Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 8 Huidig »


Gewas: Aconitum, Delphinium, Hippeastrum e.a.


Wetenschappelijke naam: Cucumber mosaic virus (CMV)

Groep: Virussen

 
 
Komkommermozaïekvirus in blad Delphinium (Foto: PD)Komkommermozaïekvirus in blad Asclepias (Foto: PD)


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

De bekendste symptomen van Komkommermozaïekvirus zijn lichtgroene tot gele kringen, figuren en vlekken op het blad. Rondom lichtgroene verkleuringen kan een donkerbruine smalle rand zichtbaar zijn.

Soms is er sprake van bruinpaarse, necrotische vlekken. Andere symptomen zijn vergeling van de bladnerven en bloemkleurbreking. Vaak treedt er ook groeivermindering en bladmisvorming op. Bij andere gewassen kunnen soortgelijke symptomen ook door andere virussen veroorzaakt zijn.

Levenswijze

Het komkommermozaïekvirus kan door een groot aantal bladluissoorten worden overgebracht, waaronder de groene perzikluis (Myzus persicae). Bladluizen kunnen het virus opnemen door slechts enkele seconden op een zieke plant te zuigen. Als ze vervolgens doorvliegen naar een gezonde plant en deze aanprikken, kan het virus onmiddellijk worden overgedragen. Virusoverdracht vindt vooral plaats naar de planten in de directe omgeving. Bij lange afstandsvluchten vermindert het vermogen van de bladluis om het virus over te dragen. Na enkele uren is het virus aan de stiletten van de bladluis geheel geïnactiveerd.

Naast overbrenging via bladluizen kan de overdracht soms ook via zaad plaatsvinden. Er is daarnaast een beperkte verspreiding mogelijk via handelingen in het gewas (gereedschap, handen). Zijn planten eenmaal besmet met virus, dan blijven ze dit de rest van hun leven. Het virus gaat bij vegetatieve vermeerdering over op de nakomelingen.

Komkommermozaïekvirus heeft een zeer brede waardplantenreeks waaronder onkruiden als: muur, klein kruiskruid, witte en paarse dovenetel, knopkruid em zwarte nachtschade.

Maatregelen
  • Om de kans op aantasting van gezonde gewassen tot een minimum te beperken is het beter om het gewas niet te telen naast een gewas waarin komkommermozaïekvirus voorkomt.
  • Maak bij nieuwe aanplant gebruik van virusvrij plantmateriaal.
  • Houd het aantal besmettingsbronnen zo laag mogelijk door zieke planten direct uit het gewas te verwijderen en de onkruiden te bestrijden.
  • Het is aan te bevelen om bladluizen goed te bestrijden.
  • Voer de bedrijfshygiëne stringent door.



  • Geen labels