Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 3 Volgende »

DAF staat voor Dissolved Air Flotation en wordt ook wel flotatie genoemd. Bij deze techniek worden onopgeloste deeltjes afgescheiden uit afvalwater door middel van luchtbelletjes. 

Doel techniek

DAF staat voor Dissolved Air Flotation en wordt ook wel flotatie genoemd. Bij deze techniek worden onopgeloste deeltjes afgescheiden uit afvalwater. Flotatie is vooral geschikt voor lichte deeltjes; voor zwaardere deeltjes is bezinking over het algemeen geschikter. Het kan gebruikt worden als voor- of nabewerkingstechniek, bijvoorbeeld in combinatie met een zeefbandpers of om de dunne fractie geschikt te maken voor omgekeerde osmose.

Omschrijving techniek

Een flotatie-unit is een open tank waarvan de afmetingen vergelijkbaar zijn met een zeecontainer. De dunne fractie verblijft hier enkele uren. Boven in de flotatie-unit ontstaat een drijflaag van organisch materiaal. Dit wordt gevormd door toevoeging van een vlokmiddel en kleine luchtbelletjes die van onderaf in de unit komen. De luchtbelletjes ontstaan doordat lucht onder druk in een tank met vloeistof wordt geblazen. De opgeloste lucht vormt bubbels die samenvlokken met kleine deeltjes in de vloeistof. De deeltjes drijven samen met de bubbels naar boven en vormen hier een drijflaag. Toevoeging van een vlokmiddel (polymeer) kan het proces versnellen en verbeteren. De drijflaag wordt van het mengsel afgeschraapt.

Ziektekiemen en onkruidzaden kunnen deze techniek overleven. Omdat tijdens het proces ammoniakemissies kunnen ontstaan, wordt de lucht vaak door een luchtwasser gehaald.

Varianten

Filtratie

Bezinking

Ingaande meststromen

Dunne fractie

(Uitgaande) eindproducten

Dikke fractie/slib

(Gezuiverde) dunne fractie

Bronnen

Bedrijven

  • Dutch Spiral

  • EnviroChemie

  • Logisticon Water Treatment

  • Nijhuis Industries

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur dan een mail naar info@mestverwaarding.nl.

  • Geen labels