6.2 Parafraseren, samenvatten, citeren
Als je informatie van iemand anders in je tekst wil verwerken, dan zijn er drie manieren waarop je dat vorm kunt geven: parafraseren, samenvatten of citeren. Bij alle drie de vormen dien je aan bronvermelding te doen. Let er bij het weergeven van andermans woorden of ideeën op, dat je de essentie van de tekst niet verandert!
Parafraseren
Als je informatie of ideeën van een andere auteur weergeeft in je eigen woorden, dan heet dat parafraseren. Meestal is de tekst korter dan het origineel: de woorden alleen in een andere volgorde plaatsen is niet voldoende! Je dient de tekst echt te hervertellen in eigen woorden gekoppeld aan jouw context.
Samenvatten
Samenvatten betekent dat je informatie of ideeën van een ander in hoofdpunten weergeeft. Je geeft veel informatie in weinig woorden weer. Een samenvatting is beduidend korter dan het origineel.
Citeren
Als je iets of iemand citeert, dan kopieer je de tekst letterlijk, woord voor woord. Je citeert, als je een goede reden hebt om de woorden van de auteur of spreker exact weer te geven. Een voorbeeld: Zoals Cesar al zei: “Veni, vidi, vici”.
Er wordt verschil gemaakt tussen korte en lange citaties.
Een kort citaat zet je altijd tussen aanhalingstekens.
Een lang citaat, ook wel blockquote genoemd, zet je niet tussen aanhalingstekens, maar los van de overige tekst (in een blok). Vaak gebruik je dan ook een ander lettertype of -grootte, of zet je het schuingedrukt.
De precieze manier waarop je de bron dient te vermelden hangt af van de referentiestijl die je gebruikt. Het belangrijkste is om één stijl consequent toe te passen in je werk.
Geef in onderstaande situaties aan of er sprake is van plagiaat.
Is dit plagiaat? (Kies Waar of Niet Waar)
1. Ik kopieer een paar zinnen uit een boek zonder de bron te vermelden
2. Ik vertaal een hoofdstuk uit een boek zonder de bron te vermelden
3. Ik geef een samenvatting van een onderzoek, zonder de bron te vermelden