Merknaam: Butisan S
Groep: chlooracetamiden
Verdikte hoofdstengel , draaien/krullen van de groeischeuten, groeistofachtige verschijnselen in acacia (Robinia) | Gekroesd blad door Butisan S in weigelia |
Schade door metazachloor aan preiplant (links): vergroeiing van de plant en enige baardvorming aan de wortels. | Verdikte hoofdstengel , draaien/krullen van de groeischeuten, groeistofachtige verschijnselen in acacia (Robinia) |
Metazachloorschade in aardappel |
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo
metazachloor heeft een contact- en bodemwerking en remt de celdeling. De exacte werking is niet bekend
Groep K3: Celdelings-remmers
Belangrijkste symptomen:
- Schade aan maïs: misvormde verdraaide bladeren en ondergrondse bladvorming
- Krimpen en verdraaien van blad
Deze middelen verstoren de gewone celdeling of mitose. De chromosomen verdubbelen wel, maar er worden geen nieuwe celwanden en dus nieuwe cellen gevormd.
Hierdoor wordt de groei door celdeling in de meristeemweefsels (deelweefsels) verstoord. Het aantal cellen blijft als het ware gelijk. De celkernen hebben twee maal zoveel of nog meer chromosomen dan normaal. De cellen groeien wel door, maar meer in de breedte dan in de lengte. Dit is goed te zien aan de planten, die sterk gedrongen zijn. Blad- en worteluiteinden kunnen er ‘gezwollen’ uitzien.
Deze groep is net als groep C en F onderverdeeld in drie subgroepen (K1, K2 en K3). De herbiciden binnen een subgroep hebben een vergelijkbaar werkingsmechanisme.