Gewas: Pruim (Prunus domestica), perzik (Prunus persica), abrikoos (Prunus armeniaca) en sleedoorn (Prunus spinosa)
Wetenschappelijke naam: Hyalopterus pruni
Groep: Insecten
Melige pruimenluis bedekt in een poederachtige waslaag | Zwaar aangetaste tak, bron Eppo, foto Dorina Pitorac |
Zwaar aangetaste tak, bron Eppo, foto Dorina Pitorac | Luizen, bron Eppo, foto Almási Csaba |
Zwaar aangetaste tak, bron Eppo, foto Dorina Pitorac |
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright WUR, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo
De melige pruimenluis is bleekgroen tot bleekgrijs en is bedekt met wit wasstof. De poten en buisjes aan het achterlijf hebben zwarte puntjes.
De melige pruimenluis verschijnt later dan de eveneens op pruim aanwezige groene kortstaartluis. Pas in het witte-knop stadium komen de stammoeders uit het ei. In april en mei zijn dan vaak maar enkele luizen zichtbaar aan de onderkant van de bladeren.
De luizen veroorzaken geen bladkrulling. Pas in juni/juli komen nieuwe generaties melige pruimenluizen volop tot ontwikkeling. De onderkant van de bladeren kan dan volledig bedekt zijn met luizen in een poederachtige waslaag (meel). De aantasting door de luizen veroorzaakt een sterke groeiremming, maar vooral de vorming van honingdauw veroorzaakt schade aan de vruchten.
De melige pruimenluis overwintert als ei op de takken van pruim. In april komen de eerste stammoeders uit het ei en beginnen ongevleugelden te produceren op de onderkant van de jonge bladeren. De productie van ongevleugelden gaat de hele zomer door, maar vanaf juni worden ook gevleugelden geproduceerd die vertrekken naar de zomerwaardplant riet. In juni/juli is de aantasting daarom meestal het grootst. Vanaf september keert de melige pruimenluis weer terug naar pruim of sleedoorn en zet daar, na paring, haar eieren af aan de basis van de knoppen op de jonge scheuten.
In de winter, wanneer de knoppen in rust zijn, kan een bespuiting met minerale olie uitgevoerd worden op de eieren. Tijdens of na de bloei kan een insecticide ingezet worden, waarmee meerdere luizensoorten bestreden worden. Let op een goede timing van de bespuiting en kies een middel dat veilig is voor bijen en/of hommels. .