Optie
Het is mogelijk om een deel van de pakketten die onder de KPI vallen laagdrempelig te berekenen op basis van gegevens van de eco-regeling in de gecombineerde opgave, aangezien gegevens van bijvoorbeeld aanwezigheid van landschapselementen daarin worden vastgelegd. Waar mogelijk kan data opgehaald worden via het ANLb, maar momenteel is slechts circa 20% van de boeren ANLb-deelnemer vanwege beperkingen qua budget. Sommige eco-activiteiten zijn een alternatief voor de huidige berekening van de KPI’s met BBM-pakketten, maar dat geldt alleen voor groenblauwe dooradering. En daar komt bij dat de kwaliteitseisen en borging van de kwaliteit bij de eco-regeling veel lager/minder zijn dan bij het ANLb.
Voordelen/bruikbaarheid
Het voordeel is dat groenblauwe dooradering deels gekwantificeerd kan worden met data die al verzameld wordt door RVO in het kader van de eco-regeling. Echter niet alle agrariërs die meedoen aan de eco-regeling kiezen voor eco-activiteiten die betrekking hebben op landschapselementen, bijvoorbeeld omdat ze slechts een klein oppervlak aan landschapselementen hebben of als ze al in goud belanden vanwege hun biologische bedrijfsvoering.
Nadelen/beperkingen
Berekening van de KPI met eco-activiteiten brengt twee problemen met zich mee:
De blauwe dooradering (sloten, poeltjes en oevers) wordt niet meegenomen in de eco-regeling. Sloten worden echter wel centraal geregistreerd door RVO; het gaat dan puur om de aanwezigheid. Deze data zou gebruikt kunnen worden om de blauwe dooradering te kwantificeren. Echter mist dan het aspect van de kwaliteit van het beheer, dat wel meegenomen wordt bij de BBM-pakketten ecologisch slootschonen, natuurvriendelijke oever en baggerspuiten.
De gehele indicator agrarisch natuurbeheer mist in de eco-regeling. Er zijn geen vergelijkbare eco-activiteiten gericht op specifieke soorten.