Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 9 Volgende »


Gewas: Roos


Wetenschappelijke naam: Chalaropsis thielavioides

Groep: Schimmels

 
Black mold in roos


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Black Mold  is een schimmelziekte die zich op pas gezette oculaties van rozenstruiken en stamrozen kan ontwikkelen. Bij een lichte aantasting verkleurd de rand van de wond van het oculeren zwart door het zwarte schimmelsweefsel.

Bij een ernstige aantasting verkleurt de gehele oculatie zwart; zowel het oog als het weefsel er om heen. Het oog kan dan niet meer vergroeien met de de onderstam en de oculatie mislukt.

Uitval door Black Mold kan variëren van enkele procenten uitval (dit komt vrijwel alle jaren voor) tot tientallen procenten uitval. Zowel in Nederland als in andere landen binnen en buiten Europa staat Black Mold bekend als een ziekte die doorgaans weinig schade aanricht, maar eens in de zoveel jaar, hoge uitval veroorzaken in een land of regio.

Levenswijze

De veroorzaker van Black Mold (Chalaropsis thielavioides) kan zowel op plantmateriaal als in de grond overleven. Het is niet bekend wat de belangsrijkste infectieroute is. Ervaringen uit de praktijk geven aan dat de schimmel vooral bij oculeren onder vochtige omstandigheden toe kan slaan. In proeven viel op dat dunnere onderstammen (5 mm) minder risico op Black Mold hadden, dan dikkere maten (8 mm).

Maatregelen
  • Vermijd oculeren onder vochtige omstandigheden zo veel mogelijk. Zeker bij gebruik van dikkere maten onderstammen.
  • Houd een ruime vruchtwisseling aan.
  • Vermijd peen als voorvrucht. Peen is ook waardplant van Black Mold.
  • Maak bij het oculeren het oculeermes regelmatig schoon en ontsmet het in alcohol of spiritus om het risico op verspreiding van Black Mold te beperken.
  • Behandel oculatiehout preventief door het voor het oculeren te dompelen of gedurende 20 uur een dompeloplossing op te laten zuigen (oculatiehout met blad rechtop in een oplossing). Check voor actuele toelatingen de website van het Ctgb.




  • Geen labels