Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 5 Volgende »


Gewas: Hyacint


Wetenschappelijke naam: Rhizoctonia tuliparum

Groep: Schimmels

 
Kwadegrond in hyacint


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

De bladeren van de jonge plant zien er gehavend uit; vooral van de buitenste zijn grote stukken verteerd. Dat is reeds in de grond gebeurd.

Bij een hevige aantasting is de spruit van buiten grauw en bedekt met grond die door schimmeldraden bijeen wordt gehouden. De bloempjes van de tros kunnen grijsachtige, natte vlekken hebben en geheel wegrotten. Ook kan de bol vanuit de top inrotten, het aangetaste weefsel is dan glazig, grijs tot lichtbruin. De aantasting is niet scherp begrensd. De wortels worden niet aangetast.

Op dwarsdoorsnede zijn, vooral boven in de bol, kenmerkende wigvormige scheurtjes en gaatjes te zien. Bij zwaar zieke bollen komen bruine ringen van verrottend weefsel voor. Op de spruit en de bol kunnen vrij grote sclerotiën voorkomen, die op doorsnede een paarsachtige kleur hebben, maar de komen bij hyacinten zelden voor.

Licht aangetaste bollen zijn bij het rooien te herkennen aan het feit dat de buitenste bolrokken gaten vertonen en er rafelig uitzien.

Levenswijze

Zodra de temperatuur boven ca. 13°C uitkomt, breidt de ziekte zich niet verder uit. Hyacinten zijn in het algemeen minder gevoelig dan tulpen en irissen voor deze ziekte.

Maatregelen
  • Direct na constateren van de aantasting zieke planten en omringende grond verwijderen en de rand van de plek behandelen met fungicide volgens geldende adviezen.
  • Plantgoed uitzoeken en ontsmetten volgens geldende adviezen.
  • Besmette grond 6-8 weken inunderen.



  • Geen labels