Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 7 Volgende »

 Merknaam: Titus

 Groep: sulfonylureas 

Vergroeiing  in maïs veroorzaakt door TitusBegin van verkleuring van wilde sorgo (Sorghum halepense) door rimsulfuron (Titus)

Paarsverkleuring van wilde sorgo (Sorghum halepense) door rimsulfuronEffect van rimsulfuron op Europese hanenpoot


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Schadebeeld

Contactwerking, met name via blad. Systemisch De selectiviteit van Titus berust op de afbraaksnelheid in de plant. Daarom moet het middel worden gespoten over een droog, gezond en goed groeiend gewas.

Bij hoge temperaturen (boven 25 graden) kan het gewas enkele dagen na de toepassing geel verkleuren op het jonge blad. Deze verkleuring verdwijnt weer en heeft geen invloed op de gewasontwikkeling of de opbrengst.

Werkingsmechanisme

Alle stoffen uit deze groep biosyntheseremmers remmen de aanmaak van het enzym AcetoLactaatSynthase, afgekort ALS. Dit enzym zorgt voor aanmaak van aminozuren (bouwstoffen van eiwitten) zoals valine, leucine en isoleucine.

Nadat de aanmaak van aminozuren is geremd, gaat de plant de nog aanwezige voorraad aminozuren verbruiken. De groei stopt meteen. De plant verliest zijn groene kleur. Zij wordt meestal roodachtig, maar soms ook bleker van kleur en blijft achter in groei (dwergachtig). Binnen de ALS-remmers zijn er verscheidene chemische families. In Nederland zijn er herbiciden uit twee families erkend: de sulfonylureas en triazolypyrimides (ook wel sulfonamides genoemd). Deze herbiciden werken al in zeer lage doseringen. Ze zijn tevens zeer veilig in het gebruik. Sulfonylureas hebben vaak een smal werkingsspectrum. Vaak worden twee ALS-remmers gecombineerd in één product, en dan heeft het product toch een zeer brede werking. Alle ALS-remmers zijn erg resistentiegevoelig  Een plant kan resistent worden door de aangrijpingsplaats van het middel te wijzigen of door zijn stofwisseling op het middel aan te passen. Resistentie voor een sulfonylureumherbicide betekent niet automatisch resistentie voor een sulfonamideverbinding.



  • Geen labels