Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 7 Volgende »


Gewas: Prei


Wetenschappelijke naam: Puccinia allii

Groep: Schimmels

 
Puccinia alliiroest op prei detail 


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Puccinia allii komt alleen voor op prei en een aantal andere Allium-soorten, zoals ui en sjalot.

De roest overwintert op preiplanten en op plantafval van prei en infecteert nieuw plantmateriaal met uredosporen (zomersporen) in het voorjaar. Na kieming van deze sporen, penetratie (doordringing) in het blad en ontwikkeling in het blad, worden er eerst witgrijze vlekjes gevormd. Na het openbarsten van de epidermis verschijnen de voor Puccinia allii typische oranje gekleurde vlekjes. De in deze vlekjes gevormde uredosporen worden door de wind verspreid naar prei- en andere waardplanten. Ze komen zowel aan de bovenzijde als onderzijde voor. Het bladweefsel rond de sporenhoopjes verkleurt bleekgroen.

Levenswijze

Waarnemingen in het veld laten zien dat Puccinia allii zich het sterkst bij vochtig, warm weer in de maanden augustus en september uitbreidt. In de koudere herfst- en wintermaanden ontwikkelt de roest zich minder sterk dan in de vroege herfst, waardoor de prei bladeren die in de winter aangroeien veelal vrij blijven van roest. Bij lichte vorst staat de roestontwikkeling vrijwel stil maar direct daarna kan ze, wanneer de omstandigheden daartoe gunstig zijn, weer snel toenemen. Bij matige vorst gaat roest in rust en duurt het langer eer ze weer op gang komt, maar ook dan kan ze in het voorjaar weer explosief uitbreiden.

Maatregelen

Door de jaarrondteelt van prei en de aanwezigheid van plantenkweekbedrijven in preiteeltgebieden is de roest het gehele jaar door aanwezig en kan bij gunstige omstandigheden een epidemie veroorzaken. Het is daarom van belang reeds op de plantenbaan een bestrijding uit te voeren.

De voorkeur gaat er naar uit om drie weken voordat de planten geplukt zullen worden te spuiten en dit zeven à tien dagen voor het plukken te herhalen. Uiteraard moet bij aantasting, zowel op de planten baan als op het productieveld, direct ingegrepen worden.

Gangbare gewasbeschermingsmaatregelen zijn te vinden in de Gewasbeschermingsgids of op www.ctb-wageningen.nl. Een hoge relatieve vochtigheid, gematigde temperatuur (10-21°C), een dichte planting, veel stikstof en weinig kalium bevorderen de schimmelaantasting. Vorst stopt de ontwikkeling van roest, maar doodt de schimmel niet.

Maatregelen:

  • rassenkeuze
  • ruim planten
  • beperkte N-gift



  • Geen labels