste is de ‘APA - stijl’, van de American Psychological Association een goed beschreven en veelgebruikte stijl.


Het verwijzen naar andermans werk bevat altijd twee stappen:

Stap 1. De verwijzing in de tekst
In de tekst zelf zet je, afhankelijk van de gekozen stijl, het nummer of de korte beschrijving (auteur, jaartal, soms paginanummer) van de bron. Deze verwijzing zet je zo kort mogelijk na de betreffende informatie.

Voorbeeld

Verwijzing 'auteur-datum stijl' in de tekst
Het consumeren van teveel zout wordt in verband gebracht met een hoge bloeddruk, wat ook wel hypertensie wordt genoemd ("Hypertensie", 2016). Bijna 16% van de Nederlandse bevolking heeft een hoge bloeddruk (Centraal Bureau voor de Statistiek [CBS], 2017).

Stap 2. De referentielijst

Aan het eind van het document plaats je een referentielijst, waarin de volledige referentiegegevens van al je bronnen vermeld staan. In sommige gevallen wordt een referentielijst niet aan het eind van het document gezet, maar op dezelfde pagina in de vorm van een voetnoot.
Zie 6.4 voor een overzicht van de vereiste publicatiegegevens per brontype.

Afhankelijk van de gekozen stijl staat de referentielijst in volgorde van voorkomen in het document (genummerde stijl), of in alfabetische volgorden van de eerste auteur van de bronnen.

Voorbeeld

Referentielijst in auteur-datum stijl
Centraal Bureau voor de Statistiek. (2017, 29 december). Gezondheid, leefstijl, zorggebruik en -aanbod, doodsoorzaken; kerncijfers. StatLine. Geraadpleegd op 26 augustus 2018, van https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/81628NED/table?ts=1534161606613

Hypertensie. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op: 16 september 2016, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Hypertensie.



Tip

In Word zit een functie waarmee je vrij eenvoudig citaties kunt maken. Zie hiervoor de video Instructie citeren en parafraseren in Microsoft Word.  https://www.youtube.com/watch?v=5wepLGfsgME en de Handleiding APA-richtlijnen toepassen met behulp van Word 2013 en Word 2016’ op: https://www.auteursrechten.nl/apa/handleiding-apa-in-word (SURF handleiding ).

Relevante Links/Literatuur

‘De APA-richtlijnen uitgelegd’ is een zeer handig boekje. Gratis te downloaden op  https://www.auteursrechten.nl/apa


  • Geen labels